Πώς το λευκό μινκ μπορεί κατέληξε να κολυμπά στον μεγαλύτερο ποταμό του λεκανοπεδίου της Αττικής.
Όπως ανέφερε η κ. Γανώτη «Τα μινκ δεν ανήκουν στην ελληνική πανίδα. Επομένως το συγκεκριμένο ζώο είτε θα το παράτησε κάποιος που το είχε ως κατοικίδιο, είτε θα απέδρασε από κάποια φάρμα, υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο, καθώς φάρμες εκτροφής δεν υπάρχουν μόνο στη βόρεια Ελλάδα. Αυτό είναι το δεύτερο μινκ που εντοπίζεται στην Αττική τα τελευταία χρόνια, καθώς στο παρελθόν υπήρξε αναφορά για μινκ που βρέθηκε στο Σχιστό».
Είναι ικανό να επιβιώσει το μινκ στον Κηφισό;
Εν συνεχεία, όσον αφορά το κατά πόσο το μινκ θα μπορέσει να επιβιώσει στον παγωμένο Κηφισό η πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ εξέφρασε την άποψη ότι τα συγκεκριμένα ζώα είναι ικανά να ανταπεξέρχονται σε δύσκολες συνθήκες.
«Θα μπορέσει να ανταπεξέλθει, είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό ζώο. Είναι απίστευτα πλάσματα. Ωστόσο θα πρέπει να αναφέρουμε τα εξής: Ένα μινκ στην Αττική δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την πανίδα, ωστόσο το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι μπορούν να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα όταν υπάρχει ελεύθερος μεγαλύτερος πληθυσμός. Για παράδειγμα, στην Καστοριά, μινκ που το έσκασαν από εκτροφεία είχαν προκαλέσει μεγάλη ζημιά, αφού έτρωγαν αυγά από πουλιά προκαλώντας και άλλες καταστροφές σε επίπεδο πανίδας. Επομένως, ναι μεν δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης των εκτροφείων μινκ για τη γούνα τους, αλλά από την άλλη η απελευθέρωση των μινκ ίσως είναι μια ρομαντική άποψη», λέει η κυρία Γανωτή στο iefimerida.gr.
Δεκάδες κλήσεις στην ΑΝΙΜΑ για το λευκό μινκ στον Κηφισό
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής οι κλήσεις στην ΑΝΙΜΑ για το λευκό μινκ είναι δεκάδες.
«Δεχόμαστε πάρα πολλές κλήσεις, οι περισσότερες από ανθρώπους που είδαν τα δημοσιεύματα το διαδίκτυο. Εμείς δεν μπορούμε να στήσουμε μια ολόκληρη επιχείρηση για τον εντοπισμό του μινκ, θα ήταν ατελέσφορο. Ωστόσο είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε σε περίπτωση που το ζώο εντοπιστεί τραυματισμένο ή συλληφθεί. Και αυτό γιατί δεν γνωρίζουμε πολλά για τη συμπεριφορά του ζώου. Εάν ήταν κατοικίδιο , ίσως τότε να είναι εξημερωμένο, αλλά εάν το έσκασε από κάπου τότε η συμπεριφορά του ίσως είναι ιδιαίτερα άγρια».
Κλείνοντας, η κ. Γανωτή με αφορμή τον εντοπισμού του μινκ στον Κηφισό έκανε μια αναφορά στον μεγαλύτερο ποταμό της Αττικής αναφέροντας πως ναι μεν μπορεί να είναι υποβαθμισμένος, ωστόσο υπάρχουν κομμάτια του «που είναι αρκετά ζωντανά και φιλοξενούν αρκετά είδη από την πανίδα μας»
Δείτε τις εικόνες με το μινκ στον Κηφισό: