Κατάληψη της σχολής του Εθνικού Θεάτρου κάνουν σπουδαστές και σπουδάστριες από το απόγευμα της Πέμπτης, σε αντίδραση στο νέο ΦΕΚ, σύμφωνα με το οποίο οι απόφοιτοι δραματικών σχολών και ηθοποιοί θεωρούνται πλέον απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή απόφοιτοι Λυκείου.
Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους ηθοποιούς και τους σπουδαστές των δραματικών σχολών που βλέπουν τα πτυχία τους να υποβαθμίζονται.
«Με αφορμή το νεο Προεδρικο Διαταγμα σχετικά με την υποβάθμιση των σπουδών μας, η σχολή του Εθνικού Θεάτρου τελεί υπό κατάληψη. Έχουμε σκοπό από τις 7 μ.μ. μέχρι 12 μ.μ. να παραχωρήσουμε το θέατρο της σχολής για να πραγματοποιηθούν συζητήσεις και πιθανές δράσεις συλλογικά. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλα τα σπουδαστ@ και αποφοιτ@ καλλιτεχνικών σχολών, ΣΕΗ, Εργαζόμεν@ στους Καλλιτεχνικούς χώρους.» αναφέρει η ανακοίνωση.
Η απάντηση του ΥΠΠΟΑ
Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης σημείωσε καταρχήν πως το ΠΔ 85/2022 υπογράφεται από τα Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Παιδείας και δεν αφορά τις προσλήψεις σε σχολεία, αλλά σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους δημόσιους φορείς.
Σύμφωνα με τον κ. Γιατρομανωλάκη, το προσοντολόγιο και το κλαδολόγιο που θεσπίζεται με το ΠΔ 85/2022 δεν επιφέρει αλλαγές σε όσα ίσχυαν και με προηγούμενες κυβερνήσεις πάνω στο ίδιο ζήτημα, καθώς και ότι οι κάτοχοι τίτλων δραματικών σχολών δεν επηρεάζονται αρνητικά όσον αφορά ζητήματα βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξής τους. Επιπλέον, για καλλιτέχνες που ήδη απασχολούνται σε κατηγορία Τεχνικής Εκπαίδευσης, δεν επέρχεται οποιαδήποτε δυσμενής μεταβολή.
«Από εκεί και πέρα», τονίζει ο κ. Γιατρομανωλάκης, «το υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζει το σοβαρότατο και άλυτο επί δεκαετίες θέμα της διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και για αυτό έχει προσεγγίσει το Υπουργείο Παιδείας καθώς η συνδρομή του είναι αναγκαία για την επίλυσή του. Ως προς το προσοντολόγιο, το υπουργείο Πολιτισμού είναι σε επικοινωνία με το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να παρασχεθούν σαφείς διευκρινίσεις στα ζητήματα που έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο».
Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, εξηγεί ότι η διεκδίκηση από την πλευρά των ηθοποιών είναι να θεωρούνται ξανά απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως ήταν το 2003.
Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα:
«Ηθοποιοί θεάτρου ΔΕ (δηλαδή ισοδύναμοι με αποφοίτους λυκείου μόνο) αποκλειστικά ούτε ΤΕ (τεχνικής εκπαίδευσης) συνεπώς καταργήθηκε και η ΚΥΑ ως το 2003
Τώρα μας αρέσει; Είμαστε πλέον τελείως αδιαβάθμιτοι, ενώ επιθυμία μας είναι να ξαναγίνουμε ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) όπως είμαστε ως το 2003 που μας κατήργησαν αλλά εμείς από τότε ζητούσαμε αναβάθμιση της θεατρικής παιδείας. Έχουμε φωνάξει έχουμε τρέξει έχουμε πιέσει έχουμε προσπαθήσει Και ο ,τι και να πέτυχουμε ακούγονται περισσότερο οι φωνές που λένε ότι δεν είμαστε τίποτα !
Οι θεατρολόγοι τα κατάφεραν και μας πέταξαν έξω! Και τελικά νομοθέτησαν το τίποτα! Τα συμφέροντα είναι πέρα και πάνω από όλους! Λες κι οι σπουδές μας 3 χρόνων στις δραματικές σχολές είναι για τα σκουπίδια! Κι αυτό το έκανε αυτή η κυβέρνηση που μοιράζει ψυχια για να κερδίσει ψηφαλάκια στις επερχόμενες εκλογές!
Όχι ότι δικαιολογούνται όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν έλυσαν χρονια τώρα το σοβαρό πρόβλημα των ηθοποιών! Και χωρίς συμβάσεις και αδιαβάθμιτοι! Και τι θα γίνει με όλους αυτούς που ως το 2003 έχουν αποκτήσει τον τίτλο ΠΕ ; Τον χάνουν; Οπότε χάνουν ήδη αποκτηθέντα δικαιώματα;
Το ΣΕΗ σύσσωμο πλέον θα αντιδράσει. Να μας δώσουν σημασία! Ζητάμε ανώτατη εκπαίδευση! Επαναφορά της άδειας εξάσκησης του ηθοποιού! Δεν μπορεί να είμαστε εμπάτε σκύλοι αλέστε!
Επιτέλους ας ξυπνήσουμε από τον λήθαργο! Κι ας ακούσουν την δίκαιη κραυγή μας οι υπεύθυνοι.»