Κοινωνία

Καίγεται η Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη! Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη- Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση 4τεσσάρων οικισμών

Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να καίει και σήμερα η μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, όπου εστάλη νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών: Μέστη, Δίκελλα, Συκορράχη και Πλάκα. Η εντολή στους κατοίκους είναι να εκκενώσουν προς την Κομοτηνή.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Ενεργοποίηση 111 Έβρος. SOS. Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Μέστη, Δίκελλα, Συκορράχη & Πλάκα εκκενώστε τώρα προς #ομοτηνή. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας!! Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Λαμπάδιασε η γέφυρα του Άβαντα και οι πύργοι

Η φωτιά αυτήν τη στιγμή καίει ανεξέλεγκτα στον Άβαντα, έχοντας φτάσει μέχρι τη γέφυρα καταστρέφοντας όλη την περιοχή μπροστά στα κάστρα.

Στο συγκεκριμένο σημείο επιχειρεί ένα Chinook.

Τα κύρια μέτωπα της φωτιάς

Στα πύρινα μέτωπα των οικισμών Πλάκας, του πρώην οικισμού Αμφιθέας και σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο εντός του πευκοδάσους της Κίρκης το οποίο είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη συνεχίζεται σήμερα η άνιση μάχη, λόγω των ιδιαίτερων πυρομετεωρολογικών συνθηκών, των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που καίει στον Έβρο από το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.. Από αέρος συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Στη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκε το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, καθώς οι φλόγες έφτασαν στον περίβολο. Εξήντα εννέα από τους ασθενείς του νοσοκομείου έχουν μεταφερθεί στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» που τους μεταφέρει στην Καβάλα, με τους υπόλοιπους να έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν 115 διακομιδές με 30 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καβάλα, Ξάνθη, Διδυμότειχο, Θεσσαλονίκη  και τρία στρατιωτικά υπό τις εντολές του προέδρου του ΕΚΑΒ, Νίκου Παπαευσταθίου.

Για την επιχείρηση έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη και δύο μονάδες του Ειδικού Τμήματος Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ένα κινητό συντονιστικό κέντρο.

Ο καπνός έφτασε μέχρι την Ιταλία - Κάλυψε έκταση ίση με 110.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Η δριμύτητα και η έκταση των δασικών πυρκαγιών που είναι ενεργές στη χώρα μας έως και αυτή την ώρα (22/08), με τον πυκνό καπνό να έχει καλύψει τον ουρανό αρκετών περιοχών, αποτυπώνεται σε εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου METEOSAT-11, την οποία επεξεργάστηκε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, διακρίνεται η μεταφορά του καπνού πάνω από το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από τις δασικές πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη, καθώς και από την πυρκαγιά πάνω από τη Βοιωτία.

Από τους 115 ασθενείς, 12 ήταν νεογνά και 8 ασθενείς ΜΕΘ. Περίπου 50 περιπατητικοί ασθενείς μεταφέρθηκαν με λεωφορεία.

Οι ασθενείς διακομίστηκαν στα νοσοκομεία Κομοτηνής και Ξάνθης και τα νεογνά στην Καβάλα.

Την επιχείρηση συνόνισαν ο υφυπουργός Υγείας Μαριος Θεμιστοκλεους και ο προεδρος του ΕΚΑΒ Νικος Παπαευσταθιου.

 

Περίπου 950 χιλιόμετρα

Ο καπνός από την πυρκαγιά στην περιοχή του Έβρου έφτασε περίπου 950 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, καλύπτοντας έκταση ίση με περίπου 110.000 τετρ. χλμ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ