Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Στην ίδια μοίρα έβαλαν μετανάστες και πλημμυροπαθείς - Ζουν μαζί στη δομή του Κουτσόχερου - Τι αποκαλύπτουν (Βίντεο)

Στους 250 ανέρχονται, μέχρι σήμερα, οι μετανάστες που φιλοξενούνται στη Δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας, οι οποίοι διαβιούν μαζί με περισσότερους από 130 πλημμυροπαθείς, κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλίας, οι οποίοι έμειναν άστεγοι το περασμένο φθινόπωρο, αναφέρει τοπικό ΜΜΕ.

Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά και την κακοκαιρία «Daniel», με απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου οι περίπου 900 πρόσφυγες του καταυλισμού του Κουτσόχερου μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε άλλες Δομές της Νότιας Ελλάδας (Ριτσώνα, Θερμοπύλες κ.ά.), με δεδομένο ότι εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε οδική σύνδεση της Λάρισας με τη Βόρεια Ελλάδα. 

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφερθεί μέρος όσων έμειναν άστεγοι στο προσφυγικό καμπ του Κουτσόχερου, από όπου εκατοντάδες μετανάστες απομακρύνθηκαν άρον άρον, και σε δομές του Βόλου και των Θερμοπυλών, οι οποίες ήταν κλειστές.

Σήμερα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθερία" "πέντε μήνες μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα, περισσότεροι από 130 άστεγοι πλημμυροπαθείς, στην πλειοψηφία τους από χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας (Κεραμίδι, Πηνειάδα, Φαρκαδόνα, Μαραθέα, Κάστρο κ.ά.), παραμένουν φιλοξενούμενοι στο Κουτσόχερο, ενώ εξετάζεται η μετεγκατάστασή τους σε κοντέινερ που εγκαθίστανται στη Φαρκαδόνα, προκειμένου οι άστεγοι να μεταφερθούν κοντά στα χωριά τους. 

Στο μεταξύ, λίγες ημέρες πριν στο Κουτσόχερο μεταφέρθηκαν περί τους 200 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, ενώ προ ημερών είχαν μεταφερθεί και άλλοι 50 πρόσφυγες από τη Συρία, όλοι τους με τις οικογένειές τους, οι οποίοι, σύμφωνα με μαρτυρίες, διαβιούν αρμονικά με τους πλημμυροπαθείς".

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες μετά την απόφαστη δήλωσε πως παρακολουθεί με ανησυχία την υλοποίηση της έκτακτης απόφασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να μεταφέρει πλημμυροπαθείς στην Ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο στο Κουτσόχερο Λάρισας.

Σημειώνεται ότι για τη συγκεκριμένη δομή, η οποία βρίσκεται σε απομονωμένη περιοχή 20χλμ μακρυά από την πόλη της Λάρισας, έχουν υπάρξει αναφορές για ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο, προβλήματα σε σχέση με την παροχή ρεύματος και την υδροδότηση, και καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των διαμενόντων, συμπεριλαμβανόμενων των παιδιών. 

Οι άστεγοι πλημμυροπαθείς που παρά τις αντιδράσεις τους μένουν στην κλειστή δομή του Κουτσόχερου και βρίσκονται αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες.

Συγκλονιστικά είναι τα όσα περιγράφουν στον τηλεοπτικο σταθμό "Θεσσαλία" οι πλημμυροπαθείς:

 
«Δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις ούτε νύχτα, ούτε μέρα. Τι δίνουν οι νταλίκες μέσα αν περάσετε και δείτε τι έχουν κι εμείς δεν έχουμε ούτε ένα κρουασάν να φάμε να πιούμε τα χάπια. Δράμα η κατάσταση. Τα παιδιά μου πήγαν να δουλέψουν στα κομπρεσέρ στο Βλοχό, για να πάρουν από 10 ευρώ, για να πάρουν κάτι. Τίποτα δεν μας δίνουν, ούτε χαρτί δεν έχουμε… Τι να πάμε κι εμείς, να τους πούμε δώστε μας να φάμε; Όχι αυτό δεν γίνεται. Ο δήμος Φαρκαδόνας μας φέρνει κάτι μία φορά την ημέρα» λέει η κυρία Ευδοκία για το ένα γεύμα που τους δίνει ο δήμος, έναντι τριών στους αλλοδαπούς και μάλιστα από εταιρεία catering.
 

Σύμφωνα με τη Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τρικάλων, οι «φιλοξενούμενοι» για να βγουν ή να μπουν πρέπει να δίνουν τα στοιχεία τους  στους φύλακες στην πύλη, ενώ απαγορεύεται η είσοδος σε φίλους, συγγενείς, αλληλέγγυους και ΜΜΕ, παρά μόνο αν έχουν άδεια από το … Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Η μετεγκατάστασή των πλημμυροπαθών έγινε εκβιαστικά: ή μένετε στις σκηνές στο Γριζάνο ή πάτε σε κοντέινερ στο Κουτσόχερο. Ούτε λόγος οι άνθρωποι που έχασαν τα πάντα να έχουν έναν αξιοπρεπή τόπο διαμονής!  Έτσι δρομολογείται η γενικότερη επιδίωξη των Δήμων "μας", που είναι η εκκένωση των ξενοδοχείων του νομού, στα οποία διαμένουν πλημμυροπαθείς από χωριά του νομού, και η μετεγκατάστασή τους συνολικά στο Κουτσόχερο».

Η «λύση» που εξετάζεται γι’ αυτούς τους ανθρώπους, όπως αναφέρουν θεσσαλικά ΜΜΕ, είναι η μετεγκατάστασή τους σε… κοντέινερ στη Φαρκαδόνα! Για βοήθεια και διευκολύνσεις από το κράτος ώστε να φτιάξουν τα σπίτια τους ξανά, ούτε λόγος…

Σημειώνεται πως εκκρεμεί η Υπουργική Απόφαση για την τοποθέτηση νέου διοικητή στον προσφυγικό καταυλισμό, θέση για την οποία - σύμφωνα με πληροφορίες - έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συνολικά 34 υποψήφιοι.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ