Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Ο υπουργός περιβάλλοντος επιβεβαιώνει τη τοποθέτηση ανεμογεννητριών-Κινδυνεύουν σοβαρά τα αρπακτικά πουλιά στον Έβρο από αυτές

Τελικά επιβεβαιώθηκε το άρθρο μας για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον Έβρο, εντός προστατευόμενης περιοχής, προκαλώντας οργή και πολλά ερωτηματικά για άκαιρο του ζητήματος, ενώ συζητείται σχέδιο αναδάσωσης χιλιάδων στρεμμάτων.

“Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, παραδέχθηκε ότι η αδειοδότηση των ανεμογεννητριών στα καμένα στον Έβρο δόθηκε μετά τις πυρκαγιές, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη.

«Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις 9/8 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Γεγονός, που αποτυπώθηκε στη σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στις 20.9.2023» παραδέχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας”.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, κατήγγειλε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης έδωσε άδεια για αιολικά εντός καμένης έκτασης σε περιοχή NATURA του Έβρου.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, “αναστέλλεται για μέχρι ένα έτος, η υλοποίηση των έργων και εργασιών στον Έβρο οι οποίες, αν και είναι επιτρεπτές επεμβάσεις από τις διατάξεις της δασικής και λοιπής νομοθεσίας”.

Υπενθυμίζουμε ότι σε κυβερνητική σύσκεψη στις 29 Αυγούστου 2023, είχε αποφασιστεί ότι “ κηρύσσονται  άμεσα, με διοικητικές πράξεις, οι περιοχές ( Έβρου και Πάρνηθας) ως  αναδασωτέες.

Μάλιστα αναφέρθηκε ότι θα ληφθεί φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών.

Ενώ θα ξεκινούσαν οι διαδικασίες για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί, κάτι που αφορά φράγματα από κορμούς και άλλα τεχνικά έργα, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

Τελικά όμως η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον Έβρο μετά τις πυρκαγιές, φαίνεται ότι είχε μεγαλύτερη σημασία για κάποιους, παρότι του ότι δόθηκε χρόνος ενός έτους, για την τοποθέτηση τους.

Ο Έβρος ήταν γνωστός για την πανίδα και την χλωρίδα του, αλλά μετά την μεγάλη πυρκαγιά, καταστράφηκε ένα τεράστιο κομμάτι, το οποίο πρέπει να αναδασωθεί ώστε να επιστρέψουν σταδιακά και τα ζώα που ζούσαν σε αυτό μετά από 20-30 χρόνια.

27 αρπακτικά πουλιά σκοτώθηκαν στον Έβρο από τις ανεμογεννήτριες πριν τις πυρκαγιές ενώ αν τοποθετηθούν νέες κινδυνεύουν εκατοντάδες πουλιά

Σύμφωνα με το E-EVROS, άκρως αποθαρρυντικά ήταν μελέτες των επιπτώσεων των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) τα οποία παρουσίασε πρόσφατα κατά την διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας, η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης (ΕΠΒΘ).

«Από τις μελέτες προέκυψε ότι η νομοθεσία για την εκτίμηση των σωρευτικών επιπτώσεων είναι ελλιπής και ανεπαρκής, όπως επίσης ελλιπείς και ανεπαρκείς αξιολογήθηκαν οι περιβαλλοντικές μελέτες των επιπτώσεων των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) πριν και μετά από την κατασκευή τους,» ανέφερε  ο επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρείας Βιοποικιλότητας Θράκης κ. Ελευθέριος Καψάλης, τονίζοντας  πως «αν στο μέλλον εγκατασταθούν περισσότερες ανεμογεννήτριες σε αυτές τις περιοχές της Θράκης, τότε οι σωρευτικές επιπτώσεις από τη λειτουργία όλων των ΑΣΠΗΕ θα είναι πολύ σοβαρές», αναφέρει το άρθρο.

Δεν βλέπουμε λοιπόν τι εξυπηρετεί σε όλο αυτό το σχέδιο η τοποθέτηση ανεμογεννητριών, οι οποίες σίγουρα θα αποτρέψουν πολλά πτηνά να πλησιάσουν στις περιοχές που θα βρίσκονται αυτές, ενώ το πολιτικό αποτύπωμα της όλης ενέργειας είναι δυσμενές για την κυβέρνηση.         

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ