Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Υπ.Εργασίας: Οι 6 δράσεις για την προστασία των εργαζομένων

Βαριά η σκιά των εργατικών δυστυχημάτων φέτος στη χώρα μας όπου 171 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2023 έναντι 104 πέρυσι.

Ο κ. Σπανάκης τόνισε επίσης ότι «η διαρκής ποιοτική αναβάθμιση των θέσεων εργασίας αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου. Το θέμα της υγείας και ασφάλειας μας αφορά όλους και πρέπει να απαντήσουμε στα ερωτήματα. Το ζήτημα δεν σταματά ακόμα και με την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Ο διάλογος θα πρέπει να είναι συνεχόμενος και ανοιχτός. Στο πλαίσιο κοινωνικού διαλόγου θα καταγραφούν όλες οι ελλείψεις και θα διατυπωθούν χρήσιμες προτάσεις από κάθε ενδιαφερόμενο (εργαζόμενους, εργοδότες, κοινωνικούς εταίρους). Το ΣΕΠΕ εκσυγχρονίζει διαδικασίες ελέγχου στη βάση των καλύτερων ευρωπαϊκών προτύπων. Ήδη το 2023, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 27.000 έλεγχοι για υγεία και ασφάλεια και 14.732 πρόστιμα ύψους άνω των 41 εκατ. ευρώ».

 

Οι έξι δράσεις είναι οι εξής:

 

1. Την περίοδο του καύσωνα, ορίστηκε η υποχρεωτική παύση εργασιών σε βαριές εξωτερικές εργασίες.Οι επιχειρήσεις πρέπει να συμμορφώνονται υποχρεωτικά όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα

2. Θωράκιση της ασφάλειας των ντελίβερι.

3. Ενίσχυση προστασίας εργαζομένων στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Αύξηση ωραρίου τεχνικού ασφαλείας.

4. Ενδυνάμωση σώματος τεχνικών ασφαλείας, επικαιροποίηση ειδικοτήτων που μπορούν να ασκήσουν.

5. Ενίσχυση του ρόλου των γιατρών εργασίας, γεωγραφική κάλυψη σε ολόκληρη τη χώρα.

6. Αναβάθμιση επιπέδου πρόβλεψης υγείας εργαζομένων – Εγκύκλιος για ατομικό ιατρικό φάκελο εργαζομένων

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων, είπε: «Ο λόγος που γίνεται η σημερινή μας αυτή ημερίδα είναι διότι θέλουμε να αναδείξουμε όσο μπορούμε περισσότερο ως Υπουργείο Εργασίας το πόσο ενδιαφερόμαστε για τις συνθήκες ασφάλειας και υγείας στην αγορά εργασίας.

Για εμάς δεν είναι πάρεργο, δεν είναι κάτι που θα το κάνουμε παρεμπιπτόντως σε όλα τα άλλα καθήκοντα που έχουμε, αλλά είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει εντόνως. Αν θυμάστε, το καλοκαίρι με τον καύσωνα είχαμε δείξει αμέσως τα πρώτα δείγματα γραφής του πόσο στα σοβαρά λαμβάνουμε υπόψη αυτό το θέμα. Στο νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου φροντίσαμε να καλύψουμε και νομοθετικά τα σχετικά θέματα για να έχουμε ισχυρότερη νομοθετική εξουσιοδότηση. Ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο κύριος Βασίλης Σπανάκης νομίζω ότι έχει δώσει το στίγμα ενός ανθρώπου που νοιάζεται και είναι πραγματικά πάνω από αυτό το πρόβλημα.

Δεν έχω τις αυταπάτες ότι θα φτάσουμε σε μια αγορά εργασίας που δεν θα υπάρχει ποτέ κανένα είδους εργατικό ατύχημα. Αυτό, δυστυχώς, δεν μπορεί να συμβεί. Σε όλες τις χώρες όσο προηγμένες και αν είναι συμβαίνουν, δυστυχώς, και ατυχήματα και δυστυχήματα στην αγορά εργασίας. Όμως το κράτος και η ιδιωτική οικονομία -γιατί είμαστε σύμμαχοι σε αυτό, δεν είμαστε αντίπαλοι- έχουμε τεράστιο συμφέρον να εξασφαλίσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό αυτές τις συνθήκες.

Έχουμε δώσει το στίγμα στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και έχουμε δεχθεί τα αιτήματά τους για ενίσχυση του προσωπικού της στους συγκεκριμένους τομείς, ώστε να μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερους ελέγχους και στους τομείς υγιεινής και ασφάλειας απ’ ότι έκανε στο παρελθόν. Φέτος, έχουμε ούτως ή άλλως ρεκόρ ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας.

Το βέβαιον είναι ότι θέλουμε το 2024 να είναι το έτος με τα χαμηλότερα δυνατά εργατικά ατυχήματα και τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας όλων των εργαζομένων μας. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε, όπως η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, εν μέρει θα βοηθήσουν στο να γνωρίζουμε επακριβώς τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων μας και να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε εκεί που η νομοθεσία δεν τηρείται. Και θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στην τήρηση της νομοθεσίας σε αυτό το επίπεδο».

 

Δράσεις και πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα:

 

  • Τροποποιείται και εκσυγχρονίζεται ο κώδικας νόμων για τους εργαζόμενους. Περνούν 30 κλάδοι σε αυστηρότερες ζώνες προστασίας (γεωκτηνοτροφικές δράσεις, κατασκευή όπλων και πυρομαχικών) Προτεραιότητα είναι η πρόληψη.
  • Συγκροτείται όργανο για φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου. Ο φορέας θα συμβάλει στην επισταμένη πρόληψη ατυχημάτων.
  • Επένδυση για επικαιροποίηση διαδικτυακής πλατφόρμας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.
  • Διαμόρφωση σύγχρονου προστατευτικού πλαισίου σε μικρά και μεγάλα τεχνικά έργα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ανέφερε: «Τώρα μπαίνει ένα πρώτο αποτύπωμα και αυτό είναι θετικό. Υπέρ να βρεθεί τρόπος για να χρηματοδοτηθεί η μικρομεσαία επιχείρηση για να στηρίξει την υγεία και ασφάλεια. Με ανάλογη υποστήριξη. Δεν είναι δαπάνη η επένδυση στην υγιεινή και ασφάλεια. Είναι επένδυση που δεν θα την πληρώσουμε στα νοσοκομεία ή στην απώλεια εργατικού δυναμικού. Σήμερα γίνεται καλή αρχή.»αναφέρει το protothema.gr.

Ο πρόεδρος το ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία από ένα τραγικό ατύχημα. « Η 31η Μαΐου 2006 ήταν από τις χειρότερες της ζωής μου. Πτώση γερανού στον Τιτάνα στοίχισε τη ζωή τριών ανθρώπων. Αυτό συνέβη σε μια μεγάλη εταιρία που είχε επενδύσει πολύ στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας. Είμαι 34 χρόνια στη βαριά βιομηχανία, καλωσορίζω την πρωτοβουλία του Υπουργείου, είχε αργήσει. Δεν είμαστε ως χώρα σε καλό σημείο και αυτό δεν αμφισβητείται. Ουσιαστική πρόοδος δεν είναι εύκολη. Η Υγεία και ασφάλεια είναι περίεργο συνονθύλευμα. Προϋποθέτει γνώση, έμφαση στην πρόληψη, ανάλυση ρίσκου, διαρκή εκπαίδευση και βεβαίως έλεγχο. Προϋποθέτει δύσκολες ισορροπίες και αποφάσεις, δημιουργία κουλτούρας, ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα. Χρειάζεται ηγεσία από τις εταιρίες, συνεργασίες εργαζομένων και εργοδοτών, συνεργασίες μεταξύ φορέων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...