Κοινωνία

Ύπνος: Η σοβαρή μεταβολική νόσος που απειλεί όσους κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες

Δεν είναι και λίγοι όσοι δεν καταφέρνουν τελικά να κοιμηθούν περισσότερες από επτά ή και έξι ώρες κάθε βράδυ. Όσοι όμως κοιμούνται ελάχιστα, διατρέχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλών τιμών σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με το ygeiamou.gr

Ειδικότερα, τα ενήλικα άτομα που κοιμούνται μόνο τρεις έως πέντε ώρες την ημέρα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Σουηδικό Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, σημειώνοντας μάλιστα ότι η χρόνια στέρηση ύπνου δεν μπορεί να αντισταθμιστεί μόνο με υγιεινή διατροφή, ένα μέτρο που χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση του διαβήτη και των τιμών του σακχάρου στο αίμα.

Ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται το σάκχαρο (γλυκόζη), εμποδίζοντας την απορρόφηση της ινσουλίνης και οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μια έκθεση από το 2020 έδειξε ότι πάνω από 462 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από αυτή τη νόσο. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες, ιδίως στα νεύρα και στα αιμοφόρα αγγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Προτείνω γενικά να δίνουμε προτεραιότητα στον ύπνο, αν και καταλαβαίνω ότι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά ως γονέας τεσσάρων εφήβων» αναφέρει σχετικά ο Δρ Christian Benedict, αναπληρωτής καθηγητής και ερευνητής ύπνου στο Τμήμα Φαρμακευτικών Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. Ο ίδιος, μαζί με μια ομάδα ερευνητών, διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ του διαβήτη τύπου 2 και της έλλειψης ύπνου.

«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο διαταραχής του ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως η τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο. Ωστόσο, παρέμενε ασαφές αν οι άνθρωποι που κοιμούνται πολύ λίγο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 με υγιεινή διατροφή» σημειώνει η Δρ Diana Noga, ερευνήτρια ύπνου στο Τμήμα Φαρμακευτικών Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου της Ουψάλα.

Γι’ αυτό, οι ερευνητές για τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, χρησιμοποίησαν δεδομένα από μία από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων πληθυσμού στον κόσμο, την UK Biobank. Παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για πάνω από 10 χρόνια, διαπίστωσαν ότι η διάρκεια του ύπνου μεταξύ τριών και πέντε ωρών συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Αντίθετα, οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες οδηγούσαν σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, αλλά ακόμη και τα άτομα που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή αλλά ξεκουραζόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα, εξακολουθούσαν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

«Τα αποτελέσματά μας είναι τα πρώτα που θέτουν το ερώτημα εάν η υγιεινή διατροφή μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη ύπνου όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, δε θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία, αλλά αντίθετα να θεωρούνται ως υπενθύμιση ότι ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία» εξηγεί ο Δρ Benedict.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ