Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν μόνο οι κρατούμενοι, αλλά και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, σύμφωνα με το ertnews.gr
Το Πρωτάθλημα διοργανώθηκε στα πλαίσια της πρωτοβουλίας κοινωνικής προσφοράς που ανέλαβε ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας από τον περασμένο Σεπτέμβρη με μαθήματα σκακιού και διοργάνωση αγώνων επίδειξης και τουρνουά στο κατάστημα κράτησης Κέρκυρας, σε συνεργασία με το πρωτοποριακό Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί μέσα στο κατάστημα κράτησης. Τα μαθήματα γίνονται από προπονητή του Σ.Π.Ζ. Κέρκυρας κάθε εβδομάδα για 2 ώρες και αφορούν τόσο αρχάριους, όσο και κρατούμενους που ήδη κατέχουν τις βασικές σκακιστικές γνώσεις, με σκακιστικό υλικό (σκακιέρες-σκακιστικά σετ) που παρέχει ο σύλλογος. Όπως αναφέρει ο σκακιστικός σύλλογος της Κέρκυρας στην ανακοίνωση του, η διοργάνωση του Πρωταθλήματος έγινε δυνατή χάρη στην υποστήριξη της Διευθύντριας του Καταστήματος Κράτησης Λίτσας Σταύρου και του Αρχιφύλακα Ελισσαίου Δαλιάνη. Ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας πρόσφερε τα Κύπελλα, τα Μετάλλια και τα Έπαθλα, ενώ προμήθευσε και το σκακιστικό υλικό και τα ηλεκτρονικά σκακιστικά χρονόμετρα.
Στο Πρωτάθλημα πήραν μέρος 28 σκακιστές, κρατούμενοι και σωφρονιστικού υπάλληλοι, που έπαιξαν 5 παρτίδες ο καθένας στους χώρους του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας που είχαν διαμορφωθεί σε αίθουσα σκακιστικού τουρνουά. Οι κληρώσεις έγιναν με την επίσημη ηλεκτρονική εφαρμογή της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας. Όλοι οι αγωνιζόμενοι προσαρμόστηκαν αμέσως στις συνθήκες του τουρνουά, που διεξήχθη σε απόλυτη ησυχία και με υποδειγματική τάξη. Η πρώτη θέση κρίθηκε στον τελευταίο γύρο του του Πρωταθλήματος, όταν συναντήθηκαν οι δύο πρωτοπόροι. Ακολούθησε η απονομή των κυπέλλων και των μεταλλίων που έκαναν οι καθηγητές του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας, ενώ στον Πρωταθλητή το κύπελλο σε πανηγυρική ατμόσφαιρα απένειμε ο διευθυντής του Σχολείου Κυριάκος Κωλέσης. Τις τρείς πρώτες θέσεις πήραν οι Ολιάν, Έντμοντ και Νίνο, ενώ χρυσό μετάλλιο από την πλευρά των Σωφρονιστικών πήρε ο Ηρακλής Φρόνιμος που ισοβάθμησε στη 2η θέση. Όλοι πήραν αναμνηστικά μετάλλια ενώ με κλήρωση δόθηκαν 5 μαγνητικά σκακιστικά σετ που πρόσφερε ο Σ.Π.Ζ.Κερκύρας.
Να σημειώσουμε ότι τον Οκτώβρη θα διεξαχθεί το 2ο Διηπειρωτικό Διαδικτυακό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Φυλακών που διοργανώνει η Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία FIDE και από τους 6 πρώτους νικητές του Πρωταθλήματος του Κ. Κράτησης Κέρκυρας θα συγκροτηθεί ομάδα που θα αγωνιστεί στο Διηπειρωτικό εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Θα πάρουν μέρος ομάδες από περισσότερες από 50 χώρες όλου του κόσμου.
ΣΚΑΚΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Από τη διεθνή εμπειρία έχει αποδειχτεί ότι το σκάκι έχει ευεργετική επίδραση στην συμπεριφορά ων κρατουμένων, παρέχοντας ένα δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο να διαχειριστούν το χρόνο τους ενώ παράλληλα τους διδάσκει ένα σύστημα αξιών στο οποίο οι ενέργειες και οι επιλογές έχουν τις αντίστοιχες συνέπειες.
Ήδη η Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία FIDE to 2019 έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα “Chess in Prison” (Σκάκι στις Φυλακές) με το σλόγκαν «Με το σκάκι προς την Ελευθερία». Η FIDE διοργάνωσε το 2021 το πρώτο Διηπειρωτικό διαδικτυακό πρωτάθλημα σκακιού για κρατούμενους, σε συνέχιση του διεθνούς πρωταθλήματος που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2019. Το έργο, στοχεύει στην εισαγωγή του σκακιού ως εργαλείου εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης στις φυλακές διαφορετικών χωρών και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του γνωστού στους Κερκυραίους 12ου Παγκόσμιου Πρωταθλητή Ανατόλι Κάρποβ.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Ανεκτίμητη ήταν η βοήθεια του συλλόγου Φίλων Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας, που έχει δώσει σε πολλές περιπτώσεις λύσεις στις ανάγκες του σχολείου, αποδείχνοντας ότι θέληση για κοινωνική προσφορά υπάρχει στο νησί και μάλιστα σε τομείς που δεν είναι στην πρώτη γραμμή της προβολής και της δημοσιότητας.
Ο κοινωνικός αντίκτυπος της λειτουργίας των σχολείων φυλακών στην τοπική κοινωνία της Κέρκυρας, όσο και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα, είναι αναμφισβήτητα θετικός. Συγκεκριμένα, βάσει δημοσιευμένων ερευνών 80% των αποφυλακισθέντων από φυλακές Β΄ τύπου επιστρέφουν στην φυλακή. Αντιθέτως το αντίστοιχο ποσοστό όσων αποφυλακισθέντων έχουν περάσει από Σχολείο Φυλακών είναι 10%. Με απλούστερα λόγια κρατώντας τα σχολεία αυτά ανοικτά θωρακίζεται η ασφάλεια των πολιτών. Ο δημιουργικός σωφρονισμός και η κοινωνική επανένταξη αποτελούν το μόνο ρεαλιστικό ανάχωμα στην θωράκιση της ασφάλειας της κοινωνίας.