Κοινωνία

Στρατηγική Ιμιοποίησης ή Αποτροπής με Πράξεις στο πεδίο των Γεωπολιτικών Αβεβαιοτήτων

- Γιατί η κρίση των Ιμίων άλλαξε ταχύτητες και την ατζχέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, από την κούρσα των εξοπλισμών και τις καταστάσεις που αυτή δημιούργησε, μέχρι τα αφηγήματα, της "γαλάζιας πατρίδας" , της διχοτόμησης του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό και της αμφισβήτησης στο πεδίο της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

- Η στρατηγική της "γκριζοποίησης" στο Αιγαίο και οι προεκτάσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.

- Ο ρόλος της Κύπρου , η αντίληψη του στρατηγικού της βάθους , το "κλειδί" της οριοθέτησης ΑΟΖ , μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, η ατολμία και οι εξηγήσεις της.

- Η στρατηγική της αποτροπής, η διαφορά της λεκτικής αναφοράς και της εφαρμογής στο πεδίο τα υπέρ και κατά.

- Μήπως τα Ίμια οδηγούν σε "Ιμιοποίηση" της επιλογής που επιλέγει διαχρονικά η ελληνική πολιτική ελίτ;

- Oι νέοι συσχετισμοί ισχύος και ο ρόλος των μεγάλων παικτών στην ευρύτερη περιοχή, οδηγεί σε ανατροπή και ευκαιρίες ή επώδυνους συμβιβασμούς.

- Ο ρόλος στις εξελίξεις των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο στούντιο της εκπομπής ο αντιπτέραρχος ε.α και γεωπολιτικός αναλυτής Θανάσης Παπανικολάου Στην εκπομπή παρεμβαίνουν και καταθέτουν την οπτική τους οι:

- Σπύρος Κονιδάρης, Αντιναύαρχος ε.α , πρώην Υπαρχηγός του Στόλου και κυβερνήτης της τορπιλακάτου "Σταράκης" την κρίσιμη νύχτα 30ης προς 31η του 1996 στην γραμμή του πυρός στο θαλάσσιο χώρων των Ιμίων.

- Στέλιος Φενέκος , Υποναύρχος ε.α. και γεωπολιτικός αναλυτής.

- Σταύρος Λυγερός Δημοσιογράφος - συγγραφέας και επικεφαλής του SLpress.gr.

και από την Ουάσιγκτον ο ανταποκριτής Ελληνικών και Κυπριακών ΜΜΕ, ερευνητής - συγγραφέας Μιχάλης Ιγνατίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ