Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, περίπου καταγράφονται πέντε γυναικοκτονίες τον χρόνο, που αποδίδονται σε προσωπικές διαφορές και όχι στο οργανωμένο έγκλημα ή άλλους λόγους.
Παρόλο που δεν έχει συσταθεί ακόμα το αδίκημα της γυναικοκτονίας (εκκρεμεί πρόταση της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου στην Επιτροπή Νομικών), εντούτοις η Αστυνομία καταγράφει με στοιχεία τα αίτια κάθε δολοφονίας γυναίκας και τον τρόπο διενέργειας της, ώστε να γνωρίζει πού πρέπει να στρέψει την προσοχή της όσον αφορά στην πρόληψη τέτοιων εγκλημάτων.
Η προχθεσινή δολοφονία της 82χρονης Γιωργούλας από τον 84χρονο σύζυγο της στη Λεμεσό, είναι η πρώτη γυναικοκτονία για φέτος και ο πρώτος φόνος γενικότερα.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στον «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, το 2019 είχαμε 9 γυναικοκτονίες, από σύνολο 13 φόνων που είχαν διαπραχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Οι 7 από τις 9 γυναικοκτονίες, ήταν θύματα του κατά συρροή δολοφόνου, ο οποίος έδρασε κάτω από τη μύτη των Αρχών και δεν είχε εντοπιστεί, μέχρι που βρέθηκε η πρώτη σορός τυχαία σε φρεάτιο του μεταλλείου στο Μιτσερό. Μεταξύ των εφτά θυμάτων του «Ορέστη» περιλαμβάνονται και δύο παιδιά.
Το 2020 έγιναν 5 δολοφονίες γυναικών σε σύνολο 15 φόνων που είχαν διερευνήσει, ενώ το 2021 άλλες 5 γυναικοκτονίες, από 14 φόνους εκ προμελέτης.
Όλες οι γυναικοκτονίες έγιναν από άτομα που ήταν σύζυγοι, πρώην σύζυγοι ή σύντροφοι των θυμάτων και είχαν ως κίνητρα προσωπικές διαφορές. Σύμφωνα με την πρόταση νόμου της Προέδρου της Βουλής, εισάγεται η γυναικοκτονία ως ιδιώνυμο αδίκημα, χωρίς να χρειάζεται η επιπλέον απόδειξη συστατικού στοιχείου.
Η κατηγορούσα Αρχή θα ελέγχει κατά πόσο υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες και στη συνέχεια θα προχωρεί στη σύνταξη του κατηγορητηρίου.
Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας υπογράμμισε ότι τα εγκλήματα σε βάρος γυναικών δεν έχουν αυξηθεί, ούτε έχουν αλλάξει, απλώς πλέον γίνονται περισσότερες καταγγελίες και πιο εύκολα ένα έγκλημα βλέπει το φως της δημοσιότητας, όπως η βία κατά των γυναικών.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο παράδειγμα με τα αδικήματα που αφορούν τα ανήλικα πρόσωπα, όπως σεξουαλική παρενόχλησή ή κακοποίηση.
«Παρατηρούμε αύξηση στις καταγγελίες. Είναι αυτό που λέμε ότι δεν είναι ότι παλαιότερα δεν γίνονταν τέτοια αδικήματα, απλά με τα δεδομένα τα σημερινά και τον τρόπο που η Αστυνομία χειρίζεται αυτά τα ζητήματα, υπάρχει αύξηση των καταγγελιών», κατέληξε ο κ. Ανδρέου.