Οι πληγές του Φαραώ χτύπησαν τη χώρα μας με τη Θεσσαλία να βρίσκεται στο επίκεντρο της καταστροφής, καθώς τα λιμνάζοντα νερά αποτελούν κόκκινο συναγερμό για τη δημόσια υγεία, αφού θεωρούνται δυνητικά μολυσματικά, ενώ μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την Κοιλάδα των Τεμπών.
Εικόνες Αποκάλυψης επικρατούν στη Θεσσαλία μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» η οποία ισοπέδωσε ότι βρήκε στο πέρασμά της αφήνοντας πίσω 15 νεκρούς και δύο αγνοούμενους, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.
Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός οι αγνοούμενοι είναι ένα ζευγάρι από την Αυστρία, που αναζητούνται στην περιοχή Ποτιστικά του Πηλίου. Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, η προσοχή όλων τώρα στρέφεται στην Κοιλάδα των Τεμπών και αυτό γιατί ενώ υποχωρούν τα νερά του Πηνειού και στραγγίζουν σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, ο υδάτινος όγκος μετατοπίζεται προς την κοιλάδα.
Στην Θεσσαλία, είναι αποκαρδιωτική καθώς ολόκληρα χωριά έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα, ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις υποδομές, στο ζωικό κεφάλαιο, στις καλλιέργειες και στις οικοσυσκευές.
Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί από την πυροσβεστική 10.313 καταγγεγραμμένα συμβάντα, έχουν γίνει 4500 απεγκλωβισμοί συνανθρώπων μας ενώ από αέρος έχουν γίνει πάνω από 780 εναέριες διασώσεις.
Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε επίσης, ότι και οι 8 ΕΜΑΚ που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα, επιχειρούν στην περιοχή. Διευκρίνισε ότι οι απεγκλωβισμοί έχουν ολοκληρωθεί, έχει ξεκινήσει η απάντληση υδάτων από οικίες και γίνεται μεταφορά ευπαθών ατόμων με πλωτά μέσα όπου χρειάζεται. Τόνισε ότι αυτοί που παραμένουν στις πληγείσες περιοχές είναι οι οικειοθελώς παραμένοντες.
Σχετικά με τη στάθμη των νερών του Πηνειού, ανέφερε ότι παρατηρείται μικρή πτώση.
Βόλος: Χωρίς νερό η πόλη - Αποκλεισμένα χωριά του ανατολικού Πηλίου
Συνεργεία επιχειρούν να δημιουργήσουν αναχώματα ώστε να μην πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ η στάθμη του Πηνειού βρίσκεται τώρα στα 8 μέτρα, με όριο τα 7 μέτρα, και συνεχίζει να κατεβαίνει, ενώ είχε ξεπεράσει τα 10 μέτρα πριν από δύο μέρες.
Αυτό σημαίνει ότι στραγγίζουν τα νερά από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα διαφεύγοντας τον κίνδυνο πλημμύρας και το κέντρο της Λάρισας. Τα νερά ωστόσο, μετατοπίζονται προς την Κοιλάδα των Τεμπών και στη συνέχεια στο Δέλτα του Πηνειού, όπου υπάρχει στο σημείο μεγάλος όγκος νερού. Μάλιστα, η γέφυρα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στην Κοιλάδα των Τεμπών, η οποία έχει ύψος 18 μέτρων, έχει σκεπαστεί από τα νερά.
Δραματική είναι η κατάσταση στα χωριά του Πηλίου, πολλά από τα οποία παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και νερό. Δημοφιλείς παραλίες έδωσαν τη θέση τους σε ένα τοπίο απόκοσμο, όπου η θάλασσα έγινε καφέ από το χώμα, τη λάσπη και τις φερτές ύλες που κατέβασαν οι χείμαρροι. Χωρίς πρόσβαση εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετές περιοχές λόγω των τεράστιων ζημιών, στο οδικό δίκτυο.
Στο Βόλο, που βρίσκεται ακόμη κάτω από τις λάσπες, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Οι συνοικίες υδροδοτούνται εκ περιτροπής, με νερό που δεν είναι πόσιμο.
Συναγερμός για την προστασία της δημοσίας υγείας
Ανησυχία επικρατεί για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς ελλοχεύουν μολυσματικές ασθένειες από τα χιλιάδες νεκρά ζώα στον Θεσσαλικό κάμπο. Μετά από σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έγινε έκκληση προς τους πλημμυροπαθείς να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό ακόμη και για την ατομική υγιεινή και μόνο συσκευασμένα τρόφιμα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΔΥΠΑ και θα μπορούν να απευθύνονται στο 1555, χωρίς χρέωση.