Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας μέσα σε δύο μήνες. Η ενότητα και η οικονομική κρίση οι πρώτοι στόχοι του, όπως ξεκαθάρισε. Προειδοποίησε τους συναδέλφους του ότι οι Τόρις αντιμετωπίζουν υπαρξιακή απειλή, αν δεν διορθωθεί η κατάσταση.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια σπουδαία χώρα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αντιμετωπίζουμε μια βαθιά οικονομική πρόκληση. Χρειαζόμαστε σταθερότητα και ενότητα και θα είναι προτεραιότητά μου να ενώσω το κόμμα και τη χώρα μας», δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Γεννημένος στο Σαουθάμπτον πριν από 42 χρόνια, ο Σούνακ, είναι ο πρώτος Βρετανός Ινδικής καταγωγής που γίνεται πρωθυπουργός. Αλλά και ο πρώτος Ινδουιστής, που αναλαμβάνει σε μια μέρα σημαδιακή για τη θρησκεία του, στη γιορτή του φωτός, το Ντιβάλι, αφιερωμένο στα νέα ξεκινήματα. Οι γονείς του μετανάστευσαν στη Βρετανία τη δεκαετία του ’60.
Φοίτησε στην Οξφόρδη και στο Στάνφορντ, όπου γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μούρτι, κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας Infosys. Τα περιουσιακά τους στοιχεία, ύψους 830 εκατομμυρίων δολαρίων υπήρξαν συχνά θέμα τριβής στα βρετανικά μέσα. Ενώ το γεγονός ότι η σύζυγός του δεν πλήρωνε φόρους για τα έσοδά της από επιχειρήσεις στο εξωτερικό, είχε προκαλέσει σάλο στη χώρα.
Από τα βασικά του επιχειρήματα είναι η επιτυχημένη του πορεία στη θέση του υπουργού Οικονομικών, επί θητείας Τζόνσον.
Κατηγορείται πως η παραίτησή του άνοιξε το δρόμο για την πτώση του Μπόρις Τζόνσον.
Στην προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία είχε φτάσει στο νήμα δίπλα στη Λιζ Τρας.
Η διαδικασία ανάληψης της εξουσίας
Ο Ρίσι Σούνακ, ο χαμένος υποψήφιος του Σεπτεμβρίου είναι ο νικητής του Οκτωβρίου ως Νέος Ηγέτης των Τόρις.
Η χορογραφία για την επίσημη ανακήρυξη του σε πρωθυπουργό της χώρας θα γίνει αύριο, Τρίτη, καθώς ο Βασιλιάς Κάρολος επιστρέφει από το Σάντριγχαμ σήμερα νωρίς το βράδυ, όπως και η Λιζ Τρας η οποία βρισκόταν στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία έξω από το Λονδίνο.
Η Λιζ Τρας θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου αύριο και θα κάνει μια δήλωση έξω από το Νο10 γύρω στις 10:15 π.μ (12:15 ώρα Ελλάδας) πριν μεταβεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Αμέσως μετά την αναχώρηση της Τρας, ο Ρίσι Σούνακ θα μεταβεί στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για την ακρόαση με τον Βασιλιά ώστε να λάβει εντολή πρωθυπουργίας. Στη συνέχεια θα δώσει την ομιλία του μπροστά στην Ντάουνινγκ Στριτ γύρω στις 11:35 π.μ. (13:35 ώρα Ελλάδας). Εκεί θα δώσει το στίγμα του κυβερνητικού του προγράμματος.
Ο νέος ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου, με εμπειρία και γνώση ως υπουργός Οικονομικών, είναι ο άνθρωπος που εμπιστεύονται οι αγορές, οι οποίες αντέδρασαν θετικά στην εκλογή του.
Δεν αντέδρασαν όμως όλοι το ίδιο, καθώς οι Τόρις διανύουν την μεγαλύτερη πολιτική κρίση τους από το 1963.
Ο ίδιος δέχεται κριτική για την οικονομική του κατάσταση. Έχει καθαρή περιουσία 730 εκατ. λίρες, ενώ η πάμπλουτη σύζυγός του δεν μπορεί να συνδεθεί με τον μέσο Βρετανό της εργατικής τάξης.
Η επόμενη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι τα μέλη του κόμματος που απειλούν να εγκαταλείψουν, καθώς τους αφαιρέθηκε το προνόμιο να εκλέξουν τον επόμενο ηγέτη του κόμματος.
Η διχόνοια μέσα στο κόμμα έναν υπαρκτή. Ακόμη και να δοθεί περίοδος χάριτος φαίνεται ότι θα είναι σύντομη.