Τις εξηγήσεις του για τα εγκλήματα που του καταλογίζονται και τα οποία αφορούν σε βιασμούς ανηλίκων και νεαρών ανδρών, δίνει τη Δευτέρα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο προφυλακισμένος πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης. Έπειτα από μακρά αποδεικτική διαδικασία, η οποία σήμερα ολοκληρώθηκε, ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης και ηθοποιός θα ανέβει την προσεχή Δευτέρα στο βήμα του δικαστηρίου για να απολογηθεί. Μετά την απολογία του σκηνοθέτη ο χρόνος για την έκδοση της τελικής ετυμηγορίας του δικαστηρίου θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα.
Σήμερα, εν τω μεταξύ, στο ακροατήριο κατέθεσαν τρεις μάρτυρες που πρότεινε η υπεράσπιση του κατηγορούμενου, με μια εξ’ αυτών, πρώην σύντροφο του Δημήτρη Λιγνάδη, να μιλάει για φθόνο που υπήρξε εις βάρος του σκηνοθέτη τόσο από τον επαγγελματικό όσο και από το προσωπικό του περιβάλλον. Ακόμη, στο δικαστήριο κατέθεσε η οικιακή βοηθός του κατηγορούμενου αλλά και ο διακοσμητής του διαμερίσματός του, εντός του οποίου έλαβαν χώρα, κατά τη δικογραφία, κάποια από τα επίδικα συμβάντα. Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν ήταν ποτέ εριστικός ή βίαιος. Οι ίδιοι μάλιστα χαρακτήρισαν «τρελή» την Γ.Κ. που έχει θεωρεί σημαντική μάρτυρας σε βάρος του κατηγορούμενου.
Ειδικότερα, στην κατάθεσή της η πρώην σύντροφος του σκηνοθέτη ανέφερε: «Τα τέσσερα χρόνια που είχαμε σχέση, ήταν πολύ χαρούμενα και δεν είχα υποστεί λεκτική ή σωματική βία. Μου φέρθηκε με μεγάλη τρυφερότητα και δεν είχα δει κανένα στοιχείο κακό και βίας. Χωρίσαμε φιλικά και όλα αυτά τα χρόνια η συμπεριφορά του ήταν άψογη». Η μάρτυρας υποστήριξε ακόμη πως ο Δ. Λιγνάδης «δεν είχε ποτέ προβλήματα με συναδέλφους του, είχε καλή συμπεριφορά», υπήρχαν όμως «αντιπαλότητες». Όπως διευκρίνισε η μάρτυρας, πρόκειται για παλαιότερες σχέσεις του πρώην συντρόφου της «με πίκρα» αλλά και για συναδέλφους του, οι οποίο τον ζήλευαν.
Εισαγγελέας: Ο φθόνος τους δηλαδή έφτασε σε τέτοιο σημείο που να καταλήξουμε εδώ;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω. Αλλά είναι φθόνος επαγγελματικός και φθόνος ανθρώπων πικραμένων στον ερωτικό τομέα. Κάποιοι από αυτούς θα θέλουν να τον καταστρέψουν. Μπορεί κάτι να ξεκινάει επαγγελματικά και να προστίθενται εκεί και άτομα με ερωτικές απογοητεύσεις. Δεν έχω κάτι παραπάνω ως στοιχείο και για αυτό δεν λέω συγκεκριμένα πράγματα.
Εισαγγελέας: Γιατί ήρθατε εδώ σήμερα;
Μάρτυρας: Έμεινα άναυδη με όλα αυτά που άκουσα. Είδα ένα ποίημα δικό μου σατυρικού περιεχομένου πολύ μετά που χωρίσαμε, να αναλύεται σε πρωινή εκπομπή σα να ήταν ποίημα ανήλικου. Ήταν ένα προσωπικό μου στοιχείο που πήραν στην τηλεόραση και σε μια εφημερίδα. Ένιωσα άσχημα. Και γιατί τον παρουσίαζαν ως τέρας.
Από την πλευρά της η οικιακή βοηθός του Δημήτρη Λιγναδη ανέφερε πως ποτέ δεν είχε δει κάποιο άλλο πρόσωπο στο σπίτι του κατηγορούμενου καλλιτέχνη, ούτε κάποιον από τους άνδρες που τον έχουν καταγγείλει στη Δικαιοσύνη.
«Πήγαινα όποτε μπορούσα γιατί πήγαινα στη μητέρα του κι επειδή εκείνος δούλευε μέχρι αργά και δεν ήθελα να ενοχλώ. Κάποιες φορές ήταν εκεί. Εγώ δεν έχω δει κανέναν στο σπίτι, ούτε άνδρα ούτε γυναίκα, από το 2011 μέχρι τη μέρα που τον συνέλαβαν» ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.
Πρόεδρος: Είχατε διαπιστώσει κάτι στο σπίτι να σας προβληματιστεί; Κάποιες ουσίες;
Μάρτυρας: Όχι τίποτα. Κάπνιζε μόνο.
Εισαγγελέας: Το 2015 πηγαίνατε στο σπίτι;
Μάρτυρας: Ναι. Πήγαινα κανονικά.
Εισαγγελέας: Είδατε να φιλοξενεί κάποιον;
Μάρτυρας: Όχι, ποτέ.
Εισαγγελέας: Τους καταγγέλλοντες τους έχετε δει ποτέ;
Μάρτυρας: Όχι, ούτε έχω ακούσει τα ονόματα τους.
Πολιτική Αγωγή: Ο κύριος Λιγνάδης το δέχεται ότι φιλοξενούσε το 2015 ένα νέο παιδί. Δεν το αρνείται. Δεν είχατε δει ρούχα;
Μάρτυρας: Όχι, ποτέ. Δεν έχω δει άνθρωπο. Το σπίτι ήταν βρώμικο και δεν το καθάριζε κανείς άλλος.
Τέλος, ο άνθρωπος που διακόσμησε το διαμέρισμα του κατηγορούμενου δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το εσωτερικό του σπιτιού του Δ. Λιγνάδη. «Ο λόγος που καταθέτω είναι ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ο τρόπος που περιγράφεται το σπίτι δεν είναι η πραγματικότητα. Η κουζίνα και το καθιστικό είναι ξεχωριστός χώρος και δεν φαίνεται. Εγώ το διακόσμησα το σπίτι και ξέρω» είπε ο μάρτυρας.