Σχολή Ευελπίδων
Κοινωνία

Πανελλαδικές: Πτώση των βάσεων στην Ευελπίδων- Η ΕΒΕ αφήνει πολλές θέσεις κενές

Διαχρονικό το έντονο ενδιαφέρον των υποψηφίων για τα ένστολα επαγγέλματα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και μετά την ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Διαπιστώθηκε, ωστόσο, αισθητή πτώση στις βάσεις για την εισαγωγή στη Σχολή Ευελπίδων, πολύ μικρότερη στη Σχολή Ικάρων.

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές, έπαιξε οπωσδήποτε η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής το 2021.

«Το 2021 και το 2022 η Σχολή Ευελπίδων όρισε τον υψηλότερο δυνατό συντελεστή για την εισαγωγή των υποψηφίων: 1,2. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν κενές 139 θέσεις το 2022 και 109 το 2021. Η διαπίστωση πως ο στρατός μένει χωρίς αξιωματικούς, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των κενών θέσεων, οδήγησε στον εξορθολογισμό του συντελεστή, που φέτος μειώθηκε στο 1. Και πάλι, όμως, οι κενές θέσεις για το 2023 είναι 77, γεγονός το οποίο είναι ενδεικτικό της ανάγκης να μειωθεί ακόμη περισσότερο η ΕΒΕ», επισημαίνει ο κ.Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός-ερευνητής, αποσαφηνίζοντας παράλληλα πως «στη Σχολή Ευελπίδων υπάρχουν δύο τμήματα, τα Όπλα και τα Σώματα. Στο πρώτο θα πάνε όσοι προορίζονται για μάχη – πεζικό, τεθωρακισμένα… Στα Σώματα συμπεριλαμβάνεται ο εφοδιασμός, οι μεταφορές, η υποστήριξη γενικά». Ειδικότερα, φέτος, στη Σχολή Ευελπίδων – Όπλα, η βάση εισαγωγής ήταν 12.220 μόρια, όταν αντίστοιχα πέρσι ήταν 14.025 και πρόπερσι 13.021. Το μακρινό 2013, οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν συγκεντρώσει 16.105 μόρια για να εισαχθούν στη συγκεκριμένη σχολή.

Στη Σχολή Ικάρων, όπου η αίγλη των ιπταμένων συγκινεί πολλά παιδιά, η διαφορά στη βάση εισαγωγής μεταξύ των φετινών και των περσινών Πανελλαδικών είναι ανεπαίσθητη – μόλις 10 μόρια: 16.125 και 16.135 αντίστοιχα. Αξιοσημείωτη άνοδος στις βάσεις, ωστόσο, σημειώθηκε στους Μηχανικούς της Σχολής Ικάρων, αφού ανέβηκαν κατά 440 μόρια. Από 17.850 της περσινής βάσης, πήγε στα 18.290 φέτος. «Όχι οι ιπτάμενοι αλλά οι μηχανικοί ανέβηκαν φέτος. Δεν σημαίνει, όμως, ότι κάτι άλλαξε ουσιαστικά. Ήταν καλές οι επιδόσεις των παιδιών, ενώ οι βάσεις του 2ου πεδίου από το οποίο εισάγονται οι υποψήφιοι, ανέβηκαν συνολικά. Επιπλέον, έχει μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων του συγκεκριμένου πεδίου», εξηγεί ο κ.Στρατηγάκης. Όσο για τους λόγους προτίμησης του τμήματος Μηχανικών, ο ίδιος θα πει: «Ίσως οφείλεται στο σαφώς χαμηλότερο ποσοστό επικινδυνότητας σε σχέση με τους ιπτάμενους αλλά και στο κύρος που συνοδεύει το επάγγελμα. Ανέκαθεν το τμήμα Ικάρων (ΣΙ) Μηχανικοί (ΣΜΑ) είχε την υψηλότερη βάση μεταξύ των στρατιωτικών σχολών».

Ένα flashback δεκαετίας για την ανίχνευση των προτιμήσεων των νέων στις στρατιωτικές σχολές καθιστά πολύ δύσκολη τη σύγκριση με το σήμερα, αφού οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές. «Δεν υπήρχε η Ελάχιστη Βάση εισαγωγής, η οποία αποκλείει πολλά παιδιά. Δέκα χρόνια πριν, καλύπτονταν όλες οι θέσεις στις σχολές αυτές», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Τα προτερήματα των στρατιωτικών σχολών

Η άμεση και εξασφαλισμένη επαγγελματική αποκατάσταση αποτελεί το βασικό λόγο, για τον οποίο οι νέοι επιλέγουν τις στρατιωτικές σχολές. Από την ηλικία των 18 διορίζονται στο δημόσιο, έχουν μισθό, αρχίζει να μετρά ο συντάξιμος χρόνος. Με βάση την εμπειρία του από την συναναστροφή με υποψηφίους, ο κ.Στρατηγάκης εξηγεί: «Αρκετοί γονείς πιέζουν τα παιδιά να πάνε σε στρατιωτικές σχολές, για να εξασφαλίσουν το μέλλον τους. Το πρόβλημα είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών, που ξεκινούν, εγκαταλείπουν μέχρι τα Χριστούγεννα. Προσωπικά, συζητώντας με τους υποψηφίους, τους εφιστώ την προσοχή σχετικά με τις δυσκολίες – σκληρή η στρατιωτική ζωή, προϋποθέτει πειθαρχία, εμπεριέχει εφημερίες, νυχτερινές ασκήσεις, μεταθέσεις. Οι στρατιωτικές σχολές είναι πολύ καλές, εφόσον γνωρίζει κανείς τί σημαίνει αυτό. Ουσιαστικά έχει να κάνει με το τί ταιριάζει στον κάθε άνθρωπο. Πολλοί υποψήφιοι στρέφονται σε κάτι πιο ‘ήπιο’, όπως η αστυνομία ή το λιμενικό, γι’αυτό και οι βάσεις για τις συγκεκριμένες σχολές είναι πολύ υψηλές». Ενδεικτικά, οι φετινές βάσεις εισαγωγής για τους Αξιωματικούς Ελληνικής Αστυνομίας είναι 18.070 μόρια ενώ για τους Αξιωματικούς Πυροσβεστικής Ακαδημίας είναι 18.590 μόρια.

Τα «ιδιαίτερα» πλεονεκτήματα της Στρατιωτικής Ιατρικής

Η Στρατιωτική Ιατρική αποτελεί διαχρονικά μία ισχυρή επιλογή για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών, με τους γονείς να τους παροτρύνουν σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτός του άμεσου διορισμού, το επάγγελμα του στρατιωτικού γιατρού είναι και ασφαλέστερο οικονομικά καθώς μπορεί να διατηρεί παράλληλα και ιδιωτικό ιατρείο, βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο το εισόδημά του.

Η σχολή της Στρατιωτικής Ιατρικής (ΣΣΑΣ) βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο Αριστοτέλειο. Οι φοιτητές κάνουν από κοινού μαθήματα με εκείνους της κλασικής Ιατρικής. Τελειώνοντας τις σπουδές, το στράτευμα τους καλεί να δηλώσουν ειδικότητα με βάση το βαθμό του πτυχίου τους και τις υφιστάμενες ανάγκες της υπηρεσίας. Ειδικότητα θα κάνουν στο στρατιωτικό νοσοκομείο, που θα ορίσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στη συνέχεια, μετατίθενται αναλόγως. Αγροτικό δεν κάνουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ