Η μεγαλύτερη άσκηση ολικής εκκένωσης στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων 'Ασυλο στη Ριτσώνα.
Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια σε 39 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα 1.550 άτομα, ανάμεσά τους παιδιά, ηλικιωμένοι, ευάλωτοι, άτομα με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα, από συνολικά 10 διαφορετικές εθνικότητες.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στη βάση σεναρίου στρατηγικής τρωτότητας της Δομής. Σύμφωνα με το σενάριο, εξαιτίας δασικής πυρκαγιάς δυτικά της Δομής έγινε έκρηξη σε κεντρικό μετασχηματιστή της ΔΕΗ, ο οποίος βρίσκεται πλησίον της Δυτικής Πύλης. Η φωτιά μεταφέρθηκε γρήγορα κατά μήκος του κεντρικού δρόμου της Δομής ως επικόρυφη κόβοντάς τη στα δύο και μπλοκάροντας την κεντρική είσοδό της.
Την άσκηση παρακολούθησαν η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Αθανάσιος Μπαλάφας, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, πρέσβης Τζιανλούκα Ρόκκο καθώς και άλλοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης σε θέματα εκτάκτων αναγκών υλοποιείται υπό την επιχειρησιακή και εκπαιδευτική διοίκηση του Πυροσβεστικού Σώματος.
Δώδεκα αξιωματικοί από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος σχεδίασαν και υλοποίησαν εκπαιδεύσεις και εκκένωση, συντονίζοντας την 23η και την 22η Εκπαιδευτική Σειρά Εκτάκτων Αναγκών, καθώς και την 2η Εκπαιδευτική Σειρά «Βοήθεια στο Σπίτι».
Πρόκειται για τις εκπαιδεύσεις που πραγματοποιούνται μέσω του προγράμματος «Ένταξη Προσφύγων στην Αγορά Εργασίας» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με φορέα υλοποίησης το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και γενική συντονίστρια την αρχιπύραρχο δρα Καλλιόπη Σαΐνη, που ήταν και η διοικητής της 'Ασκησης.
Για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εργάστηκαν μικτές ομάδες πεδίου από δύο Εκπαιδευτικές Σειρές, ενώ σε κάθε ομάδα πεδίου μετείχαν πρόσφυγες από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Οι «Γιατροί του Κόσμου» είχαν επίσης ενεργό συμμετοχή.
Το Επιτελείο του διοικητή της Δομής Γιώργου Λέλου (130 άτομα συνολικά), συνέδραμαν 4 ομάδες αποτελούμενες από εκπαιδευμένους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο:
-Μια ομάδα (Πεζοπόρο Τμήμα) αποτελούμενη από 15 πρόσφυγες και 3 βοηθούς από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
-Μια ομάδα με Αντιπυρικές Κουβέρτες αποτελούμενη από 7 πρόσφυγες και 3 Βοηθούς.
-Μια ομάδα με φακούς για έρευνα αποτελούμενη από 23 πρόσφυγες και 3 Βοηθούς.
-Μια ομάδα Πρώτων Βοηθειών αποτελούμενη από μια Κινητή Μονάδα και 8 άτομα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους «Γιατρούς του Κόσμου».
Συνολικά δηλαδή 87 άτομα, αριθμός που αποτελεί και την μεγαλύτερη ως σήμερα συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Τέλος, το μεγαλύτερο βάρος διάθεσης Αξιωματικών και οχημάτων για την υλοποίηση αυτών των εκπαιδεύσεων και ασκήσεων ανέλαβε η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος Στερεάς Ελλάδας, ενώ το «παρών» έδωσε και η τοπική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Όλα τα προγράμματα ένταξης του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούνται μέσω της συνεργασίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Τομέας Ένταξης), που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού Σοφίας Βούλτεψη, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και Γενική Συντονίστρια την Αρχιπύραρχο Δόκτορα Καλλιόπη Σαΐνη.
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU.