Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

"Βγάζουμε τα μάτια μας" με τις τουρκικές εισαγωγές τροφίμων- Οι ΗΠΑ ανακάλυψαν “μαϊμού” τουρκικά βιολογικά προϊόντα

Αποκαλύφθηκε πρόσφατα, ότι ένας Τούρκος επιχειρηματίας και οι συνεργάτες του ενορχήστρωσαν ένα περίπλοκο σχέδιο για την πώληση ακατάλληλων βιολογικών σιτηρών στην αγορά των ΗΠΑ μέσω πολλών εταιρειών, που οδήγησε σε μήνυση και αστική αγωγή στα αμερικανικά δικαστήρια.

Στο επίκεντρο της συνωμοσίας και της απάτης ήταν ο Τούρκος επιχειρηματίας Χακάν Μπαχτσεσί, μαζί με τους συνεργάτες και τις εταιρείες του από την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στις ΗΠΑ.

Ένα δίκτυο εταιρειών, που διαχειριζόταν ο ίδιος και οι συνεργάτες του έπαιξαν ρόλο στην αλυσίδα εφοδιασμού διαφόρων γεωργικών προϊόντων, που περιελάμβανε σιτηρά, φασόλια, σόγια, ζωοτροφές, όσπρια, ξηρά τρόφιμα, κρέας και κοτόπουλο.

Ο Τούρκος επιχειρηματίας, ο οποίος πέθανε τον Μάιο του 2020, υπηρέτησε επί μακρόν διάστημα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το 2011 έως το 2017, κατέχοντας τη θέση του προέδρου του Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου που εδρεύει στο Ντουμπάι (επίσης γνωστό ως Τουρκικές Επιχειρήσεις Συμβούλιο Ντουμπάι & Βόρεια Εμιράτα, TBC).

Αυτό το συμβούλιο συνδέεται με το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEİK), που λειτουργεί υπό το Υπουργείο Εμπορίου.

Γεννημένος στην κατά κύριο λόγο κουρδική επαρχία Ντιγιαρμπακίρ, ο Μπαχτσεσί, φημίζονταν ως επιτυχημένος επιχειρηματίας για τη γρήγορη μεταμόρφωση μιας μικρής μεσιτικής εταιρείας τροφίμων σε μια παγκόσμια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε 24 χώρες μετά τη μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων της στο Ντουμπάι το 1996.

Οι εταιρείες του κατείχαν ετήσιο κύκλο εργασιών να είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Ωστόσο, οι ποινικές και αστικές αγωγές που κατατέθηκαν εναντίον του και των συνεργατών του στα αμερικανικά δικαστήρια δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα, με μια κληρονομιά εκ διαμέτρου αντίθετη με την αφήγηση που παρουσιάζεται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία είναι κατά κύριο λόγο υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Ερντογάν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που κατατέθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών για την Περιφέρεια του Μέριλαντ στις 4 Αυγούστου 2022, δύο εταιρείες με έδρα το Ντουμπάι, η Hakan Agro DMCC και η Hakan Organics DMCC, εμπλέκονται στην αγορά μη βιολογικής σόγιας και καλαμποκιού από την Ανατολική Ευρώπη, τα οποία στη συνέχεια επισημάνθηκαν με την σήμανση ακατάλληλα ως βιολογικά προτού αποσταλούν στις ΗΠΑ.

Η Hakan Agro DMCC υπηρέτησε ως η ναυαρχίδα υπό την ηγεσία του Bahçeci, ενώ η Hakan Organics DMCC φαίνεται να λειτουργούσε ως θυγατρική της εντός του ομίλου Hakan, ο οποίος περιλαμβάνει εταιρείες τόσο στην Τουρκία όσο και στα ΗΑΕ.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή καταγγελία, οι επιχειρηματίες Göksal Beyaz, Nuray Beyaz και Mustafa Çakıroğlu με έδρα την Τουρκία διαδραμάτισαν ρόλο διευκόλυνσης στις δόλιες δραστηριότητες και αναφέρθηκαν ως κατηγορούμενοι στο κατηγορητήριο.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι συνωμότες χρεώνουν διογκωμένες τιμές για τα σιτηρά που πουλούσαν στις ΗΠΑ με ψευδή βιολογική πιστοποίηση, αποσπώντας τελικά εκατομμύρια σε παράνομα κέρδη.

Εισάγουμε μαζικά νωπά προϊόντα και τρόφιμα από την Τουρκία ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες κατά της Άγκυρας

Η Ελλάδα κάνει εκτός όλων των άλλων και μαζικές εισαγωγές τουρκικών ψαριών, το ποσοστό των οποίων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Κατά συνέπεια το συγκεκριμένο προϊόν να είναι πλέον το 5ο σημαντικότερο που εισάγει η Ελλάδα από την Τουρκία.

Το 2022, η Ιταλία είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, για σοβαρό κίνδυνο από φιστίκια προέλευσης Τουρκίας.

Μετά από συνοριακό έλεγχο των Ιταλικών αρχών σε φορτίο με φιστίκια με κέλυφος βρήκαν αφλατοξίνες πέρα ​​από τα επιτρεπόμενα όρια».

Οι αφλατοξίνες αποτελούν μία από τις κύριες ομάδες μυκοτοξινών και παράγονται από μυκητιακή δράση κατά την παραγωγή, τη συγκομιδή, την αποθήκευση και την επεξεργασία των τροφίμων.

Εδώ και χρόνια οι αρχές στα τελωνεία στον Έβρο μπλοκάρουν  κάθε χρόνο τόνους ακατάλληλων τροφίμων από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα και την ΕΕ.

Τρόφιμα όπως λεμόνια, ρόδια, αποξηραμένα βερίκοκα, και πολλά άλλα είχαν κριθεί ακατάλληλα, καθώς είχε διαπιστωθεί υπέρβαση ορίων είτε στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, είτε στα θειώδη.

Από το 2021 μέχρι σήμερα δεν ακούμε και δεν διαβάζουμε κάτι για τα τουρκικά νωπά προϊόντα και τρόφιμα, και αυτό είναι λίαν ανησυχητικό, αφού οι Τούρκοι δεν έχουν αλλάξει τακτική, και χρησιμοποιούν απαγορευμένα φυτοφάρμακα, χημικά, στα προϊόντα τους που στέλνουν τόσο σε Ελλάδα, όσο και ΕΕ.

Η εισαγωγή προϊόντων προς κατανάλωση των εκατομμυρίων καταναλωτών στην Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας, από τις λεγόμενες Τρίτες χώρες, αποτελεί ένα σχέδιο όνειδος για την πολιτική ελίτ των Βρυξελλών, και αποτελεί πεδίο διευρύνσεως  από τις δικαστικές αρχές.           

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ