Τα Ρουγκατζάρια που ετοιμάζονται από νωρίς το πρωί, φορώντας τις φουστανέλες τους τα φλουριά και τις περίτεχνες ζώνες στην μέση τους, θα ξεκινήσουν από την εκκλησία του χωριού όπου θα λάβουν την ευχή του ιερέα και να περιδιαβούν στις γειτονιές του χωριού πριν συναντηθούν με τα ρουγκατσαρια του διπλανού χωριού, το Κλιματάκι.
Ανταμώνουν και όπως το έθιμο απαιτεί θα τραγουδήσουν σε κάθε σπίτι του χωριού και το αντίστοιχο θα γίνει και στον Αγιο Γιώργο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Διαχρονικά το έθιμο συνεχίζεται και περνά από γενιά σε γενιά, κάθε πρώτη του νέου έτους με τους δικούς του συμβολισμούς.
Τα σπίτια ανοίγουν για να υποδεχτούν τα ρουγκατσαρια με καλουδια και κρασί αλλά και ν ακούσουν τα παραδοσιακά κάλαντα που προσαρμόζουν σε κάθε σπίτι.
Τα χάλκινα πνευστά απαραίτητα στο έθιμο, που συνοδεύουν τα ρουγκατσαρια του Αγίου Γεωργίου και στο Κλιματάκι με τις παραδοσιακές μουσικές τους, που ηχούν από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ δεν θα λείψει και ο χορός σε κάθε ευκαιρία.
Έτσι υποδέχονται την πρώτη μερα του χρόνου, οι κάτοικοι στα χωριά των Γρεβενών, με χορό και τραγούδι, κάνοντας θόρυβο με τα κουδούνια για να ξυπνήσει η φύση και να ξεκινήσει ο νέος κύκλος ζωής που μπορεί να προσδίδουν διαφορετικές ονομασίες στο έθιμο που χάνεται στον χρόνο που όμως διατηρούν ως κόρη οφθαλμού και συνεχίζουν από γενιά σε γενιά.