Από ακραίους καύσωνες και πυρκαγιές, μέχρι πλημμύρες και διάβρωση των ακτών (καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει), η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κλιματικούς κινδύνους που θα λάβουν «καταστροφικές διαστάσεις» χωρίς άμεσα, δραστικά μέτρα, προειδοποιεί έκθεση της ΕΕ για το ρίσκο της κλιματικής αλλαγής.
Μια γεύση των νέων κλιματικών συνθηκών πήραμε το Σαββατοκύριακό που μας πέρασε με την Πολιτική Προστασία να βρίσκεται σε συναγερμό καθώς, συνολικά 88 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε ένα 24ωρο (από τις 18:00 το Σάββατο μέχρι τις 18:00 την Κυριακή). Από αυτές οι 80 κατασβέστηκαν άμεσα στο πρώτο στάδιο εκδήλωσής τους, και οι 8 ήδη αντιμετωπίζονται αυτή την ώρα.
Σε έξι περιφέρειες -Πελοποννήσος, Αττική, Κρήτη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα- ο συναγερμός παραμένει στο επίπεδο 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς).
Σύμφωνα μάλιστα με υπηρεσιακούς παράγοντες της πυροσβεστικής, το επόμενο διάστημα ενδέχεται να γίνουν ανακοινώσεις για έναρξη της αντιπυρικής περιόδου νωρίτερα από την 1η Μαΐου που προβλέπεται.
Συλλήψεις και πρόστιμα
Η πυροσβεστική υπηρεσία στο ανακοίνωσε συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων 500€ σε Λακωνία, Κρήτη, Αργολίδα, Αιτωλοακαρνανία, Αττική, Θεσσαλία, Πέλλα, Αχαΐα και Δράμα.
Ειδικότερα, το Σάββατο (6/4), συνελήφθη μία γυναίκα στην Τ.Κ Μεσοχωρίου στη Μονεμβασιά Λακωνίας, ως υπαίτια πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτική έκταση, ενώ της επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ. Την ίδια ημέρα, συνελήφθη επίσης ένας άνδρας στην περιοχή Λυγιδές στα Χανιά, στον οποίο επιβλήθηκε αντίστοιχο διοικητικό πρόστιμο.
Την Κυριακή (7/4), συνελήφθησαν ένας άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτική έκταση στην Τ.Κ. Λανάρι του δήμου Γορτύνας Ηρακλείου, ένας άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε ξηρά χόρτα εντός οικοπεδικού χώρου στην Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου του δήμου Αργολίδας, ένας άνδρας στην Τ.Κ. Παπαδάτες του δήμου Αγρινίου Αιτωλοακαρνανίας, ενώ δύο ακόμα άνδρες συνελήφθησαν σε Ιπποκράτειο Πολιτεία και Νέο Οίτυλο. Σε όλες τις περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 500 ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, διοικητικά πρόστιμα ύψους 500 ευρώ επιβλήθηκαν σε ακόμα πέντε άτομα λόγω απουσίας προληπτικών μέτρων κατά τη διάρκεια καύσεων, στις περιοχές Μακρυχώρι του δήμου Τεμπών Λάρισας, Καρυδιά του δήμου Εδεσσας Πέλλας, Σιγούνι του δήμου Καλαβρύτων Αχαΐας, Καμάρες του δήμου Αιγιαλείας Αχαΐας και Μοναστηράκι του δήμου Δράμας.
Δείτε αναλυτικά
Η αμέλεια υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος
Πέραν όμως των υψηλών για την εποχή, θερμοκρασιών, άλλος υπαρκτός κίνδυνος είναι η αμέλεια.
«Είτε από πρόθεση είτε εξ αμελείας, που δυστυχώς είναι και οι περισσότερες των περιπτώσεων όπως αυτή στην Ιεράπετρα, οι πυρκαγιές μπορεί να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές και να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές», επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανάρτηση του στο X, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας αναφέρει: «Είτε από πρόθεση είτε εξ αμελείας, που δυστυχώς είναι και οι περισσότερες των περιπτώσεων όπως αυτή στην Ιεράπετρα, οι πυρκαγιές μπορεί να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές και να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές. Ζητώ από όλους να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι δεν παίζουμε με τη φωτιά. Υπάρχει τεράστια ευθύνη και η απροσεξία δεν είναι απλώς αδικαιολόγητη αλλά εγκληματική».
Ανησυχία για την παρατεταμένη ανομβρία
Στην Ελλάδα, σε εβδομήντα περιοχές, η μέγιστη τιμή θερμοκρασίας που σημειώθηκε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες του Μαρτίου αποτελεί νέο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για τον εν λόγω μήνα. Όλα δείχνουν ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο.
Οι επιστήμονες ανησυχούν για την παρατεταμένη ανομβρία που δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για τα δάση.
«Είναι πολύ πιο εύκολο δηλαδή να έχουμε δασικές πυρκαγιές, οι οποίες και θα έχουν ένταση και θα μπορούν δυνητικά να καταστούν καταστροφικές. Η αυξημένη συχνότητα με την οποία εκδηλώνονται δασικές πυρκαγιές, σίγουρα είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει», είπε ο πυρομετερωλόγος Θοδωρής Γιάνναρος στο Mega.
«Τα τελευταία πέντε χρόνια, η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, και της Μεσογείου γενικότερα, τόσο η θάλασσα όσο κι ο αέρας έχουν φαινόμενα που δεν τα περιμέναμε ποτέ. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι όλη η Μεσόγειος, ιδιαίτερα η ανατολική, κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο ζεστή, κάθε χρόνο γίνεται και πιο ξηρή. Κάθε χρόνο έχουμε ακραία φαινόμενα», είπε ο γ.γ. Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός.
Στο ίδιο πλαίσιο και οι επισημάνσεις του διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδου.
«Ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο θερμότερος που έχουμε καταγράψει ποτέ και στη συνέχεια ο Μάρτιος ήταν ένας ζεστός μήνας με λίγες βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε διαπιστώσει ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει γρήγορα τις τελευταίες δεκαετίες και στη χώρα μας. Γενικά βλέπουμε όλο και συχνότερα να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, όλο και συχνότερα βλέπουμε ρεκόρ στις θερμοκρασίες με εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών με μικρά διαλλείματα κρύου. Αυτό είναι ένδειξη κλιματικής αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά.