Κοινωνία

Απαράδεκτες και επικίνδυνες οι συνθήκες σε κατασκήνωση ΑμεΑ στην Αμφιλοχία (εικόνες)

Την πλήρη εγκατάλειψη αλλά και τις κάκιστες (έως και επίκινδυνες) συνθήκες που επικρατούν στην κατασκήνωση στην Μπούκα Αμφιλοχίας, όπου φιλοξενούνται και παιδιά ΑμεΑ διαπίστωσαν οι ελεγκτικές αρχές που το επισκέφθηκαν, μετά το δημοσίευμα - αποκάλυψε του protothema.gr.  

Αποθήκες με στοιβαγμένα παλιά και νέα αντικείμενα που ο έλεγχος δεν μπορούσε να γίνει εξαιτίας «αδυναμίας προσπέλασης του χώρου». Εξωτερικά ντουζ και αποχωρητήρια δίχως τις απαραίτητες συνθήκες, όλοι οι χώροι και επιφάνειες απαιτούσαν συντήρηση και επιμελή εξυγίανση. Ψύκτες για νερό με επαναχρησιμοποιημένες φιάλες που μπορούν να αποβούν επικίνδυνες και έλλειψη υγιεινής στα μαγειρεία, ήταν μερικά από όσα κατέγραψαν οι επιθεωρήσεις των ελεγκτών Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Αιτωλοακαρνανίας στην κατασκήνωση Μπούκα Αμφιλοχίας, μετά από κατεπείγουσα εντολή του Περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη.

Η παιδική κατασκήνωση στην Μπούκα είναι η μοναδική στην Δυτική Ελλάδα που φιλοξενεί παιδιά ΑμεΑ, με τα τελευταία 15 μαζί με τους 14 συνοδούς τους να την επισκέφτηκαν την περίοδο 16 Ιουλίου με 25 Ιουλίου, όπου την ίδια περίοδο φιλοξενούνταν και 35 παιδιά τυπικής ανάπτυξης όλα αγόρια από 6 έως 16 ετών.

Ως ημέρα της επισκέψεως των ελεγκτικών μηχανισμών ορίστηκε η Τρίτη 1η Αυγούστου, όπου στην κατασκήνωση φιλοξενούνταν 46 παιδιά – κορίτσια (τυπικής ανάπτυξης) 15 εργαζόμενοι και 4 εργάτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως αυτά προκύπτουν από τις εκθέσεις των δυο ειδικών της κοινωνικής συμβούλου και της υγειονομικού επιθεωρητού στην παιδική εξοχή εντοπίστηκαν τόσο προβλήματα στην λειτουργία της κατασκήνωσης που οφείλονται στην μη ύπαρξη κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας, όσο και θέματα που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια των χώρων, την παρασκευή και αποθήκευση των τροφίμων, την οργάνωση των χώρων της κατασκήνωσης, τη συντήρηση κατοικιών, αποχωρητηρίων και υπολοίπων δομών.

Στρώματα με φθορές και φαγωμένα

Σχετικά με τις καταγγελίες των συνοδών παιδιών ΑμέΑ για τα βρώμικα και σκισμένα στρώματα που τους δόθηκαν προκειμένου να κοιμηθούν μέσα στις σκηνές, σύμφωνα με τον έλεγχο τέτοια βρέθηκαν στον «χώρο κεντρικής αποθήκης εξοπλισμού , κρεβατιών, στρωμάτων και κλινοσκεπασμάτων ήταν μη οργανωμένος, υπήρχαν στοιβαγμένα αντικείμενα, γερά και φθαρμένα, καινούρια και χρησιμοποιημένα μαζί, δεν ήταν στεγανός και υπήρχε δυνατότητα εισόδου τρωκτικών και εντόμων, υπήρχαν μέσα στρώματα με φθορές και πιθανά φαγωμένα από ποντίκια.
Ήταν αδύνατη η λεπτομερής επιθεώρηση λόγω της αδυναμίας προσπέλασης του χώρου λόγω ατάκτως τοποθετημένων αντικειμένων».

Χωρίς οργανωμένο αποχωρητήριο για ΑμεΑ

Σχετικά με τα εξωτερικά ντουζ και τα αποχωρητήρια ο έλεγχος έδειξε πως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που πρέπει άμεσα να διορθωθούν.

Ειδικά για τα παιδιά ΑμεΑ δεν βρέθηκε κανένα οργανωμένο αποχωρητήριο που να πληροί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.

Σύμφωνα με την έκθεση κατά την περίοδο φιλοξενίας των ατόμων με αναπηρίες δεν απασχολήθηκε φυσικοθεραπευτής, όπως προβλέπεται ενώ υπήρχε πρόβλεψη και για πρόσληψη ναυαγοσώστη, αλλά δεν επιτεύχθηκε. Στο χώρο απασχολείται γυμναστής με ειδικότητα κολύμβηση με γνώσεις ναυαγοσωστικής και σεμινάριο πρώτων βοηθειών ωστόσο δεν διαθέτει άδεια ναυαγοσώστη.

Άδεια και ιδιοκτησιακό καθεστώς

Από την άλλη αναφορικά με την αδειοδότηση της κατασκήνωσης και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατασκηνώσεων οι ελεγκτές εξηγούν πως :

«Ιδιοκτησιακό καθεστώς: Η κατασκήνωση λειτουργεί σε οικόπεδο -έκταση το οποίο αφού έγινε δωρεά στο Δήμο Αμφιλοχίας, ο δήμος προέβη σε δωρεά, παραχώρηση, μεταβίβαση και παράδοση στο τότε ΠΙΚΠΑ, για την δημιουργία εγκαταστάσεων παιδικής εξοχής του ΠΙΚΠΑ.

Η συγκεκριμένη έκταση (αρχικής ιδιοκτησίας του ΠΙΚΠΑ) έχει πλέον καταχωρηθεί ως ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Εργασίας.

Αδειοδότηση κατασκήνωσης: Αναφορικά με τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας της κατασκήνωσης όταν αυτές υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας και τώρα στο Υπουργείο Εργασίας, όπως η κατασκήνωση στη θέση Μπούκα του Δήμου Αμφιλοχίας, δεν τίθεται θέμα χορήγησης άδειας και δεν αδειοδοτούνται από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη, όπως με λοιπές κατασκηνώσεις που οργανώνονται με ίδια μέσα, με πληρωμή ή χωρίς πληρωμή από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή από δημόσιες υπηρεσίες ή οργανισμούς ή οργανώσεις» ωστόσο με την ΚΥΑ 39272/ΦΕΚ 2488 Β/12-04-2023 «Ανάθεση οργάνωσης και λειτουργίας κατασκηνώσεων Κρατικού Προγράμματος σε Δήμους» ανατέθηκε η οργάνωση και λειτουργία της κατασκήνωσης Μπούκας στο Δήμο Αμφιλοχίας.

Δείγματα νερού

Οι αρμόδιοι ελεγκτές έδωσαν ιδιαίτερη σημασία ακόμα και στο δίκτυο παροχής νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, από το οποίο πάρθηκαν δείγματα ενώ ζητήθηκε και επιπλέον έλεγχος για λεγεωνέλλα.

Αυτό προέκυψε γιατί:

«Σε εξωτερικό ημιστεγασμένο χώρο υπήρχαν τέσσερις δεξαμενές ανοξείδωτες νερού που κατά δήλωση γέμιζαν με νερό από εγκεκριμένο βυτίο υδροπωλητή. Κατά την επιθεώρηση δεν υπεδείχθησαν στοιχεία προμήθειας νερού. Δηλώθηκε ότι όλες οι χρήσεις είναι από το προμηθευόμενο νερό πηγών Κορπής. Αναφέρθηκε ότι δεν επαρκούσε το νερό δημοτικού δικτύου οικισμού Μπούκας.

Προσκομίστηκαν την 2/8/2023 αποδεικτικά προμηθευτή νερού. Δεν προσκομίστηκε κανένας εσωτερικός έλεγχος ποιότητας ασφάλειας νερού. Επίσης σε εξωτερικό χώρο και εκτεθειμένα στις περιβαλλοντικές συνθήκες (ηλιακή ακτινοβολία, ζέστη, σκόνη) ήταν εγκαταστημένοι τρεις μηχανισμοί ψύξης νερού με μεγάλες συσκευασίες εμφιαλωμένου. Οι πλαστικές φιάλες ήταν επαναχρησιμοποιημένες και είχαν αφαιρεθεί τα πώματά τους προς το εσωτερικό της φιάλης και γέμιζαν από το νερό των δεξαμενών προς χρήση ποσίμου, πρακτική υψηλής επικινδυνότητας. Άμεσα ζητήθηκε η απομάκρυνση και μη χρήση αυτού του ύδατος και των μη συντηρούμενων συσκευών ψύξης. Ως τεκμηρίωσης ασφάλειας του νερού των δεξαμενών δόθηκε εντολή προμήθειας και κατανάλωσης για πόσιμο και υγιεινή τροφίμων που τρώγονται ωμά, εμφιαλωμένου νερού.

Σημαντικά είναι και τα όσα διαπιστώθηκαν στα μαγειρεία της κατασκήνωσης όπου σύμφωνα με τους ελεγκτές: «φαίνεται να μη τηρούνταν όροι ορθής υγιεινής πρακτικής ούτε αποδείχθηκε η εφαρμογή διαδικασιών για τη τήρηση των αρχών HACCP στη διαδικασία παραγωγής γευμάτων και τροφίμων, για την ασφάλεια των τροφίμων».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «κατά την επιθεώρηση έγινε παραλαβή κιμά συσκευασμένου χωρίς να ελεγχθεί η θερμοκρασία μεταφοράς και προϊόντος. Το προϊόν ήταν ιδρωμένο, ένδειξη μη επαρκούς τήρησης ψυκτικής αλυσίδας. Δεν φάνηκε να έγινε παραλαβή από την αρμόδια Επιτροπή ούτε υπήρχε θερμόμετρο ελέγχου θερμοκρασίας στο όχημα μεταφοράς ούτε στο μαγειρείο. Δεν αποδείχθηκε τήρηση αρχών HACCP ούτε διαπιστώθηκε τήρηση όρων ορθής υγιεινής πρακτικής στη διαχείριση τροφίμων. Άτομα εργάτες μη χειριστές τροφίμων ασχολούνταν με διαχείριση τροφίμων (αποφλοίωση λαχανικών, ετοιμασία πρωινού), κατά παρέκκλιση αρμοδιοτήτων και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων κατά την παραγωγική διαδικασία» αναφέρεται μεταξύ άλλων ενώ γίνεται αναφορά και στα ψυγεία «Δύο ψυγεία ήταν μη λειτουργικά . Στα λειτουργούντα ψυγεία δεν υπήρχαν ενδείξεις θερμοκρασίας και ζητήθηκε όπως και άμεσα έγινε η τοποθέτηση θερμομέτρων στο εσωτερικό αυτών».

Ελλιπής και ο εξοπλισμός του ιατρείου της κατασκήνωσης

Κατά την επιθεώρηση οι ελεγκτές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν αρκετά θέματα με τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης αναφορικά με την λειτουργία του χώρου ενώ πολλά από τα ζητήματα λύθηκαν μάλιστα την ίδια ώρα. Όπως παρατήρησαν ο κατασκηνωτικός χώρος πάσχει από ελλιπής οργάνωση και κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων «στην κατασκήνωση, επικρατεί αδιαφορία και εγκατάλειψη δομών, αντιδεοντολογική συμπεριφορά πολλών εργαζομένων. Θεωρούμε ότι όλα είναι άμεσα διορθώσιμα όπως αποδεικνύεται από τις άμεσες διορθωτικές δράσεις που προέβησαν κατά το χρόνο επιθεώρησης (απομάκρυνση απορριμμάτων και άχρηστων αντικειμένων, εξυγίανση χώρου αποθήκης τροφίμων και ψυκτικού θαλάμου, τοποθέτηση σαπουνιού στα αποχωρητήρια, καθαρισμό χορταριών από τον αύλιο χώρο, απομάκρυνση οχημάτων, οργάνωση-βελτίωση χώρων ιατρείου, υγιεινή χώρων διαμονής και όσων γίνονται άμεσα, απομάκρυνση άχρηστων και φθαρμένων».

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με τον επόμενο να έχει από τώρα οριστεί για τις 14 Αυγούστου για θέματα υγιεινής χώρων , ασφάλειας νερού και τροφίμων

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...