Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Στοχοποιούν τις ελληνικές Αρχές και τη Frontex για την τραγωδία στην Πύλο τα ιταλικά ΜΜΕ!

Καθώς η τραγωδία εξελίσσεται μπροστά μας και έχει συγκλονίσει την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, ερωτήματα για τη στάση των ελληνικών αρχών σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες στα ανοιχτά της Πύλου εγείρουν πολλά ιταλικά ΜΜΕ. 

Τι αναφέρουν: 

Εκτενή ιταλικά δημοσιεύματα αναλύουν τόσο τις κινήσεις της Frontex όσο και τις ενέργειες των ελληνικών αρχών όταν εντόπισαν για πρώτη φορά το αλιευτικό σκάφος που ήταν υπερφορτωμένο με εκατοντάδες ανθρώπους.

Αντικείμενο της αρθρογραφίας αποτελούν η μη επέμβαση των Αρχών, αλλά και οι λόγοι για τους οποίους ενδεχομένως να «μην ζήτησαν βοήθεια», όπως επικαλέστηκε τόσο το ελληνικό Λιμενικό όσο και η Frontex.


Η La Repubblica σε δημοσίευμά της κάνει λόγο για «μπαλάκι» ευθυνών ανάμεσα σε Frontex, Ελλάδα και Ιταλία, ένα «χιλιοπαιγμένο έργο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. το αεροπλάνο της Frontex εντοπίζει το σκάφος, ενημερώνει τις Aρχές, όμως όλοι περιμένουν να περάσει το συντομότερο δυνατόν τα ιταλικά σύνορα και να πέσει στην ευθύνη κάποιου άλλου, με τη δικαιολογία πως «κανείς δεν ζήτησε βοήθεια», αναφέρεται σχετικά.

«Ελλάδα, η σκληρή γροθιά του Μητσοτάκη που καθυστερεί τη διάσωση των μεταναστών στη θάλασσα», ο τίτλος του άρθρου, αναφέρει ο τίτλος άλλου δημοσιεύματος της ίδιας εφημερίδας.

Αλλά και η Corriere della Serra «δείχνει» τις ελληνικές Αρχές επικαλούμενη την καταγγελία της ΜΚΟ Alarm Phone, η οποία βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τους μετανάστες που επέβαιναν στη βάρκα. Όπως τονίζει η ΜΚΟ, είχε προειδοποιήσει πολλές ώρες πριν τις ελληνικές αρχές για την επικίνδυνη κατάσταση του πλοίου.

«Το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα άρχισε να δικαιολογεί την έλλειψη βοήθειας, αιτιολογώντας την πως οι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν πρόβλημα δεν ήθελαν να διασωθούν στην Ελλάδα. Αναρωτιόμαστε: γιατί υπάρχουν άνθρωποι στη θάλασσα που φοβούνται τόσο πολύ να συναντήσουν τις ελληνικές δυνάμεις; Αυτό οφείλεται στις συστηματικές πρακτικές επαναπροώθησης που εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA αναφέρει πως το ναυάγιο ίσως εξελιχθεί σε μία από τις χειρότερες «σφαγές» στη Μεσόγειο και πως οι ΜΚΟ καταλογίζουν στην Ελλάδα ευθύνες για καθυστέρηση στη διάσωση.

«Γνώριζαν πολύ καλά ότι πρόκειται για ένα υπερπλήρες και ακατάλληλο σκάφος», «δεν ξεκίνησαν επιχείρηση διάσωσης» και «η Ελληνική Ακτοφυλακή άρχισε να δικαιολογεί τη μη διάσωση, ισχυριζόμενη ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο δεν ήθελαν να διασωθούν από την Ελλάδα», καταγγέλλει η ΜΚΟ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...