Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Σε "μπελάδες" η κυβέρνηση! Οι αγροτικές κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις την έχουν φέρει προ των πυλών

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στην Θεσσαλία και στην υπόλοιπη Ελλάδα ζητώντας τις αποζημιώσεις που -όπως καταγγέλλουν όυι δεν τους έχουν δοθεί ακόμα από την πολιτεία, τονίζοντας ότι η προκαταβολή που έχουν πάρει δε φτάνει για να σπείρουν ξανά τα χωράφια τους.

Με δύο «μέτωπα», βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση, πρώτον με τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια και δεύτερον με τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και προγραμματίζουν μπλόκα ακόμα και στις εθνικές οδούς, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, την ώρα που οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια συνεχίζονται και δυσκολεύουν την εξεταστική των φοιτητών.

Οι αγρότες έχουν βγει στο δρόμο μετά την απότομη περιστολή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων μέσω της ΚΑΠ, ζητώντας αναδιάρθρωση της για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, όπως λένε. Επιπλέον ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και άμεση και πλήρη αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν από τις  κακοκαιρίες του φθινοπώρου, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στην εκταμίευση τους, ενώ καταγγέλλουν σημαντικά σφάλματα στις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αγροτικές κινητοποιήσεις σε Κοζάνη, Καστοριά και Γρεβενά

Σε συντονισμένες κινητοποιήσεις προχώρησαν σήμερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Δυτική Μακεδονία, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματα που ταλανίζουν το κλάδο τους και «απειλούν -όπως λένε -την βιωσιμότητα της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής».

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς συλλόγους της Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου με τα τρακτέρ τους σε παράταξη, πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη της Κοζάνης, όπου οι εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Γιάννη Κοκκαλιάρη ενώ στην συνέχεια απέκλεισαν για μισή ωρα το κτίριο της Περιφέρειας όπου είχαν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Γ. Αμανατίδη.

Τα θέματα που σχετίζονται με τις ενισχύσεις από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και φαίνεται ότι αποτελούν την αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αγροκτηνοτρόφος από την Πολυκάρπη Καστοριάς Δημήτρης Μόσχος, του οποίου η οικογενειακή φάρμα το 2023 βραβεύτηκε από την ΕΕ ως η καλύτερη της Ευρώπης, «η μείωση του εισοδήματος των συναδέλφων μας από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ για την ζωική και φυτική παράγωγη ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 52%». Τόνισε ότι «πρόκειται για χρήματα που λείπουν από το πορτοφόλι μας, χωρίς να έχουμε άμεσα η έμμεσα την ευθύνη για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα» επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση η οποία όπως ισχυρίζεται «δεν ενημέρωσε έγκαιρα για τις ενέργειές της τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο».

Οι αγρότες της Κοζάνης μετά την συνάντηση τους με τον Περιφερειάρχη Γ. Αμανατίδη παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Εγνατίας οδού στα Κοίλα Κοζάνης κι όπως δήλωσε ο Στάθης Πασχαλίδης από τις αρχές της επόμενης βδομάδας «θα επιδιωχθεί σε συντονισμό με τα αλλά μπλόκα στην Περιφέρεια να αποκλειστεί ο κόμβος της Εγνατίας στην Σιάτιστα».

Στην Καστοριά, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης της Καστοριάς, στην λεωφόρο των κύκνων και έχουν προαναγγείλει για την Δευτέρα ολιγόωρο αποκλεισμό του κτιρίου της Περιφέρειας κατά την διάρκεια της συνάντησής τους με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς. Ο Δημήτρης Μόσχος ανέφερε ότι την επόμενη βδομάδα μετά από συνεννόηση όλοι οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας με λεωφορεία θα μεταβούν στην παναγροτική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη.

Στα Γρεβενά, οι αγροκτηνοτρόφοι αποσύρθηκαν από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας και παράταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Εγνατίας οδού στην Μυρσίνα. Ο κ. Μπάμπης Ορφανίδης από το Καρπερό Γρεβενών μίλησε για τις επιπτώσεις των πράσινων πολιτικών της ΕΕ στην αγροτική παραγωγή επισημαίνοντας ότι «ενώ στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, των λιπασμάτων, των αγροεφοδίων, πληρώνουμε ήδη ως καταναλωτές την ραγδαία άνοδο των τιμών, την ίδια στιγμή τα αγροτικά και κτηνοτροφικά μας προϊόντα που εφαρμόζουν περιβαλλοντικές πρακτικές πως εξηγείται οι τιμές τους να κατρακυλούν στο χωράφι».

«Χείρα φιλίας» από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Ελάτε να συζητήσουμε… Ακόμα και σήμερα είστε καλοδεχούμενοι» απαντά ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, με συνέντευξη του στον AΝΤ1.

Ο κ. Αυγενάκης δηλώνει ότι κατανοεί τις αγωνίες και ανασφάλειες που νιώθουν οι αγρότες, λόγω της κλιματικής κρίσης, και αναφέρεται  στα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο για τη Θεσσαλία. Σημειώνει ότι καταβλήθηκαν προκαταβολές αποζημιώσεων ύψους 150 εκατ., «σε χρόνο ρεκόρ» όπως λέει, για τη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκαν και ότι δεσμεύτηκαν 260 εκατ. για να πληρώσει ο ΕΛΓΑ αποζημιώσεις.

Η εξόφληση των αποζημιώσεων, υποστήριξε ο υπουργός, θα γίνει έως τις 30 Ιουνίου, τονίζοντας ότι το ύψος τους, δεν μπορεί να προσδιοριστεί σήμερα, καθώς εξαρτάται από το αποτέλεσμα των ελέγχων που γίνονται.

Παράλληλα , ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι οι προκαταβολές στις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί είναι έως και 40% υψηλότερες από εκείνες που δόθηκαν στον «ΙΑΝΟ», ενώ αναφέρθηκε και στο μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, μέσω του οποίου οι κτηνοτρόφοι θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν δωρεάν, με κάλυψη 100% και τα ζώα που έχασαν αλλά και τους σταύλους.

Η Ελλάδα ελέγχεται από την Ε.Ε για τα χρήματα που δίνει και για το λόγο αυτό πρέπει να τηρούνται βασικές διαδικασίες, το μήνυμα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Νόμιμη κατάληψη δεν υπάρχει»

Το δεύτερο, μεγάλο «μέτωπο» είναι οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια, που δυσκολεύουν την εξεταστική των φοιτητών αλλά και τα φαινόμενα βίας στις γενικές συνελεύσεις από κρανοφόρους και εξω-πανεπιστημιακούς, σύμφωνα με τις καταγγελίες φοιτητών της Δ.Α.Π..

«Πρέπει και οι πρυτανικές αρχές να αναλάβουν και εκείνες τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν. Έχουν πάρει ένα πλήρες θεσμικό οπλοστάσιο για να διασφαλιστεί η εξεταστική και βέβαια, όπου πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, η κυβέρνηση έχει δείξει, όπως το έκανε και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ότι πλέον δεν υπάρχουν άβατα» διεμήνυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (Παραπολιτικά 90,1).

Η εξεταστική θα διασφαλιστεί ακόμη και με ηλεκτρονικά μέσα διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση και το νομοσχέδιο για τη λειτουργία Μη Κρατικών Πανεπιστημίων θα περάσει και ο νόμος θα εφαρμοστεί όπου κριθεί από τις πρυτανικές αρχές  ότι υπάρχουν παραβιάσεις. «Νόμιμη κατάληψη δεν υπάρχει» διαμηνύει η κυβέρνηση. 

Σχεδόν οι μισές σχολές σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη με ορατό τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική. Διακύβευμα αποτελεί η θεσμοθέτηση των μη κρατικών ΑΕΙ. Σε όσες σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη, είναι καθολική η αναστολή των μαθημάτων, ενώ σε κάποιες έχει ήδη ανακοινωθεί η ακύρωση των εξετάσεων τουλάχιστον μέχρι τις 30/1, όπως στο Πάντειο ή στο ΟΠΑ.

Στην ίδια γραμμή, βρίσκεται και η Νομική Αθηνών, αν και όπως ανακοίνωσε, θα οργανωθεί ειδική εξέταση για τους επί πτυχίω φοιτητές (9ο εξάμηνο και άνω) και για τους τους φοιτητές Εrasmus αλλοδαπών πανεπιστημίων.

Δεδομένων των συνθηκών, εκδόθηκε εγκύκλιος από το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να προχωρήσουν στη διενέργεια εξετάσεων εξ αποστάσεως. Το θέμα θα συζητηθεί στην Έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου.
 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...