Κοινωνία

Πώς συγκρίνονται οι στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν και του Ισραήλ

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις διεργασίες στο Ισραήλ ενόψει της γνωστοποίησης των επόμενων κινήσεων της χώρας, μετά και την επίθεση με ρουκέτες και drone από το έδαφος του Ιράν.

Τα δύο πολεμικά συμβούλια που έχουν συνεδριάσει στο Τελ Αβίβ έχουν ξεκαθαρίσει πως θα υπάρξει απάντηση από πλευράς του Ισραήλ, ωστόσο δεν έχει καταστεί σαφές ποίου είδους θα είναι αυτή. Την ίδια ώρα, οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, προκειμένου να μην συνεχίσει τη σύρραξή αφ' ης στιγμής η Τεχεράνη επιχείρησε αμέσως μετά την επίθεση να ρίξει τους τόνους και να ξεκαθαρίσει πως δεν θα επιδιώξει άλλη ενέργεια απέναντι στο Ισραήλ.

Οι σύμμαχοι του Ισραήλ καταδίκασαν έντονα την επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, αλλά προέτρεψαν την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε χθες σε ηρεμία και δήλωσε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι οι χώρες της G7 εργάζονται πάνω σε μια δέσμη συντονισμένων μέτρων κατά του Ιράν.

Ενώ η Ιταλία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της ομάδας G7, δήλωσε ότι είναι ανοικτή σε νέες κυρώσεις κατά ατόμων που εμπλέκονται σε ενέργειες κατά του Ισραήλ.

Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Νετανιάχου πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το Ισραήλ αλλά μόνο σε αμυντικές ενέργειες ενώ τον κάλεσε να αρκεστεί στην επιτυχία της απόκρουσης της επίθεσης.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι πρόθεση του Ιράν ήταν να προκαλέσει "σημαντική καταστροφή" και θύματα, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη δεν εξέδωσε προειδοποιήσεις προς τον Λευκό Οίκο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη μιας επίθεσης.

Και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι το Ισραήλ "έχει κερδίσει αμυντικά" στη διαμάχη του με το Ιράν και δεν πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση στην περιοχή.

Πώς συγκρίνονται οι στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν και του Ισραήλ

Όπως αναφέρει το BBC σε ανάλυσή του, το Ιράν είναι πολύ μεγαλύτερο από το Ισραήλ γεωγραφικά και έχει πληθυσμό σχεδόν 90 εκατομμυρίων, σχεδόν δεκαπλάσιο από το Ισραήλ - αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Το Ιράν έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Διαθέτει ένα τεράστιο δικό του οπλοστάσιο, αλλά προμηθεύει επίσης σημαντικές ποσότητες στους πληρεξουσίους του - τους Χούτι στην Υεμένη και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Αυτό που λείπει είναι σύγχρονα συστήματα αεράμυνας και μαχητικά αεροσκάφη. Η Ρωσία πιστεύεται ότι συνεργάζεται με το Ιράν για τη βελτίωση αυτών σε αντάλλαγμα για τη στρατιωτική υποστήριξη που παρείχε η Τεχεράνη στη Μόσχα στον πόλεμό της με την Ουκρανία - το Ιράν παρείχε επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed και η Ρωσία φέρεται να επιδιώκει τώρα να κατασκευάσει η ίδια τα όπλα.

Αντίθετα, το Ισραήλ διαθέτει μία από τις πιο προηγμένες αεροπορικές δυνάμεις στον κόσμο. Σύμφωνα με την έκθεση στρατιωτικής ισορροπίας του IISS, το Ισραήλ διαθέτει τουλάχιστον 14 μοίρες αεροσκαφών - συμπεριλαμβανομένων των F-15, των F-16 και του τελευταίου αεροσκάφους stealth F-35.

Το Ισραήλ έχει επίσης εμπειρία στη διεξαγωγή χτυπημάτων βαθιά μέσα σε εχθρικό έδαφος.

Έχουν πυρηνικά όπλα το Ιράν και το Ισραήλ;

Το Ισραήλ θεωρείται ότι διαθέτει τα δικά του πυρηνικά όπλα, αλλά διατηρεί μια επίσημη πολιτική σκόπιμης ασάφειας.

Το Ιράν δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και επίσης αρνείται ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα για να γίνει πυρηνικά εξοπλισμένο κράτος.
 

Πέρυσι, ο παρατηρητές πυρηνικών όπλων βρήκαν σωματίδια ουρανίου εμπλουτισμένα σε καθαρότητα 83,7% - πολύ κοντά σε οπλικό βαθμό - στην υπόγεια τοποθεσία Fordo του Ιράν. Το Ιράν δήλωσε ότι μπορεί να σημειώθηκαν «ακούσιες διακυμάνσεις» στα επίπεδα εμπλουτισμού.

Το Ιράν εμπλουτίζει ανοιχτά ουράνιο σε καθαρότητα 60% για περισσότερα από δύο χρόνια κατά παράβαση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Ωστόσο η συμφωνία αυτή βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε μονομερώς και επανέφερε το 2018 τις εξοντωτικές κυρώσεις στο Ιράν. Το Ισραήλ είχε εξαρχής αντιταχθεί στην πυρηνική συμφωνία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...