Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Πύρινη λαίλαπα! Νύχτα αγωνίας – Φόβος για αναζωπυρώσεις – Στο Χέρωμα το μέτωπο (Εικόνες & Βίντεο-upd)

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στο πεδίο επιχειρούν 171 πυροσβέστες, 56 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Στην κατάσβεση συνδράμουν επίσης και πολλοί εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στις 23.00 το βράδυ οι φλόγες βρίσκονταν κυρίως στην περιοχή γύρω από το κοιμητήριο τους Βούλας καθώς υπάρχουν αρκετές εστίες.

Την ίδια ώρα, είχε πέσει ο αέρας ωστόσο, οι προβλέψεις ότι και την Κυριακή θα φυσάει, έχουν θέσει σε συναγερμό τις αρμόδιες αρχές. Πάντως με το πρώτο φως της ημέρας, αναμένεται να πιάσουν «δουλειά» τα εναέρια μέσα…

Επίσης, σύμφωνα με πηγές από το Πυροσβεστικό Σώμα οι δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τις πρωινές ώρες.

Το πρωί αναμένεται να γίνει νέα αναλυτική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του πυροσβεστικού σώματος για την πορεία της πυρκαγιάς.

Για τα αίτια των πυρκαγιών γίνονται έρευνες από τα κατά τόπους ανακριτικά τμήματα και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Πάντως σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, που είχε ως αποτέλεσμα να φτάσει μέχρι και το Πανόραμα Βούλας, ξεκίνησε από υποσταθμό του.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν στην επικράτεια 61 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 

- Παραμένει το μέτωπο στη περιοχή Χέρωμα στη Βάρη – Επιστρέφουν οι κάτοικοι στο Πανόραμα Βούλας

Αυτή τη στιγμή το μόνο μέτωπο που ανησυχεί είναι αυτό στην περιοχή Χέρωμα στη Βάρη, με τους κατοίκους να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που δοθεί εντολή εκκένωσης, πρόσθεσε ο δήμαρχος.

 

Σπίτια και αυτοκίνητα καμένα, σοβαρές υλικές ζημιές και οικολογική καταστροφή ο μέχρι τώρα απολογισμός.

Πάνω από οκτώ ώρες καίει η φωτιά που ξεκίνησε από το Πουρνάρι στη Γλυφάδα το μεσημέρι του Σαββάτου, αλλά με σύμμαχο και τους ισχυρούς ανέμους εξαπλώθηκε γρήγορα στο Πανόραμα Βούλας και στη Βάρη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο η φωτιά είναι σε ύφεση με βάση την εικόνα που υπάρχει στις 22:00 το βράδυ. Έτσι αποφασίστηκε να επιστρέψουν στις εστίες τους οι κάτοικοι από το Πανόραμα Βούλας και τους τρεις από τους τέσσερις οικισμούς που είχαν εκκενωθεί, ενώ σε ετοιμότητα παραμένουν οι κάτοικοι στο Χέρωμα. Εκεί το μέτωπο παραμένει ενεργό μετά από αναζωπύρωση που υπήρξε.

Στο Παιδικό Χωριό SOS επιστρέφουν και τα παιδιά της δομής και το προσωπικό αφού κρίνεται ότι πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος.

Ωστόσο, η Πυροσβεστική παραμένει σε όλη αυτή την περιοχή σε πλήρη επιφυλακή. Επιχειρούν 172 πυροσβέστες, 56 οχήματα και πέντε πεζοπόρα τμήματα, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες.

Από την ΕΛ.ΑΣ. έχουν διατεθεί πάνω από 150 αστυνομικοί και 48 οχήματα για συνδρομή.

- Στο πεδίο βολής της Σχολής Ευελπίδων το πύρινο μέτωπο

- Εκκενώθηκαν προληπτικά τα οικήματα της σχολής Ευελπίδων

Το μέτωπο πάνω από το πεδίο βολής. #φωτια #Πυρκαγια pic.twitter.com/5nQqfK1LCQ

— Savvas Karmaniolas (@savvaskarma) June 4, 2022

Λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Βούλας η Τροχαία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις εξής οδούς:

-Στην οδό Λάμπτρων από το ύψος της λεωφόρου Ευελπίδων

-Στην οδό Νυμφών από το ύψος της συμβολής της με την οδό Λάμπτρων έως το ύψος της συμβολής της με την οδό Α. Παπανδρέου

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η ένταση των ανέμων έχει πέσει αισθητά και το έχουν εκμεταλλευτεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ώστε να επικεντρωθούν στα δύο πλέον ενεργά μέτωπα προς την κορυφή του Υμηττού ανάμεσα σε Βούλα και Βάρη. 

Η φωτιά δεν θεωρούν ότι θα περάσει την πλαγιά προς Βάρη και επικεντρώνουν όλες τις δυνάμεις τους να την ανακόψουν εκεί, καθώς έχει απομακρυνθεί παράλληλα ο κίνδυνος από το αστικό περιβάλλον της Άνω Βούλας.

Για τα αίτια των πυρκαγιών γίνονται έρευνες από τα κατά τόπους ανακριτικά τμήματα και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Στην πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα και την Άνω Βούλα έχουν μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

- Οι κάτοικοι δίνουν μάχη με τις φλόγες

Δείτε το βίντεο από το news247.gr
 

-Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής: 

Άνεμοι οκτώ μποφόρ έπνεαν στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας, όταν ξεκίνησε η πυρκαγιά, που επεκτάθηκε στη συνέχεια στην Άνω Βούλα, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός.

Δώσαμε εντολή εκκένωσης στις 16:20, ανέφερε ακόμη.

Συνολικά επιχειρούν 102 πυροσβέστες με τρία πεζοπόρα τμήματα και 30 οχήματα. Οι πεζοπόρες δυνάμεις ενισχύονται. Έχουν διατεθεί έξι αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, ενώ συνδράμει και ο στρατός με εναέρια μέσα.

Εντολή εκκένωσης των σπιτιών στην Άνω Βούλα δόθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς η φωτιά που ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα, στην περιοχή Πουρνάρι στα όρια με τον Υμηττό, επεκτεινόταν διαρκώς.

Υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε σπίτια της Άνω Βούλας. Μετά τις 18:00 το απόγευμα σημειώθηκαν δύο αναζωπυρώσεις, που ωστόσο ελέγχθησαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Ακολούθησαν νέες που μαίνονται.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι τις 7 σήμερα το απόγευμα, εκδηλώθηκαν 45 δασικές πυρκαγιές.

Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

-Συνολικά επιχειρούν 102 πυροσβέστες με τρία πεζοπόρα τμήματα και 30 οχήματα - Έχουν διατεθεί έξι αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, ενώ συνδράμει και ο στρατός

-Δύο πυροσβέστες με τραυματισμούς και ένας με αναπνευστικά προβλήματα οδηγήθηκαν σε νοσοκομειακές μονάδες, Η πυρκαγιά μετά τις 19:30 είχε οριοθετεί, ωστόσο υπάρχουν αναζωπυρώσεις.

-Επεκτείνεται περαιτέρω η φωτιά, με το πύρινο μέτωπο στη Βάρη να φουντώνει σημαντικά. Εκκενώνονται περιοχές, αλλά και τα παιδικά χωριά SOS, καθώς η πυρκαγιά πλησιάζει επικίνδυνα.

-Εντολή εκκένωσης ακόμη τεσσάρων οικισμών, αλλά και ενός γηροκομείου στην Άνω Βούλα, δόθηκε από τις Αρχές. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, στο γηροκομείο βρίσκονται 300 τρόφιμοι.

-Δύο ηλικιωμένοι στο νοσοκομείο Βούλας

Μετά τη μεταφορά ενός Πυροσβέστη στο στρατιωτικό νοσοκομείο, με αναπνευστικά προβλήματα, δύο ηλικιωμένοι με κινητικά προβλήματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Βούλας για προληπτικούς λόγους.

-Ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην ‘Ανω Γλυφάδα που έφτασε ως το Πανόραμα της Βούλας ξεκίνησε από υποσταθμό. Ωστόσο, δεν αποκλείει ότι αφού ξέσπασε η φωτιά ίσως να έγινε έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια ενώ επιβεβαιώνει ότι επακολούθησαν διακοπές ρεύματος.

Πηγές του ΔΕΔΗΕΕ αναφέρουν ότι στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται συνεργεία για παρεμβάσεις όπου υπάρχει κίνδυνος τάσης η οποία ενδεχομένως και να κοπεί προληπτικά.

-Πριν από λίγη ώρα δόθηκε εντολή για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων από Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

-Την εντολή ν’ ανοίξει το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βούλας έδωσε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προκειμένου να φιλοξενηθούν στις αίθουσες όσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν. Ο άνεμος είναι ισχυρός και ήδη έχουν καεί άλση μέσα στο Πανόραμα, υπάρχουν φθορές εξωτερικά σε σπίτια και σ’ ένα εξ αυτών η φωτιά μπήκε και στο εσωτερικό του, με την Πυροσβεστική να σπεύδει για την κατάσβεση και για να μην επεκταθεί στις γύρω κατοικίες. Μετά τις 18:00 το απόγευμα σημειώθηκαν δύο αναζωπυρώσεις, που ωστόσο ελέγχθησαν από τις Πυροσβεστικές δυνάμεις.

-Πυροσβέστης μεταφέρεται στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα...Σύμφωνα με την τηλεόραση του OPEN, δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας του πυροσβέστη, ωστόσο χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να μην χειροτερέψει, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς στη Βούλα

-Το κακό είναι ότι η φωτιά από την Άνω Γλυφάδα μπήκε σε χαράδρα όπου δεν μπoρούσαν να επέμβουν ενάερια μέσα και τελικά έφτασε στην πόλη μας από την πίσω πόρτα, είπε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Βάρης -Βούλας- Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωννσταντέλλος. «Πέρασε και από αυλές, αλλά σπίτια δεν έχουν χαθεί, πρόσθεσε, περιγράφοντας έναν πολύ δυνατό άνεμο και αναζωπυρώσεις στην κορυφή του βουνού.

Ευτυχώς τρία ελικόπετρα έσωσαν τα σπίτια στην οδό ‘Ατλαντος είπε ο δήμαρχος Ελληνικού -ΑργυρούποληςΓιάννης Κωνσταντάτος και περιγράφει ένα ακόμη σπίτι να φλέγεται στην οδό Αμαρτωλών. Εκεί που είναι μπροστά μου η φωτιά ξαφνικά την βλέπω πίσω μου λόγω των στροβιλισμών. Κι όλα αυτά από έναν υποσταθμό της ΔΕΗ που δεν καθαρίστηκε γύρω – γύρω, πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντάτος. Μίλησε επίσης για απομάκρυνση δύο ημιλιπόθυμων κατοίκων από εθελοντές

Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, δήλωσε στο News 24/7: "Η φωτιά ξεκίνησε περίπου στις 13:00 από τον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στη οδό Μετσόβου, στις παρυφές του Υμηττού. Πλέον, αυτή την ώρα (16:45) η φωτιά έχει φύγει από τον Δήμο Γλυφάδας και κινείται στη Βούλα, όπου φαίνεται ότι έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στην περιοχή της Γλυφάδας κάηκαν ευτυχώς μόνο θάμνοι. Δεν κινδύνευσε κανένας πολίτης, κανένα σπίτι και καμία δομή. Υπάρχουν προβλήματα σε ορισμένα σημεία στην ηλεκτροδότηση, καθώς ο υποσταθμός έχει πάθει ζημιά. Παραμένουμε σε επιφυλακή"

Τρεις πυροσβέστες τραυματίες-Ενισχύονται περαιτέρω οι πυροσβεστικές δυνάμεις από Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία-Συνολικά επιχειρούν 102 πυροσβέστες με τρία πεζοπόρα τμήματα και 30 οχήματα - Έχουν διατεθεί έξι αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, ενώ συνδράμει και ο Στρατός

Αρχικό κείμενο: 

Εντολή εκκένωσης σπιτιών στην Άνω Βούλα δόθηκε λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι, μετά την επέκταση της φωτιάς από την Άνω Γλυφάδα, στα όρια με τον Υμηττό, στην περιοχή Πουρνάρι. Οι συνθήκες στην περιοχή είναι αποπνικτικές, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, υπάρχει κόσμος στο βουνό που δεν ξέρει τι να κάνει. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι φλόγες έφτασαν ήδη στο πρώτο σπίτι. Δείτε το βίντεο του newsbomb 

https://www.youtube.com/watch?v=njqxODj4xFo&t=3s

Συγκεκριμένα πριν από λίγο έγινε εισήγηση από τον επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, υποστράτηγο Παναγιώτη Νιάφα, να απομακρυνθούν προληπτικά οι κάτοικοι από την οδό Αριστείδου στην Βούλα, όπου κατευθύνεται το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Σε δηλώσεις που έκανε στο OPEN ο Γρηγόρης Κωνσταντέλος, Δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Έχουμε ζητήσει την εκκένωση του ορεινού Πανοράματος. Προσπαθούμε να ελέγξουμε στη φωτιά, η οποία είναι στα όρια της πόλης. Εξαπλώθηκε αστραπιαία".

 

Δήμαρχος Γλυφάδας: Η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ

Η φωτιά σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού, στο τέρμα της οδού Μετσόβου.

Τα μέσα πυρόσβεσης στην πυρκαγιά στην 'Ανω Γλυφάδα, η οποία είναι σε εξέλιξη και κατευθύνεται προς το βουνό, από το τέρμα της οδού Μετσόβου απ' όπου ξεκίνησε, ενισχύθηκαν, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Αυτή την ώρα επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς συνολικά 72 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζ/ρων τμημ. και 20 οχμτα. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 6 Α/Φ, 3 Ε/Π καθώς & 1 Ε/Π για εναέριο συντονισμό. Επίσης κινητοποιήθηκε 1 Ε/Π του Ε.Σ. Συνδρομή εθελοντές πυρ/στες & ΟΤΑ.

 



Την ίδια ώρα, σε διακοπές κυκλοφορίας και ρυθμίσεις έχει προχωρήσει η Τροχαία στην Άνω Γλυφάδα, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη πλησίον της περιοχής Πουρνάρι.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγο διακόπηκε η κυκλοφορία στην οδό Υμηττού, από το ύψος της οδού Απόλλωνος, στο ρεύμα προς την θέση Κρεμασμένος Λαγός, ενώ γίνεται εκτροπή κυκλοφορίας στην συμβολή των οδών Μακεδονομάχων και Ηροδότου.

Το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο Περιφερειάρχης Αττικής του Π.Σ., αρχιπύραρχος Δημήτριος Πατράκης μαζί με τον διευθυντή Αθηνών, αρχιπύραρχο Αθανάσιο Χατζόπουλο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού, στο τέρμα της οδού Μετσόβου.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις στο Αιγαίο-Ενημέρωση Αμερικανών Γερουσιαστών από τον κ. Ιωάννη Σιτιλίδη για τα τουρκικά τερτίπια στο Αιγαίο

Αναφέρθηκε το ζήτημα της ΑΟΖ , το FIR Αθηνών και οι τομείς έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο-Είμαστε πολύ κοντά σε...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Κρύος ιδρώτας έλουσε τον Ζελένσκυ από την ρωσική προέλαση-Δημιουργούνται νέες Ταξιαρχίες από λιποτάκτες για να σώσουν το Κίεβο

Τσετσένοι κομάντος ως εμπροσθοφυλακή των Ρώσων στο Χάρκοβο-Οι Ουκρανοί μεταφέρουν δυνάμεις από τη Χερσώνα και την...