Την αλλαγή νόμου για τις περιπτώσεις εμπρησμού ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών Δ. Βερβεσός. Για περιπτώσεις εμπρησμού εξ αμελείας οι παραβάτες θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο μέχρι 30.000 ευρώ από 300 ευρώ που είναι σήμερα, σε περιπτώσεις υποτροπής ή μεγάλης φυσικής καταστροφής, εκτός από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου. Επίσης οι ένοχοι θα χρεώνονται και το κόστος της Πυροσβεστικής.
Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει ότι όσο αυστηρός και να είναι ο νόμος δεν έχει αξία αν δεν συλλαμβάνονται οι εμπρηστές.
Αυξημένες οι περιπτώσεις εμπρησμού στην Ελλάδα
Πληροφορίες έρχονται στο προσκήνιο σχετικά με τις τέσσερις φωτιές που ξέσπασαν στην Ηλεία. Οι τέσσερις πυρκαγιές ξέσπασαν μέσα σε λίγες ώρες κατά μήκος του δρόμου που συνδέει τον Πύργο με την Αρχαία Ολυμπία, με αποτέλεσμα κάτοικοι και στελέχη της αυτοδιοίκησης να μιλούν για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.
Στα κινητά των κατοίκων έφτασε μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν τις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα, Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα και να απομακρυνθούν προς την Αρχαία Ολυμπία.
Οι Aρχές προχώρησαν στην προσαγωγή ηλικιωμένου, που κρίθηκε ύποπτος για απόπειρα εμπρησμού.
Το εν λόγω άτομο, μεταφέρθηκε στο ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο άνδρας που προσήχθη από τις Αρχές είναι ψυχικά ασταθής.
Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας: «Η φωτιά παραλίγο να φτάσει στον οικισμό μας - Ήταν σχέδιο εμπρησμού»
Αν δεν είχαν προηγηθεί χθες, πριν μια ώρα περίπου, οι δυο πυρκαγιές στις Καρούτες και στην Παλαιοβαρβάσαινα και δεν είχαμε τα εναερία μέσα στην αέρα, η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τον οικισμό της Αρχαίας Ολύμπιας, στην είσοδο της, σε μισή ώρα θα είχε φτάσει στον οικισμό, στον αρχαιολογικό χώρο, νομίζω ότι αυτό μας έσωσε, επισήμανε την Κυριακή στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος.
Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας «έδειξε» και πάλι σχέδιο εμπρησμού.
«Η φωτιά ξεκίνησε δίπλα στο ίδιο σημείο, δίπλα στην Εθνική Οδό, όπως στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007, μάλιστα δύο μέρες πριν είχαν εκδηλωθεί δύο πυρκαγιές στο ίδιο σημείο, οι οποίες είχαν ελεγχθεί πολύ γρήγορα» σημείωσε.
Η φωτιά έχει σβήσει, αλλά χρειάζεται περιφρούρηση για τον κίνδυνο διάσπαρτων εστιών διευκρίνισε ο κ. Γεωργιόπουλος.
Ελάχιστες οι καταδίκες
Τα στοιχεία, τα οποία συγκλονίζουν για τον τρόπο που πρώτα ο νόμος αλλά και η Δικαιοσύνη σε πολλές περιπτώσεις αντιμετώπισαν όσους διώχθηκαν κατά καιρούς για εμπρησμούς, δεν αφήνουν περιθώρια για το πώς η ελληνική πολιτεία αντιμετώπισε τους εμπρησμούς των δασών και στο πεδίο της νομοθετικής πολιτικής και της δικαστικής κρίσης.
Τι μας λένε όμως τα επίσημα στοιχεία για την τιμωρία των εμπρηστών; Κάτι που πραγματικά είναι συγκλονιστικό. Οτι από τους 19.712 που διώχθηκαν ποινικά από το 2000 και μετά για εμπρησμούς είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση, μόνον 564 καταδικάστηκαν. Ποσοστό που σοκάρει· μόλις 2,8%.
Το ποσοστό της καταδίκης για εκείνους που διώχθηκαν για εμπρησμό από πρόθεση είναι ακόμα χαμηλότερο, ήτοι 2,6%! Από τους 2.796 που ασκήθηκε εις βάρος τους ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση, μόλις 74 στα είκοσι χρόνια που πέρασαν καταδικάστηκαν με διάφορες ποινές, ενώ ελάχιστοι από αυτούς πήγαν στη φυλακή.
Η εικόνα δεν είναι καλύτερη ούτε και για τους εμπρησμούς από αμέλεια, που είναι και οι περισσότεροι. Και εδώ τα ποσοστά καταδίκης κινούνται χαμηλά, σε επίπεδα της τάξεως του 6,5%. Δηλαδή από 7.463 διώξεις, οι καταδίκες είναι μόλις 490.