Κοινωνία

"Σπόντα" New York Times: Η κοινωνικά συντηρητική, ορθόδοξη Ελλάδα θα ψηφίσει υπέρ του γάμου των ομοφύλων

Η Ελλάδα ετοιμάζει να ψηφίσει υπέρ της επέκτασης του δικαιώματος του γάμου και της υιοθεσίας και στα ομόφυλα ζευγάρια, παρά τις αντιδράσεις, γράφει εκτενές ρεπορτάζ των New York Times.

Το νομοσχέδιο δίχασε την ελληνική κοινωνία και γνώρισε σφοδρή αντίδραση από την Ορθόδοξη Εκκλησία, γράφει η Νίκη Κιτσαντώνη που προσθέσει ότι η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με πλειοψηφία ορθοδόξων που θα επεκτείνει τον γάμο και στα ομόφυλα ζευγάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για μέτρο το οποίο υποσχέθηκε να περάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη νίκη του στις εκλογές πέρυσι το καλοκαίρι. Παραθέτουν ακόμη οι New York Times σημεία από την ομιλία του στη βουλή της Πέμπτη για το πώς εξασφαλίζεται η ισότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια και διευκολύνεται η ζωή τους στο σχολείο, στα ταξίδια και στην πρόσβαση στην υγεία.

Την ψήφιση του νομοσχεδίου χαιρετίζουν οι οργανώσεις υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, προσθέτει το δημοσίευμα.

Στην αμερικανική εφημερίδα μιλά μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη που σκοπεύει να παντρευτεί το συντομότερο τη σύντροφό της. Μαζί έχουν μεγαλώσει ένα αγόρι έξι ετών. Αισθάνεται μεν απογοητευμένη από την αντίθεση στα μέτρα, αλλά είπε ότι, σύμφωνα με την εμπειρία της, οι περισσότεροι Έλληνες αποδέχονται τα ομόφυλα ζευγάρια. «Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη γι' αυτό απ' ό,τι νομίζουμε», είπε.

Ωστόσο, «σε μια χώρα που παραμένει μία από τις πιο κοινωνικά συντηρητικές της Ευρώπης, όπου το παραδοσιακό οικογενειακό μοντέλο εξακολουθεί να κυριαρχεί και η Ορθόδοξη Εκκλησία με επιρροή θεωρεί την ομοφυλοφιλία ως παρέκκλιση», τα μέτρα συνάντησαν κάποια έντονη αντίσταση, προσθέτει το δημοσίευμα.

Αναφέρεται στις αντιρρήσεις που εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος και την επιστολή προς τους βουλευτές, αλλά και τις δηλώσεις ιεραρχών ότι δεν θα βάφτιζαν παιδιά ομόφυλων ζευγαριών.

Εκκλησιαστικές ομάδες «ένωσαν τις δυνάμεις τους» με ακροδεξιές ομάδες, οργανώνοντας διαδηλώσεις. Από την άλλοι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η κοινή γνώμη είναι διχασμένη για το ζήτημα, αλλά και περισσότερο αρνητική στην τεκνοθεσία.

Υπάρχουν όμως και οι αντιρρήσεις στο πολιτικό φάσμα, γράφουν οι New York Times.

«Στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δεκάδες βουλευτές, μεταξύ των οποίων ένας εξέχων υπουργός και ένας πρώην πρωθυπουργός, υποστήριξαν ότι η νομοθεσία αποδυναμώνει την πυρηνική οικογένεια και υπονομεύει τις παραδοσιακές αξίες. Ο ηγέτης του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε την Πέμπτη στη Βουλή ότι η νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων θα "καταργήσει την ενότητα της μητρότητας και της πατρότητας".

» Το θέμα προκάλεσε διχόνοια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: Ορισμένοι βουλευτές είπαν ότι το νομοσχέδιο δεν προχωρούσε πολύ, άλλοι ήταν απρόθυμοι να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο μιας συντηρητικής κυβέρνησης σε αυτό που θεωρούσαν φιλελεύθερο ζήτημα και ορισμένοι ανησυχούσαν για την υποστήριξη [ενν. του κόμματος] στις αγροτικές περιοχές», σημειώνει το δημοσίευμα.

Καταλήγει αναφέροντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ συνέταξε ακόμη και το δικό του εναλλακτικό νομοσχέδιο, αλλά ο επικεφαλής του κόμματος, Στέφανος Κασελάκης - ο οποίος είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα και έχει εκφράσει την επιθυμία να υιοθετήσει παιδιά μέσω παρένθετης μητρότητας με τον σύντροφό του, τον οποίο παντρεύτηκε στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Οκτώβριο - πίεσε αργότερα τους συναδέλφους του νομοθέτες να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ