Κοινωνία

Μητσοτάκης: Bρίσκεται ξανά στο στόχαστρο των γερμανικών media

Ξανά στο στόχαστρο των διεθνών και ιδιαίτερα των γερμανικών media μπαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την Süddeutsche Zeitung να επανέρχεται στο διπλό σκάνδαλο της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ και με το λογισμικό Predator, την απόκτηση του οποίου επισήμως είχε διαψεύσει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το crisismonitor.gr.

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα απασχολεί για μία ακόμη φορά τον γερμανικό τύπο.

«Η υπόθεση των παρακολουθήσεων ταλαιπωρεί τον Μητσοτάκη» είναι ο τίτλος στο δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, που αναφέρεται στην τελευταία τηλεοπτική δήλωση του πρωθυπουργού:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Για τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η υπόθεση είναι ξεκάθαρη. Το όλο ήταν λάθος, τόνισε ο ίδιος στις αρχές της εβδομάδας. ‘Νόμιμο’ μεν, διότι είχε προηγηθεί εισαγγελική εντολή, αλλά ‘πολιτικά απαράδεκτο’.

Ο Μητσοτάκης προφανώς θεωρεί ότι το ζήτημα θα ξεχαστεί και θα δώσει τη θέση του στην καλοκαιρινή καθημερινότητα. Αλλά η αντιπολίτευση δεν θα τον αφήσει να γλυτώσει τόσο εύκολα», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

Η κυκλική επαναφορά του θέματος από τα γερμανικά media αποτελεί σαφή ένδειξη της ανάδειξής του σε μείζον ζήτημα τόσοστο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Αθήνας – Βερολίνου, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν η δυναμική αυτή οφείλεται στη δεδομένη υπερευαισθησία των Γερμανών δημοσιογράφω σε αυτά τα ζητήματα, η οποία τροφοδοτείται και από τις προσπάθειες CIA και FSB να παρακολουθήσουν τη Μέρκελ και Γερμανούς βουλευτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάντως, η επιμονή αυτή από τα γερμανικά media θα μπορούσε να αποτελέσει υποστηρικτικό υλικό στα σενάρια που έκανε ο διευθυντής της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ, Μανώλης Κοττάκης, ερμηνεύοντας μια αποστροφή στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο δημοσίευμα της ελληνικής παραδοσιακά δεξιάς εφημερίδας γίνεται σαφής αναφορά σε σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης που θα μπορούσαν να προωθούνται από τον γερμανικό παράγοντα, με στόχο τη νομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει ότι «στη σχετική συζήτηση παρενέβη και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μία νομικός με κύρος. Είπε ότι το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα αποτελεί θεμελιώδη συνθήκη μίας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας και ζήτησε την ‘άμεση και πλήρη διαλεύκανση’ της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει ‘να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους και να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα’».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ