Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο σημείο της τραγωδίας από την πρώτη στιγμή. Οι εικόνες του φωτορεπόρτερ Χάρη Γκίκα, λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, είναι γροθιά στο στομάχι...
Γροθιά στο στομάχι ενός εφιάλτη που έζησε όλη η Ελλάδα, δάκρυσε, «πάγωσε» και μέχρι σήμερα ζητεί δικαίωση: Κυρίως για τις ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα...
Το απόγευμα της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2023 το Intercity 62 αναχώρησε στις 19:22 από τον Σταθμό Λαρίσης με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Στη διαδρομή αυτή υπάρχουν δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ένα ανόδου προς Θεσσαλονίκη και ένα καθόδου προς Αθήνα. Στον σταθμό των Παλαιοφαρσάλων το τρένο καθυστερεί αρκετά λόγω βλάβης στην ηλεκτροκίνηση των γραμμών. Λίγο πριν τις 23:00 ξεκινά και πηγαίνει από το αντίθετο ρεύμα για αποφυγή ηλεκτροπληξίας και επανέρχεται μετά στη γραμμή ανόδου. Στη Λάρισα αποβιβάζονται 80 επιβάτες και δύο λεπτά αργότερα αναχωρεί με 352 επιβάτες.
Τότε γίνεται το μοιραίο λάθος… Ο σταθμάρχης δεν επαναφέρει με το κλειδί τη γραμμή σε τροχιά ανόδου και έτσι η αμαξοστοιχία επί 12 λεπτά κινείται στο ρεύμα καθόδου και στην ίδια γραμμή όπου κινείται η εμπορική αμαξοστοιχία.
Μέσα στο τρένο με τα εμπορεύματα υπάρχουν δύο άτομα προσωπικό και η διαδρομή που εκτελούσαν ήταν Θεσσαλονίκη - Λάρισα. Στις 23:21 το Intercity 62 και η εμπορική αμαξοστοιχία συγκρούονται.
Τα τέσσερα πρώτα βαγόνια εκτροχιάζονται και τα δύο πρώτα τυλίγονται στις φλόγες. Ακολουθούν εκρήξεις και κραυγές...
Η πρώτη κλήση έγινε στο 112 όπου ανέφεραν ότι εξετράπη η αμαξοστοιχία. Μετά τα πρώτα λεπτά οι κλήσεις στο 112 και το ΕΚΑΒ ήταν συνεχείς και όλες έκαναν λόγο για εκτροχιασμό.
Τα δύο νοσοκομεία, το Γενικό Λάρισας και το Πανεπιστημιακό τίθενται σε επιφυλακή. Τα πρώτα ασθενοφόρα που φτάνουν είναι με τραυματίες με βαριές κακώσεις και άλλα με πιο ελαφριές.
Στις 03:00 τα ξημερώματα της 1η Μαρτίου φτάνει στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ο πρώτος νεκρός. Και από εκείνη τη στιγμή τα ασθενοφόρα παραλάμβαναν νεκρούς...
Με το πρώτο φως της ημέρας τα σωστικά συνεργεία βλέπουν αυτό που όλοι φοβούνταν: τη νέα εθνική τραγωδία.
Οι διασώστες κάνουν λόγο για θερμοκρασίες πάνω από 1200 βαθμούς μέσα στα βαγόνια που φλέγονταν το προηγούμενο βράδυ. Οι νεκροί αυξάνονται συνεχώς.
Το μεσημέρι της Τετάρτης παραιτείται ο τότε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλής και συλλαμβάνεται ο σταθμάρχης Λάρισας.
«Είναι θλιβερή μέρα. Όλοι όσοι έχουμε βρεθεί εδώ, εκφράζουμε την οδύνη και τη θλίψη, οι σκηνές είναι συγκλονιστικές. Οι σκέψεις όλων είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Θα διερευνήσουμε με απόλυτη σοβαρότητα και διαφάνεια τα αίτια αυτού του τραγικού συμβάντος. Ό,τι πούμε τώρα θα είναι πρώιμο και στην ουσία με αυτό τον τρόπο βεβηλώνουμε τους ανθρώπους που χάνουμε. Να δείξουμε όλοι μας ψυχραιμία και να μείνουμε σε αυτό. Θα κάνουμε τα πάντα για να μην αφήσουμε τίποτα κάτω από το χαλί», ήταν τα λόγια του πρώην υπουργού, Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Αφού επέστρεψε υπέβαλε την παραίτησή του λέγοντας: «Δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος».
Την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου έφτασαν στα Τέμπη για να δουν τι συνέβη.
«Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό που βιώνουμε σήμερα ως χώρα. Μιλάμε για μία ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μας σήμερα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες και από εκεί και πέρα να ταυτοποιήσουμε τις σορούς. Από εκεί και πέρα, ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο».
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε κηρύξει τη χώρα σε τριήμερο Εθνικό Πένθος.
Οι έρευνες στο σημείο ολοκληρώνονται μέσα σε λίγες ημέρες, ο χώρος ασφαλτοστρώνεται και οι αμαξοστοιχίες μεταφέρονται στην τοποθεσία Κουλούρι.
Οι κηδείες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους γίνονται μέσα στο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα. Και από εκείνη την ημέρα αρχίζει η δικαστική διερεύνηση η οποία συνεχίζεται δίχως κανένα αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα.
Από το βράδυ της τραγωδίας και για περίπου έναν μήνα οι συγκεντρώσεις ήταν αρκετές σε πολλές πόλεις της χώρας, με μικρούς και μεγάλους να γίνονται μια φωνή για τις 57 ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα.
Οι γονείς και συγγενείς των θυμάτων είναι ενωμένοι και μαζί προσπαθούν να φέρουν στο φως την αλήθεια κάνοντας λόγο για συγκάλυψη και ευθύνες μέσα από λάθη χρόνων.
Οι συγγενείς «δεν ζουν» απλά υπάρχουν με ένα αγκάθι μέσα τους, αυτό της απουσίας των δικών τους ανθρώπων, τους οποίους έχασαν μέσα σε δευτερόλεπτα εκείνη τη μαύρη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου.
Έναν χρόνο μετά οι πληγές είναι ανοιχτές και δεν θα κλείσουν. Έναν χρόνο μετά η αλήθεια δεν έχει έρθει στο φως.
Έναν χρόνο μετά οι 57 ψυχές ζητούν δικαίωση...