Μια αύξηση, που σύμφωνα με τον ινστιτούτο, δεν δικαιολογείται, όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών ο παραγωγός γάλακτος, ιδιοκτήτης φάρμας Σοφοκλής Φιλιππίδης:
«Η ανακοίνωση έχει να κάνει με την αύξηση των ζωοτροφών το τελευταίο δίμηνο μετά τον πόλεμο. Έχουν διπλασιαστεί οι τιμές των ζωοτροφών και δεν βρίσκουμε το λόγο που έχει γίνει αυτό στα μέσα της συγκομιδής. Στο καλαμπόκι η τιμή διπλασιάστηκε. Έχει παραχθεί με το κόστος παραγωγής της περσινής χρονιάς. Μια χρονιά η οποία δεν είχε καμιά ιδιαιτερότητα. Τώρα γιατί η τιμή διπλασιάστηκε; Με αυτές τις τιμές δεν μπορούμε να ταΐσουμε τα ζώα μας. Πρέπει να ελεγχτεί με κάποιο τρόπο αυτός ο μηχανισμός για να γίνουν ξανά βιώσιμες οι κτηνοτροφικές μονάδες», σύμφωνα με το ertnews.gr`
Ο κ. Φιλιππίδης θεωρεί αδικαιολόγητες τις αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών και μιλά για κίνδυνο βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών μονάδων:
«Είμαι και ο ίδιος παραγωγός για ένα μέρος των ζωοτροφών της μονάδας μου και γνωρίζω πολύ καλά το χώρο. Γνωρίζω τα κοστολόγια. Η παραγωγή ήταν όπως όλες την τελευταία πενταετία με τα ίδια κόστη. Δεν βρίσκω λόγο να διπλασιαστεί η τιμή. Για το ερχόμενο μπορούμε να συζητήσουμε τι θα γίνει. Αν και πάλι οι δείκτες δείχνουν ότι η αύξηση πρέπει να είναι γύρω στο 15% με 20 % γιατί τόσο ακρίβυναν τα εφόδια της καλλιέργειας. Αλλά σε καμιά περίπτωση 100% και 110 %. Δυστυχώς, κλείνουν κτηνοτροφικές μονάδες, σφάζονται ζώα, κάποιοι βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη. Τι θα γίνει; Θα μειωθεί ακόμα περισσότερο η παραγωγή γάλακτος και κρέατος στη χώρα μας. Ενώ έπρεπε να συζητάμε αυτή τη στιγμή για αύξηση του χώρου και της παραγωγής γιατί είμαστε μια ελλειμματική χώρα. Όσον αφορά την αυτάρκεια, αναλογιστείτε ότι 50% παράγουμε γάλα και ούτε 30% κρέας. Πόσο χώρο έχει αυτή η δουλειά; Αντί να καθίσουμε όλοι σε ένα στρόγγυλο τραπέζι, παραγωγοί, αγρότες, βιομηχανία, κράτος και να συζητήσουμε πως μπορούμε να αναπτύξουμε αυτό το χώρο και να μιλάμε για ποσοστά εξαγωγών εμείς μιλάμε για ποσοστά εισαγωγών. Πρέπει να γίνει μια παρέμβαση για τις ζωοτροφές. Είμαστε στους έξι μήνες που μαζεύτηκαν τα καλαμπόκια κι έχουμε έξι μήνες μπροστά μέχρι την καινούργια συγκομιδή. Πού θα πάει αυτή η τιμή; Δεν θα πάρει κανένας.
Οι κτηνοτροφικές μονάδες χρησιμοποιούν καλαμπόκι σε υγρή μορφή το οποίο συλλέγεται τον Αύγουστο. Με αυτές τις τιμές που υπάρχουν σήμερα δεν μπορεί να γίνει η συλλογή. Κανένας δεν θα δώσει πιστεύοντας ότι έτσι θα πάει το καλαμπόκι και του χρόνου. Αν δεν μαζευτούν τροφές τον Αύγουστο Σεπτέμβριο στις κτηνοτροφικές μονάδες θα κλείσουν ή θα πεινάσουν ζώα. Να πεινάσουν δεν γίνεται. Θα σφαγιαστούν ζώα».