Ουρές πολλών μέτρων σχηματίζονται από νωρίς το πρωί σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, έξω από φαρμακεία για ένα διαγνωστικό τεστ ενόψει του ρεβεγιόν.
Δεκάδες πολίτες θα επισκεφθούν συγγενικά σπίτια το βράδυ και προφανώς επιθυμούν να νιώθουν ασφαλείς ειδικά δίπλα σε ηλικιωμένα άτομα. Υπάρχουν ωστόσο και πολίτες που στέκονται στην ουρά γιατί παρουσίασαν συμπτώματα ή έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα και θέλουν να ελέγξουν εάν είναι θετικοί στην Covid.
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Κορωνοϊός: Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων ενόψει του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν - Αυστηρές συστάσεις ΕΟΔΥ
Μπορεί το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν να είναι προ των πυλών ωστόσο η έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού αυξάνει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Και αυτά σε συνδυασμό με γρίπη και τον ιό RSV. Ήδη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει σημάνει συναγερμό καθώς έχει εκδόσει ισχυρές συατάσεις για εμβολιασμό αλλά και μέτρα προστασίας με ισχυρότερο τη χρήση της μάσκας από όλους μέσα σε κλειστούς χώρος αλλά και από άτομα ηλικίας άνω των 60 καθώς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Σύμφωνα δε με υπολογισμούς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 250 εισαγωγές στα νοσοκομε'ία όλης της χώρας. Παράλληλα η έξαρση του κορωνοϊού και τα συμπτώματά του οδηγούν τους πολίτες στα φαρμακείσ προκειμένου να υποβληθούν σε rapid test.
Την ίδια ώρα ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ έσπευσε να εξηγήσει πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και τόνισε ότι «έχουμε υπερδιπλασιασμό των ασθενών με κορωνοϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση».
Αναφέρθηκε ακόμη,συ΄μφωνα με το protothema.gr, στο «εκρηκτικό» κοκτέιλ κορωνοϊού και γρίπης αλλά και στο πόσο απαραίτητη είναι η χρήση της μάσκας. «Ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να φύγει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του» υποστήριξε.
Εντωμεταξύ μετά από την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, για τον κορωνοϊό, συστήνονται ισχυρά από τον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:
1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να επιτηρεί συστηματικά την πορεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού, η κορύφωση των οποίων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, εντατικοποιείται η γονιδιοματική επιτήρηση των παραλλαγών των ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα.
Ο ΕΟΔΥ παρακαλεί θερμά τους πολίτες για την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων, έτσι «ώστε να αποφύγουμε σοβαρές περιπτώσεις νόσησης και να έχουμε απώλειες συνανθρώπων μας. Ειδικά, από την στιγμή που έχουμε πλέον στην διάθεση μας αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης όπως τα εμβόλια και την αποτελεσματική θεραπεία όπως η αντιική θεραπεία κατά του Covid, είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές» καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο ρόλος της υποπαραλλαγής JN.1
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η υπο-παραλλαγή JN.1 της ΒΑ.2.86, 12 που έχει αναγνωριστεί από τον ΠΟΥ ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος, εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητάς της, παίζει ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων. Στην Ελλάδα έχουν ανιχνευθεί 102 κρούσματα.
Επίσης, οι αυξημένες συναναστροφές λόγω των εορτών, η μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, συνέβαλλαν στη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.