Κατηγορηματικά αντίθετοι δηλώνουν οι κάτοικοι Μεσοχώρας Τρικάλων με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να εγκρίνει την αποπεράτωση του γιγαντιαίου φράγματος στην περιοχή τους, η οποία και συνεπάγεται τη βύθιση του μεγαλύτερου μέρους του χωριού στα νερά μιας τεχνητής λίμνης-ταμιευτήρα.
Με επιστολή που απέστειλε στο Πρώτο ΘΕΜΑ ο Σύνδεσμος Κατακλυζομένων Μεσοχώρας «Ο Αχελώος», δηλώνεται η ολοκληρωτική αντίθεση των κατοίκων με τα σχέδια της ΔΕΗ, στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκει το φράγμα -το οποίο, όπως παρουσιάστηκε εκτενώς σε δημοσίευμα της εφημερίδας και του protothema.gr μετρά ήδη μια περιπέτεια τεσσάρων και πλέον δεκαετιών.
Πέραν των εσωτερικών διαφωνιών στη Μεσοχώρα, εφόσον υπάρχει και η πλευρά των κατοίκων που τάσσεται υπέρ του φράγματος, ο Σύνδεσμος «Αχελώος» με την επιστολή του αφήνει να εννοηθεί ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη. Συγκεκριμένα, σε σχέση με την τελευταία απόφαση του ΣτΕ η οποία ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την αποπεράτωση και λειτουργία του φράγματος για την παραγωγή ενέργειας (και όχι πλέον ως τμήμα του mega project της Εκτροπής του Αχελώου) αναφέρεται ότι «όταν καθαρογραφεί και την παραλάβουμε, θα μελετηθεί από τους νομικούς συμβούλους μας και από εμάς και θα επανέλθουμε με ενημέρωση για τις θέσεις μας και τις νέες μας δράσεις».
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του Συνδέσμου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας «Ο Αχελώος»:
Απάντηση του Συνδέσμου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας «Ο ΑΧΕΛΩΟΣ» στο άρθρο της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου 2024, με τίτλο «ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ» του δημοσιογράφου Βασίλη Τσακίρογλου
Κατ' αρχάς θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με την αναφορά στη «μερίδα των κατοίκων της περιοχής» με τις έντονες και μαχητικές αντιδράσεις, ότι πρόκειται για τη μεγάλη ενεργή πλειοψηφία των συγχωριανών μας. Όσον αφορά στις πολλές προσφυγές - αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για το έργο Μεσοχώρας και την Εκτροπή του Αχελώου, αυτές έγιναν από τον Σύνδεσμο Κατακλυζομένων Μεσοχώρας και κάποιες σε συνεργασία με τις οικολογικές οργανώσεις και τους Αιτωλοακαρνάνες και όχι από τη ΜΚΟ «Αχελώος Ρους». Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το έργο Μεσοχώρας δεν είναι μόνο μονάδα παραγωγής ενέργειας αλλά κυρίως έργο κεφαλής της εκτροπής του Αχελώου.
Για τον κ. Φώτη Βαρελογιάννη που δηλώνει επικεφαλής της «άτυπης επιτροπής αγώνα για την αυτονομία και τη λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Έργου Μεσοχώρας», πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει η επιτροπή - φορέας την οποία επικαλείται και ως εκ τούτου εκφράζει την προσωπική του άποψη και μόνο. Η άποψή του, που φιλοξενείται στο άρθρο σας, πηγάζει από την πολύχρονη απουσία του από το χωριό μας, η οποία εκφράζεται χωρίς καμία ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους, το περιβάλλον, τις μνήμες, την ιστορία αλλά και από την εμμονή του για τον πνιγμό της Μεσοχώρας, με αντάλλαγμα κάποια αποζημίωση που, αν θα λάβει, θα είναι για ένα μικρό σπίτι που έχει στην ιδιοκτησία του.
Η τοποθέτησή του διαστρεβλώνει πλήρως την αλήθεια. Ως επίσημος φορέας, γνωρίζουμε ότι το 95% των κατοίκων δεν είναι υπέρ της λειτουργίας του φράγματος. Απεναντίας, η μεγάλη, ενεργή πλειοψηφία των συγχωριανών μας είναι εναντίον της λειτουργίας του. Οι ελάχιστοι υποστηρικτές του έργου είναι κάποιοι απόγονοι Μεσοχωριτών, οι οποίοι δεν γνώρισαν ποτέ τη Μεσοχώρα στη ζωή τους και όπως είναι φυσικό, η όποια αποζημίωση είναι καλοδεχούμενη καθώς και ελάχιστοι Μεσοχωρίτες, οι οποίοι δεν έχουν βιώματα από το χωριό τους και δεν έχουν καμία ουσιαστική επαφή με αυτό εδώ και δεκαετίες.
Υπάρχει, τέλος, και μια μικρή ομάδα συγχωριανών μας, οι οποίοι βλέπουν στην προοπτική των αποζημιώσεων λύση των οικονομικών τους προβλημάτων, είτε αυτά έχουν σχέση με κόκκινα δάνεια, είτε με άλλου είδους προβλήματα και ανάγκες. Επίσης, καμία απαλλοτρίωση δεν έγινε από τη ΔΕΗ ή το κράτος στη Μεσοχώρα παρά μόνο σε ελάχιστους που είχαν χωράφια παραποταμίως και αφορούσαν το πρόφραγμα και μόνο.
Ο κ. Βαρελογιάννης δεν είναι συμβολαιογράφος για να είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι και αν έχουν παραχωρήσει στη ΔΕΗ την ιδιοκτησία τους με συμβολαιογραφικές πράξεις, αποζημιώσεις κ.τ.λ. Όσον αφορά το κτηματολόγιο είναι υποχρέωση όλων μας από τον νόμο να δηλώσουμε τα ακίνητα είτε βρίσκονται στην κατακλυζόμενη περιοχή, είτε όχι.
Για την ονομασία του χωριού μας, που στην αναφορά του λέει ότι είναι θεωρητική και όχι ουσιαστική, σας λέμε ότι η Μεσοχώρα είναι ένα ιστορικό κεφαλοχώρι της Πίνδου. Το όνομά της εκφράζει μια πραγματικότητα, αφού είναι τοποθετημένη στο κέντρο μιας μεγάλης ορεινής περιφέρειας, κατοικημένης με διάσπαρτα άλλα μικρότερα χωριά, με τα οποία είχε και έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί ακτινωτά.
Η Μεσοχώρα έχει μόνιμους κατοίκους όλο το χρόνο και πολύ περισσότερους το καλοκαίρι. Είναι ένα χωριό με μοναδικό φυσικό κάλλος, σε υψόμετρο 800 μέτρων, που ο κόσμος το απολαμβάνει όλες τις εποχές του χρόνου για ξεκούραση και διάφορες δραστηριότητες. Τους θερινούς μήνες, η προσέλευση του κόσμου είναι μεγαλύτερη με αποκορύφωμα τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου και το τριήμερο πανηγύρι στην πλατεία του χωριού.
Η εικόνα της Μεσοχώρας που παρουσιάζει ο κ. Βαρελογιάννης είναι απολύτως ψευδής. Το χωριό μας δεν έχει καμία σχέση με τα περισσότερα ορεινά χωριά του νομού Τρικάλων, τα οποία είναι όντως έρημα τον χειμώνα, γεγονός το οποίο θα έπρεπε να γνωρίζει πολύ καλά αφού είναι ο τόπος καταγωγής του. Η Μεσοχώρα τον χειμώνα έχει και κατοίκους και επισκέπτες και γι' αυτό είναι ανοιχτά όλο τον χρόνο τουλάχιστον τέσσερα μαγαζιά εστίασης, ένα περίπτερο και ένας μικρός ξενώνας.
Ο κ. Βαρελογιάννης δεν είναι λοιπόν ούτε δικαστής για να γνωρίζει τις επόμενες αποφάσεις. Με τα λεγόμενα του περισσότερο παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος τύπου της ΔΕΗ. Για την υπεύθυνη ενημέρωση των αναγνωστών σχετικά με τη Μεσοχώρα, τον Αχελώο και το έργο υπάρχει η επίσημη ιστοσελίδα του Συνδέσμου www.skmacheloos.gr
Τέλος, θέλουμε να σημειώσουμε ότι, όσον αφορά στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για το έργο της Μεσοχώρας, όταν καθαρογραφεί και την παραλάβουμε, θα μελετηθεί από τους νομικούς συμβούλους μας και από εμάς και θα επανέλθουμε με ενημέρωση για τις θέσεις μας και τις νέες μας δράσεις.