Κοινωνία

Οι Άλπεις της Ελλάδας με τα «κρεμαστά» χωριά που μαγεύουν

Μπορεί η συνηθισμένη εικόνα της Ελλάδας να φέρνει στο μυαλό γαλάζιες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, χωριά στο λευκό του ασβέστη και απόμερα λιμανάκια με καΐκια, αλλά αυτό δεν είναι παρά ένα μικροσκοπικό μέρος της χώρας μας, που καταλαμβάνουν κυρίως ορεινά τοπία και «κρεμαστά» χωριά μέσα σε δάση, πλαγιές και οροπέδια.

 

Και φυσικά το πενταπόσταγμα αυτής της φυσικής ομορφιάς είναι τα ορεινά της Ηπείρου, τα οποία κρύβουν μία σειρά από οικισμούς, ο ένας πιο όμορφος από τον άλλο, που τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να κερδίζουν τη δέουσα αναγνώριση.

Πρόκειται βέβαια για τα Τζουμέρκα, οροσειρά που «στεγάζει» παραδοσιακούς οικισµούς κρυμμένους μέσα σε χαράδρες, φαράγγια και βουνά που διακρίνονται για την άγρια και παρθένα οµορφιά τους, την παράδοση και την αυθεντική φιλοξενία των κατοίκων τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πράμαντα

Αυτό το κεφαλοχώρι είναι και η έδρα όλου του συμπλέγματος, και ξεχωρίζει για την ασύγκριτη θέα που προσφέρει λόγω της προνομιακής τοποθεσίας του στους πρόποδες της κορυφής Στρογγούλα. 

Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο τουριστικό θέρετρο µε resorts και ταβέρνες, ιδανικό ορµητήριο για την εξερεύνηση των δασών και των σπηλαίων της ευρύτερης περιοχής.

Καλαρρύτες

Οι Καλαρρύτες είναι ορεινός οικισμός που βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου. Θεωρείται ένας από τους πιο γραφικούς πετρόκτιστους οικισμούς της περιοχής, με τα λιθόκτιστα καλντερίµια του και τα επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά. 

Ο οικισμός άκμασε ιδιαίτερα τον 18ο αιώνα με το εμπόριο υφαντών και δερμάτων και την ανάπτυξη της χειροτεχνίας. Κατά την περίοδο αυτή αρκετοί κάτοικοι των Καλαρρυτών διατηρούσαν εμπορικούς οίκους σε πολλά ευρωπαϊκά κέντρα.

 

Συρράκο

Το επίσης πανέμορφο «αδελφάκι» των Καλαρρυτών, χτισμένο σε μία πλαγιά του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Το Συρράκο στέκεται πάνω από τη χαράδρα του ποταμού Χρούσια, παραπόταμου του Καλαρρύτικου και απέναντι του αντικρίζει τα Τζουμέρκα.

Και εδώ η γραφική εικόνα συμπληρώνεται από λιθόστρωτα σοκάκια, καλοδιατηρημένα αρχοντικά και πλατώματα ανοιχτά στην επιβλητική θέα. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ