Τα 500 ευρώ ήταν το ελάχιστο ποσό που συγκεντρωνόταν σε κάθε κηδεία ανέφερε μιλώντας στο Mega η εθελόντρια της MKO που έχει αναλάβει να κρατά το επίμαχο κουτί δωρεών.
«Μάζεψε εκείνη τη φορά 2.700 ευρώ νομίζω. Είχε χίλια άτομα στην κηδεία του. Ένα παιδί 29 χρονών».
«Κόβαμε αποδείξεις»
Η κυρία Διαμαντοπούλου που εξακολουθεί να εργάζεται ως εθελόντρια στην «Κιβωτό» ξεκαθαρίζει πως όχι μόνο έκοβαν και την τελευταία απόδειξη αλλά έστελναν και ευχαριστήριες επιστολές στους δωρητές.
«Εγώ ήμουν πάνω από το κουτί. Εγώ κατέγραφα τα ονόματα. Και στέλνανε μετά, μου έδιναν απόδειξη ότι η κυρία Διαμαντοπούλου έφερε αυτά τα χρήματα και μπροστά μου τα έβαζαν το χρηματοκιβώτιο και εκ των υστέρων έπαιρναν τον κατάλογο με τα ονόματα και έστελναν τις αποδείξεις και τις ευχαριστήριες επιστολές».
Ωστόσο, όπως κατήγγειλε γυναίκα που παραβρέθηκε σε κηδεία στενού της φίλου έριξε το ποσό των 100 ευρώ στο κουτί της Κιβωτού χωρίς ωστόσο στην συνέχεια να λάβει κάποια απόδειξη ή επιστολή.
«Έβαλα 100 ευρώ στο κουτί καθώς η συνάδελφος έχασε τον γιο της 40 ετών. Δεν ξέρω που πήγαν αυτά τα χρήματα. Στο πλαστικό κουτί. Δεν είδα ούτε απόδειξη, ούτε τίποτα».
Παρόμοιο περιστατικό ανέφερε και μία άλλη κυρία που το 2015 κήδεψε τον σύζυγό της και δεν έμαθε ποτέ πόσα λεφτά δώρισαν τελικά οι άνθρωποι στην μνήμη του άντρα της.
«Ήρθε η "Κιβωτός" δε μας έδωσε καμία απόδειξη. Πήραμε τηλέφωνο την άλλη μέρα, τους είπαμε δεν μας είπατε πόσα δώσανε οι άνθρωποι εκεί για να ξέρουμε να ευχαριστήσουμε και μας είπαν "ε τι να σας πούμε; 500, 600, 800 ευρώ;".
Τους λέω “δεν είναι δυνατόν γιατί μόνο εγώ και οι γαμπροί μου δώσαμε περισσότερα από 800 ευρώ οπότε είναι πολύ περισσότερα. Πάρτε με να μου πείτε. Δεν με πήραν ποτέ. Δεν μας έδωσαν απόδειξη ποτέ”».
Η εθελόντρια της δομής από την άλλη επιμένει πως το κουτί κάθε φορά ήταν σφραγισμένο, υπήρχαν αναλυτικές λίστες με τα ονόματα των δωρητών και όλες οι κηδείες στις οποίες παραβρέθηκαν ήταν μόνο φίλων και συγγενών.
«Ποτέ δεν μου είπαν έχουμε μια κηδεία να πας εσύ. Ποτέ. Ποτέ. Πήγαινα εγώ και τους έλεγα ‘έχω κηδεία εδώ, είναι γνωστός μου, φίλος μου, ανιψιός μου, ο ξάδελφός μου’. Μου δίνουν τη λίστα. Γράφω εκεί δίπλα εγώ ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και ποσό και μετά στέλνουν επιστολές και αποδείξεις».
Η «Κιβωτός» και στους γάμους
Όπως φαίνεται όμως η «Κιβωτός» δεν εμφανιζόταν μόνο σε κηδείες και μνημόσυνα αλλά έδινε το παρών και σε γάμους και βαφτίσια.
«Είχα πάει και είχα φωτογραφήσει κάτι μπομπονιέρες πρόπερσι το Πάσχα για να τις πουλήσουν μετά να πάρουν χρήματα».
Όχι ένα και δύο αλλά 150 σχέδια είχαν φτιάξει οι άνθρωποι της «Κιβωτού» για να καλύψουν όλα τα γούστα των νεόνυμφων.
«Είχε διάφορα σχέδια, καμιά 150 σχέδια. Κι έφαγα κάνα δίωρο θυμάμαι. Φέρε τη μία, πάρε την άλλη, φέρε τη μία, πάρε την άλλη. Και λέω τι έγινε; Τελειωμό δεν έχουν;».
Άγνωστο παραμένει πάντως αν τελικά αυτό το διόλου ευκαταφρόνητο πόσο που συγκέντρωνε η «Κιβωτός» από γάμους και κηδείες, δηλωνόταν.