Ήταν, μάλιστα, όπως ειπώθηκε, μια αγορά του έλληνα μεγιστάνα Σταύρου Νιάρχου, που έδειξε σε όλο τον κόσμο πόσο λατρεύει τα άλογα.
Δυο διάσημες και πλέον αξιόπιστες εταιρείες στο real estate, παγκοσμίως, η «Engels & Volkers» και η «Jordan Auctioneers» έχουν αναλάβει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να φέρουν σε επαφή τους υποψήφιους αγοραστές από όλο τον κόσμο με την οικογένεια Νιάρχου, στην οποία περιήλθε η έκταση μαζί με τις εγκαταστάσεις και τον πύργο του 1979.
Η Haras de Fresnay – le Buffard βρίσκεται υπό τη διαχείριση της οικογένειας Νιάρχου τα τελευταία 43 χρόνια, μετά την αγορά της από τον διεθνούς φήμης ιδιοκτήτη της και κτηνοτρόφο καθαρόαιμων αλόγων, βιομήχανο Marcel Boussac.
H ζητούμενη τιμή δεν έχει μέχρι σήμερα αποκαλυφθεί, αλλά αναμένεται πως η πώληση θα προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον από όλη τη διεθνή κοινότητα αγώνων. Ανάμεσά τους κροίσοι και μεγιστάνες, που εκτρέφουν καθαρόαιμα άλογα, τα οποία τρέχουν ακόμη και στο Royal Ascot.
Από την άλλη, η οικογένεια Νιάρχου έχει δηλώσει πως μετά την πώληση, όποτε κι αν γίνει, θα παραμείνει αφοσιωμένη στην παγκόσμια δραστηριότητα αγώνων καθαρόαιμων ίππων με τις φάρμες αναπαραγωγής που διαθέτει σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία, Νότια Αφρική και Ιαπωνία.
Σχολιάζοντας την απόφαση για πώληση της Haras de Fresnay – le Buffard, o Alan Cooper, μακροχρόνιος διευθυντής αγώνων της οικογένειας Νιάρχου είπε σε εφημερίδα του εξωτερικού: «Είναι συγκινητικό για την οικογένεια να “αποχαιρετήσει” το Fresnay, αλλά καθώς τα αγωνιστικά και αναπαραγωγικά μας ενδιαφέροντα έχουν εξελιχθεί με τα χρόνια, τώρα έχουμε άλογα σε μια ποικιλία διεθνών τοποθεσιών, που καθιστά αυτή τη στιγμή, την κίνησή μας σωστή!».
Η φήμη της φάρμας, που ιδρύθηκε από τον γάλλο βιομήχανο Marcel Boussac και γρήγορα εδραιώθηκε από την οικογένεια Νιάρχου, που βασίστηκε πάνω στην παράδοση αναπαραγωγής καθαρόαιμων αλόγων, αλλά και οι νίκες που αυτά έφερναν στους αγώνες διαμόρφωσαν την πλούσια ιστορία αυτής της φημισμένης ιδιοκτησίας, που βρίσκεται στην καρδιά της Νορμανδίας. Πιο συγκεκριμένα, τα άλογα της οικογένειας Νιάρχου, μονοπωλώντας πολύ συχνά το ενδιαφέρον των αγώνων, έφεραν 45 νίκες στο European Classics, επτά νίκες στο Prix de l’ Arc de Triomphe και επτά νίκες στο Breeders’ Cup!
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων σαράντα τριών ετών, το αγρόκτημα γύρω από τον περίφημο πύργο έχει επεκταθεί από την οικογένεια Νιάρχου και σε αυτό έχουν συμπεριληφθεί πρόσθετες εκτάσεις, αχυρώνες και μια πίστα προεκπαίδευσης. Οι εξωτερικές μάντρες ανακαινίστηκαν εκ βάθρων και με τα καλύτερης ποιότητας υλικά και, όπως λέγεται, πάντα σε συνεννόηση με τους γεωπόνους που τις συντηρούν.
Κατά μήκος των μαντρότοιχων, που ένα κομμάτι τους «συντηρείται» από αιγοπρόβατα, τηρώντας τους υψηλότερους κανόνες στη βιολογική καλλιέργεια και χωρίς χημικά και πρόσθετα υλικά, υπάρχουν αχυρώνες και στάβλοι, που μπορούν να φιλοξενήσουν διακόσια καθαρόαιμα άλογα. Επιπρόσθετα, υπάρχει και ένας αχυρώνας απομόνωσης αλόγων, που αριθμεί δεκατέσσερις θέσεις στο παράρτημα Haute Cote.
Το κύριο αγρόκτημα εκτείνεται σε διακόσια πέντε εκτάρια, περίπου πεντακόσια έξι στρέμματα βοσκοτόπων, καθώς και 12 εκτάρια, περίπου τριάντα στρέμματα γης αλλά και πάρκου γύρω από τον πύργο. Υπάρχουν, επίσης, 65 εκτάρια, περίπου εκατόν εξήντα στρέμματα δασικής έκτασης και 1,8 εκτάρια (περίπου τεσσεράμισι στρέμματα) κήπου στο παρακείμενο Haute Cote.
Τα καθαρόαιμα άλογα
Ταυτόχρονα, εκείνο που ανεβάζει ιδιαίτερα την τιμή, μιας και θα υπάρξει παγκόσμιο ενδιαφέρον, είναι και το γεγονός της επιτυχίας των αλόγων που πέρασαν από το Fresnay le Buffard και εκτείνεται σε γενιές με πρωταθλητές και νικητές Classic, όπως ο θρυλικός καθαρόαιμος Miesque, o Kingmambo, o Sulamani, o Hernando αλλά και το επίσης καθαρόαιμο Six Perfections. Όλα αυτά τα άλογα έφεραν τις περίφημες σκούρες μπλε και τις γαλάζιες ζώνες, όπως λέγονται, στην οικογένεια Νιάρχου και στο περίφημο Haras de Fresnay-le Buffard.
Το κάστρο
Το κομψό κάστρο του Fresnay-le Buffard χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Το 1903 ο Maurice Ephrussi δημιούργησε αυτό το αγρόκτημα για καθαρόαιμα άλογα και στη συνέχεια την εργασία του ανέλαβαν αμερικανοί κτηνοτρόφοι. Το 1919 ο βιομήχανος Marcel Boussac το αγόρασε και το ανέλαβε, δημιουργώντας ένα ιπποφορβείο, πρότυπο για την εποχή του. Η οικογένεια Νιάρχου προχώρησε το 2015 σε μια πλήρη ανακαίνιση.
Το οίκημα προσφέρει όλες τις ανέσεις σε συνδυασμό με τη γοητεία του παλιού. Με τη συνολική έκταση του πύργου να φθάνει τα 640 τετραγωνικά μέτρα, που απλώνονται σε τρία επίπεδα, ο πύργος διαθέτει μια όμορφη είσοδο με μια μνημειακή σκάλα, πέτρινο δάπεδο, ένα μεγάλο σαλόνι και μια κύρια τραπεζαρία που το ύψος τους φθάνει τα τριάμισι μέτρα. Διαθέτει επίσης βοηθητικούς χώρους, τραπεζαρία προσωπικού, επαγγελματική κουζίνα και μια μεγάλη αποθήκη.
Στον πρώτο όροφο του κάστρου βρίσκεται η μεγάλη και κύρια σουίτα με όλα τα κομφόρ και τους βοηθητικούς χώρους της: μπάνια, γκαρνταρόμπα, κλπ. Ο δεύτερος όροφος διαθέτει τρία υπνοδωμάτια, τα δυο από αυτά είναι en suite με μπάνιο και W.C.
Σε όλη του την επιφάνεια το κάστρο διαθέτει υπέροχο παρκέ δάπεδο, τύπου Βερσαλλιών, ενώ σε κάθε δωμάτιο υπάρχουν τζάκια. Η πτέρυγα του προσωπικού του κάστρου διαθέτει ένα υπνοδωμάτιο, ένα μπάνιο και ένα δωμάτιο για λοιπές χρήσεις. Στο υπόγειο υπάρχει μια κάβα, καθώς και το λεβητοστάσιο. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα δέκα οικήματα, που μπορούν να στεγάσουν το προσωπικό, κτισμένα αμφιθεατρικά από την κεντρική εγκατάσταση