Μια μεγάλη αλήθεια αποκαλύπτεται σχετικά με το μείζων ζήτημα της ασφάλειας σε Αττική, Ρόδο, αλλά και σε νησιά Ανατολικού Αιγαίου και άλλες περιοχές της χώρας μας.
Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, “ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, αναφέρθηκε στον αριθμό των αστυνομικών που περιπολούν και στον μεγάλο αριθμό που έχουν καθήκον φύλαξης υψηλών προσώπων, το οποίο προκαλεί ερωτηματικά και απορίες.
«Σε όλες τις χώρες το οργανωμένο έγκλημα έχει θεριέψει σε ό, τι έχει να κάνει με τη διακίνηση ναρκωτικών» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Καλλιακμάνης, τονίζοντας ότι στη χώρα μας, γι αυτό ακριβώς το λόγο, θα πρέπει να αποδεσμευτούν δυνάμεις της αστυνομίας που απασχολούνται σε άλλους τομείς.
«Από τους 12.000 αστυνομικούς στην Αττική οι 7.000 ασχολούνται με τη φύλαξη στόχων-προσώπων και μένουν για την ασφάλεια των πολιτών μόλις 5.000 αστυνομικοί» κατήγγειλε ο ίδιος”.
Πρόκειται για εξωφρενικό νούμερο σε σχέση με μια μεγάλη πόλη όπως η Αθήνα, ενώ ακόμα πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των αστυνομικών που φυλάνε ιδιώτες, που είναι για διάφορους λόγους στόχοι τρομοκρατικών οργανώσεων.
Η φύλαξη κρατικών λειτουργών και πολιτικών είναι ευθύνη της πολιτείας, αλλά η φύλαξη ιδιωτών και ιδιωτικών στόχων σε μόνιμη βάση, δεν θα έπρεπε να είναι δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις μιλάμε για επιχειρηματίες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
Θα έπρεπε όλοι αυτοί να μπορούν να προσλάβουν φύλακες από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα οπλοφορίας και οπλοχρησίας μέσω ενός διάφανου νομικού πλαισίου.
Το καίριο στην όλη υπόθεση είναι ότι η Αθήνα με τα 4 εκατομμύρια κατοίκους, έχει αποδεσμευμένους μόνο 5000 Αστυνομικούς υπαλλήλους, σε έναν τρομερό αγώνα κατά της εγκληματικότητας και της παρανομίας.
Δεν φτάνει αυτός αριθμός Αστυνομικών για την πρωτεύουσα της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή έχουμε έξαρση της εγκληματικότητας από νεαρές ηλικίες μέχρι ενήλικες για διάφορα παραπτώματα, αυξάνοντας ταυτόχρονα το αίσθημα ανασφάλειας σε ολόκληρες περιοχές της πόλης.
Ειδικά έχουμε αύξηση στις ληστείες σε οικίες και σε παρανομίες από νεαρούς που επιδίδονται σε άνομες πράξεις κατά άλλων ανηλίκων.
Πρόβλημα και στην Ρόδο με την αστυνόμευση λόγω παράνομων μεταναστών
Το σοβαρό θέμα της ενίσχυσης των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί της Ρόδου, έφερε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση του ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ. υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, με την επερώτηση να αφορά τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου στις 14 Σεπτεμβρίου, αναφέρει η εφημερίδα Δημοκρατική.
Το πρόβλημα στην Ρόδο αφορά την έλλειψη προσωπικού λόγω αυξημένης τουριστικής παρουσίας, αύξηση του πληθυσμού στο νησί (σύμφωνα με την πρόσφατη απογραφή) και αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 65% σε σχέση με το 2022.
Οι κλοπές στην Ρόδο αυξήθηκαν 35% σε σχέση με το 2022, οι κλοπές τροχοφόρων 50%, τα τροχαία ατυχήματα αύξηση 15% και οι οδικές παραβάσεις είχαν αύξηση 25%.
«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο» δήλωσε στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου, Μανώλης Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν χώροι φιλοξενίας, ούτε επαρκές προσωπικό για να τους καταγράψει γρήγορα και να μεταφερθούν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) σε Κω και Λέρο.
Η ασφάλεια είναι μία από τις βασικότερες προϋποθέσεις για τους κατοίκους μιας πόλης και μιας χώρας στην Ευρώπη, πόσο μάλλον για την Ελλάδα.
Το σκηνικό σε πολλές ελληνικές πόλεις είναι βεβαρυμένο λόγω μεταναστών, ενώ η αύξηση της παραβατικότητας αλλάζει προς το χειρότερο την καθημερινότητα.
Αυτό το σκηνικό πρέπει να αλλάξει άμεσα με μέτρα ουσιαστικά όπως η αποδέσμευση χιλιάδων Αστυνομικών από την φύλαξη ιδιωτών και άλλων στόχων που δεν είναι αρμοδιότητα του κράτους, καθώς και της επάνδρωσης και εκπαίδευσης κατάλληλων εξειδικευμένων υπηρεσιών για κάθε κλάδο εγκλήματος.