Κοινωνία

Μαγνησία: «Είναι τραγικό ένας μαθητής να βλέπει τους συμμαθητές του να τρώνε κι εκείνος να μην έχει να φάει…»

Σύμφωνα με το magnesianews.gr, στην σχολική κοινωνία της Μαγνησίας σήμανε καμπανάκι κινδύνου μετά και το πρόσφατο περιστατικό με δύο μαθητές, ένας του δημοτικού κι ένας του γυμνασίου σε σχολεία του Βόλου, που ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, λόγω οικονομικής δυσχέρειας της οικογένειάς τους και προβλημάτων υγείας της μητέρας και του μικρότερου παιδιού.

Το πρόβλημα ανέδειξε όπως δημοσιεύει η ΜΑΓΝΗΣΙΑ ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού κ. Σωκράτης Σαβελίδης, ο οποίος έγινε δέκτης της τραγικής καθημερινότητας που βιώνει η οικογένεια μαθητών στην πόλη. Ο ίδιος, αν και κινητοποίησε τους τοπικούς φορείς, Εκκλησία και Δήμο, στρέφεται με υπόμνημά του στο Υπουργείο Παιδείας ζητώντας να υπάρξει πλήρης στήριξη των μαθητών σε διαβιωτική δυσχέρεια. «Για μας και ένας μαθητής να αντιμετωπίζει πρόβλημα διαβίωσης, είναι τεράστιος αριθμός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαβελίδης.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι το πρώτο μήνυμα. Φαίνεται να έρχονται πολλά τέτοια προβλήματα, είναι ολοένα αυξανόμενα. Και στην προηγούμενη θητεία αντιμετωπίσαμε τέτοια περιστατικά. Οι εκπαιδευτικοί πλέον στα μάτια των γονέων και των μαθητών δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που μεταλαμπαδεύουν τη γνώση, ρυθμίζουν τις συμπεριφορές των μαθητών, που τους μαθαίνουν την ορθολογική σκέψη, αλλά πλέον είναι αρωγοί τους, βοηθοί τους, θα τους ακούσουν και θα κάνουν κάτι να τους βοηθήσουν στις δύσκολες στιγμές που περνάνε. Υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός μαθητών με διαβιωτική δυσχέρεια, όμως για εμάς έστω και ένας μαθητής να διαβίωνε δυσχερώς για εμάς θα ήταν τεράστιος ο αριθμός», τόνισε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη.

Επεσήμανε πως είναι ευθύνη της πολιτείας να ληφθεί ολοκληρωμένη μέριμνα για τους μαθητές σε ανέχεια επισημαίνοντας πως δεν μπορεί η εκκλησία να επωμίζεται το πρωινό, το δεκατιανό αυτών των μαθητών, ούτε να εναποτίθενται οι ελπίδες σε οποιονδήποτε δήμο ή φιλανθρωπικό σωματείο.

«Είναι τραγικές εικόνες να μην έχει ένας μαθητής να βλέπει τους συμμαθητές του να τρώνε ένα κουλούρι ή μια τυρόπιτα κι εκείνος να μην έχει να φάει, να μην έχει αθλητικά παπούτσια για να κάνει τον αθλητισμό του, να μην έχει 2,5 ευρώ να πάει σε ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης να επιμορφωθεί και να πηγαίνουν όλοι με τα λεωφορεία κι αυτός να κάθεται πίσω από τα κάγκελα του σχολείου και να τους βλέπει να φεύγουν», είπε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας.

Το υπόμνημα στο Υπουργείο Παιδείας και τους βουλευτές


Ο κ. Σαβελίδης είχε αντιμετωπίσει ξανά το θέμα της διαβιωτικής δυσχέρειας μαθητών και προ τριετίες που βρίσκονταν πάλι στη θέση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού. Τότε είχε αποστείλει δύο φορές υπομνήματα στον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου και τώρα ήρθε η στιγμή να το επαναλάβει με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου.
Γι’ αυτό και ανέλαβε ξανά την πρωτοβουλία να εκθέσει το θέμα και να στείλει σχετικό υπόμνημα τόσο στο Υπουργείο Παιδείας, όσο και στους Βουλευτές Μαγνησίας, προκειμένου κι εκείνοι από τη θέση τους να βοηθήσουν τους μαθητές.

Οι προτάσεις του υπομνήματος


Στόχος της παρέμβασης αυτής είναι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της διαβίωσης των μαθητών, καθώς από την καθημερινότητα των παιδιών εξαρτάται και η εκπαιδευτική τους επάρκεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Σύμφωνα με το υπόμνημα του κ. Σαβελίδη το πρώτο και καίριο βήμα είναι να γίνει ο προσδιορισμός των μαθητών με διαβιωτική δυσχέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ισχύει και για άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σε αυτόν τον προσδιορισμό, οι σύλλογοι διδασκόντων και οι διευθυντές των σχολείων μπορούν να αποτελέσουν καθοριστικής σημασίας γνωμοδοτικό παράγοντα. Ακολούθως θα πρέπει να θεσμοθετηθούν και να ληφθούν μέτρα πρόνοιας γι΄ αυτούς τους μαθητές. Η πρόνοια θα πρέπει να έχει δύο σκέλη: Μέτρα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσής τους και μέτρα για την εκπαιδευτική υποστήριξή τους.


Σε ότι αφορά στην εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών προτείνεται η επέκταση της ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας κάποιων σχολείων, ως ολοήμερα γυμνάσια και λύκεια, ούτως ώστε να διευκολύνονται οι μαθητές στη μελέτη και την προετοιμασία τους για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας αλλά και να ασχολούνται με δράσεις πολιτισμού, αθλητισμού και εποικοδομητικής ψυχαγωγίας.


Η τοποθέτηση ψυχολόγων και άλλων επιστημόνων κοινωνικής και ανθρωπιστικής ειδίκευσης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η δωρεάν μετακίνηση, όχι μόνο από και προς τις σχολικές μονάδες, αλλά και για τις μετακινήσεις οι οποίες απαιτούνται από τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τις προσωπικές τους ανάγκες, ανεξαρτήτως χιλιομετρικής απόστασης κι ανεξαρτήτως ωραρίου, η λήψη ειδικής μέριμνας για τις απουσίες τους.


Σημαντικό στοιχείο είναι και η ενημέρωση για τα δικαιώματα κοινωνικών παροχών τόσο των ίδιων των μαθητών όσο και των οικογενειών τους.


Ωστόσο προτείνονται και γενικά μέτρα, τα οποία θα στηρίξουν τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Μεταξύ άλλων είναι η παροχή μαθητικού επιδόματος με σκοπό να ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες τους οι μαθητές με διαβιωτική δυσχέρεια, με τρόπο όμως που να αξιοποιείται για τις ανάγκες των ίδιων.


Η διεύρυνση του νομοθετικού πλαισίου ούτως ώστε να μην πραγματοποιείται διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και άλλων παροχών σε οικογένειες μαθητών, η λήψη μέριμνας για την πλήρη σίτιση για όλους τους παραπάνω μαθητές, εντός του σχολείου τουλάχιστον, ειδική μέριμνα επιχορήγησης από το σχολείο του αντιτίμου για σχολικές δραστηριότητες των μαθητών, εκδρομές, διδακτικές επισκέψεις, εκπαιδευτικές ανταλλαγές, ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ, αλλά και πραγματοποίηση συχνής και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης για τα δικαιώματα κοινωνικών παροχών τόσο των ίδιων των μαθητών, όσο και των οικογενειών τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...