Κοινωνία

Μέγας κίνδυνος η Ρόδος να γίνει Θεσσαλία με την πρώτη μεγάλη νεροποντή λόγω της μεγάλης φωτιάς το καλοκαίρι

Με αφορμή την παρουσία του υποψήφιου Δημάρχου της  Ρόδου Νίκου Γερονικόλα κατά την περιοδεία του στα χωριά που επλήγησαν περισσότερο από τη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιρού, τέθηκε το σοβαρότατο θέμα των αντιπλημμυρικών έργων ενόψει της χειμερινής περιόδου με τον φόβο η Ρόδος να βιώσει καταστάσεις παρόμοιες με την Θεσσαλία σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος Δήμαρχος και οι υποψήφιοι σύμβουλοι ξεκαθάρισαν ότι πέρα και πάνω από τις μελέτες των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, πιο ψηλά από τις αρμοδιότητες υπάρχει η απόλυτη ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων σχεδόν σε όλα τα χωριά της Κεντρικής Νότιας Ρόδου.

«Έχει περάσει ενάμιση μήνας από το σβήσιμο της πυρκαγιάς και ακόμα δεν έχουμε δει εκπροσώπους του δήμου Ρόδου να έρθουν στο χωριό να μιλήσουν με τους κατοίκους. Δεν συζητάμε για τον δήμαρχο που δεν ήρθε να δει αν ζούμε ή πεθάναμε. Τι περιμένει για να έρθει και να του δείξουμε τα επικίνδυνα σημεία διάβρωσης και πιθανής πρόκλησης πλημμυρολάσπης προς τα σπίτια μας και τις επιχειρήσεις μας» τονίσθηκε προς τον κ. Νίκο Γερονικόλα και την μεγάλη αντιπροσωπεία υποψηφίων δημοτικών συμβούλων της «Αρχής Οργάνωσης» που τον συνόδευε", αναφέρει το άρθρο.

Η πλευρά που κάηκε στο νησί κινδυνεύει πραγματικά να βιώσει πολύ άσχημες καταστάσεις να δεν γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις σε χειμάρρους και άλλα σημεία κοντά στα χωριά που κάηκαν το Καλοκαίρι.

Οι περισσότερες καταστροφές που έχουν γίνει από το Καλοκαίρι εντοπίζονται κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες Απόλλωνος, Ασκληπιείου, Γενναδίου και Βατίου, και αφορούν την καταστροφή ελαιόδεντρων, άλλων δενδροκαλλιεργειών, κηπευτικών και αμπελοκαλλιεργειών, τα οποία συγκρατούσαν το νερό.

Επιπλέον, τεράστιες είναι οι καταστροφές που έχουν σημειωθεί σε υποδομές, εγκαταστάσεις και γεωτεχνικό εξοπλισμό, όπως ποιμνιοστάσια, αποθήκες, στάβλους και γεωργικά μηχανήματα.

Απαιτούνται άμεσα οι διαδικασίες αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων, οι αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς που υπέστησαν σοβαρές ζημιές, καθώς επίσης και η διασφάλιση των εργαζόμενων, των επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών σπιτιών που έχασαν τη δουλειά και τις περιουσίες τους αντίστοιχα.

Παράλληλα οι Ροδίτες, αξιώνουν να εντοπιστούν τα λάθη και οι παραλείψεις, να γίνει καταλογισμός των ευθυνών καθώς επίσης κι ένας νέος σχεδιασμός που θα θωρακίσει το νησί για παρόμοιες φωτιές και φυσικές καταστροφές όπως οι νεροποντές.

Η καμένη έκταση στην πυρκαγιά της Ρόδου, είναι 206.610 στρέμματα που αφορούν στο 14,7% της έκτασης του νησιού.

Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται  80.423 στρέμματα προστατευόμενων περιοχών με καταφύγια άγριας ζωής, 1.672 στρέμματα που ανήκουν στο δίκτυο Natura, αλλά και 344,4 στρέμματα τα οποία ήταν δασικές εκτάσεις.

Ο κίνδυνος πλέον είανι μεγάλος ειδικά σε Ρόδο και Έβρο που βίωσαν δυσανάλογες πυρκαγιές το Κλαοκαίρι και αυτό είναι πλέον γεγονός μετά την μεγάλη νεροποντή στην Θεσσαλία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ