Δίκη της οργάνωσης 17Ν
Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Η έκρηξη που σήμανε το τέλος της οργάνωσης 17 Νοέμβρη έντεκα χρόνια πριν

Στις 29 Ιουνίου 2002, ο Σάββας Ξηρός με τον Δημήτρη Κουφοντίνα επιχειρούν την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στα γραφεία της Hellas Flying Dolphins στον Πειραιά, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς ναυτεργάτες, ενάντια στα εφοπλιστικά συμφέροντα. Μία κίνηση συμβολική, η οποία όμως εμπεριέχει ένα μεγάλο ρίσκο, τη χρήση κινεζικών ρολογιών τα οποία ήταν νέα εργαλεία για την οργάνωση. 

Αυτό στάθηκε και το πρώτο μοιραίο λάθος της οργάνωσης, η οποία δρούσε κάτω από τα μάτια των αρχών επί 27 έτη. Ο Σάββας Ξηρός, που είχε αναλάβει την τοποθέτηση του μηχανισμού, τραυματίζεται κρατώντας τη βόμβα στα χέρια του και χωρίς να μπορεί να διαφύγει. Οι αρχές προχωρούν στη σύλληψή του και με βάση τα στοιχεία που βρίσκουν πάνω του οδηγούνται σταδιακά στην εξάρθρωση της οργάνωσης και στη σύλληψη όλων των μελών της. 

Οι συλλήψεις, οι διώξεις, οι μεταγωγές των κατηγορουμένων με τα τζιπ της Αντιτρομοκρατικής και οι απολογίες των κατηγορουμένων, ορισμένοι εκ των οποίων ομολογούν όχι μόνο τη δική τους συμμετοχική τους δράση αλλά και τον ποινικό ρόλο συγκατηγορουμένων τους, μονοπωλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Η είδηση της σύλληψης των μελών της 17Ν ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, καθώς στον κατάλογο των θυμάτων της περιλαμβάνονται υπήκοοι των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ