Κοινωνία

Μύκονος: Αγωνία για τους αγνοούμενους – Σε εξέλιξη επιχείρηση του Λιμενικού

Το έργο των Λιμενικών Αρχών είναι δύσκολο αφού οι 108 διασωθέντες μετανάστες δεν δίνουν ακόμα ακριβή εικόνα για τον αριθμό των αγνοουμένων. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τέσσερις ακόμη ανθρώπους, όμως οι Αρχές δεν αποκλείουν ο αριθμός τους να φθάσει τους οκτώ, σύμφωνα με τις έως τώρα μαρτυρίες. Ανάμεσά τους υπάρχουν τρία παιδιά, ηλικίας τριών, οκτώ και 15 ετών. Όλα θα ξεκαθαρίσουν μόλις ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των διασωθέντων. Η διαδικασία γίνεται με τη βοήθεια δύο διερμηνέων. Οι Αρχές μέσω έρευνας προσπαθούν να εντοπίσουν τους διακινητές οι οποίοι εκτιμούν ότι είναι δύο ή τρεις.

Στην περιοχή συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ. Στην έρευνα συμμετέχουν πλωτά του Λιμενικού και αναμένεται να καταφθάσει κλιμάκιο των Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού. Από τους 108 διασωθέντες οι 24 είναι γυναίκες, τα 21 είναι παιδιά και οι 63 άνδρες, ενώ τρεις από τους παραπάνω έχουν ήδη μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε χθες το βράδυ για την ύπαρξη του ιστιοπλοϊκού το οποίο λόγω μηχανικής βλάβης έπλεε ακυβέρνητο, ενώ είχε αρχίσει και η εισροή υδάτων. Είχε αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια, εικάζεται δε από την περιοχή μεταξύ Τσεσμέ και Σίγιατζικ και είχε χαράξει ρότα για την Ιταλία.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ενώ απέπλευσε και ρυμουλκό σκάφος από την Μύκονο. Λόγω των ισχυρών ανέμων και της εισροής υδάτων, αρχικώς το ιστιοφόρο ρυμουλκήθηκε στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες στο ιστιοφόρο δεν υπήρχε σωστικός εξοπλισμός, ενώ κανένας από τους διασωθέντες δεν φορούσε σωσίβιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι εθελοντές της Μυκόνου, ανάμεσά τους και μία ανήλικη, περιέθαλψαν και προσέφεραν με όποιον τρόπο μπορούσαν τη βοήθειά τους στους διασωθέντες. Μεταξύ άλλων, αγόρασαν παιχνίδια και μπιμπερό για τα παιδιά και τα βρέφη, ενώ μοίρασαν τρόφιμα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης στους μετανάστες που ταλαιπωρήθηκαν από την περιπέτεια με τα κύματα.

Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς είχε προσέλθει νωρίς τα ξημερώματα στο κέντρο συντονισμού στο λιμεναρχείο Μυκόνου και σε συνεργασία με ντόπιους επιχειρηματίες φρόντισε να υπάρχουν τρόφιμα και προμήθειες για τις πρώτες ανάγκες των ναυαγών, καθώς και να είναι έτοιμος ένας δημοτικός χώρος προσωρινής διαμονής. Κινητοποιήθηκε επίσης το Κέντρο Υγείας για τις πρώτες βοήθειες.



Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν τρία πλωτά του Λιμενικού, ένα ρυμουλκό και παραπλέοντα πλοία.



Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος και έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο για την διάσωση των αλλοδαπών.

Σε δήλωσή του ανάφερε τα εξής: «Για μια ακόμα φορά το Λιμενικό Σώμα έσωσε ζωές, που τα αδίστακτα κυκλώματα διακινητών θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο, χωρίς έστω τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Συγχαίρω όλες και όλους για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν, σε ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες. Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της με αποφασιστικότητα, αλλά πάντα πρώτη προτεραιότητα της είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Αναφερόμενος στις τουρκικές ενέργειες με τις παράνομες προωθήσεις μεταναστών προς την Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Ευρώπη, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τα εξής: «Η Τουρκία μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά σε συνεργασία με την ΕΕ και την Ελλάδα για την προστασία των ανθρώπινων ζωών και την εξάλειψη των δικτύων λαθρεμπορίου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».



Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού:



«Ευρείας κλίμακας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις βραδινές ώρες χθες στην θαλάσσια περιοχή δύο ναυτικά μίλια Νότια της Δήλου υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Έως τώρα έχουν διασωθεί 108 αλλοδαποί, ενώ σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις των διασωθέντων αγνοούνται άλλοι τέσσερις. Από τους 108 διασωθέντες οι 24 είναι γυναίκες, τα 21 είναι παιδιά και οι 63 άνδρες, ενώ τρεις από τους παραπάνω έχουν ήδη μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου.

Συγκεκριμένα βραδινές ώρες χθες το ΕΚΣΕΔ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε για την ύπαρξη ιστιοφόρου σκάφους όπου επέβαινε ικανός αριθμός ατόμων και το οποίο έπλεε ακυβέρνητο 1,8 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Δήλου, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 6-7 μποφόρ.

Άμεσα το ΕΚΣΕΔ/ ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. κινητοποίησε τρία περιπολικά σκάφη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., παραπλέοντα πλοία, ενώ την ίδια ώρα απέπλευσε ρυμουλκό σκάφος από την Μύκονο.

Αρχικά το ρυμουλκό σκάφος προσέδεσε το ιστιοφόρο, ενώ στην συνέχεια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του γεγονότος πως στο ιστιοφόρο σημειώνονταν εισροή υδάτων αποφασίσθηκε να οδηγηθεί στη νησίδα Αγίου Γεωργίου, δυτικά του λιμένα Μυκόνου, για την μεταφορά των αλλοδαπών με επιβατικές λάντζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ



Εν τέλει τις πρώτες πρωινές ώρες οι 108 αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Μύκονο, ενώ συνεχίζονται και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες με πλωτά και εναέρια μέσα, όσο και με ιδιωτικά σκάφη για τον εντοπισμό των άλλων τεσσάρων αγνοουμένων. Στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι έντασης 6-7 μποφόρ.

Σημειώνεται ότι ουδείς από το σύνολο των διασωθέντων δεν έφερε σωσίβιο, ενώ το ιστιοφόρο σκάφος δεν έφερε κανέναν σωστικό εξοπλισμό. Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος και έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορό μέσο για την διάσωση των αλλοδαπών».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...