Κοινωνία

Bullying: Έξι στους δέκα Ελληνες έχουν δεχτεί ως παιδιά και έφηβοι

Σε θέμα που αγγίζει τη σφαίρα της δημόσιας υγείας τείνει να εξελιχθεί το φαινόμενο του εκφοβισμού και της σχολικής βίας στη χώρα μας, με τα περιστατικά να πληθαίνουν όχι μόνο εντός της σχολικής κοινότητας και εκπαιδευτικών χώρων αλλά και στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Focus Bari που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», η οποία διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2022, 6 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν δεχτεί εκφοβισμό ως παιδιά και έφηβοι, ενώ μόνο 2 στους 5 ζήτησαν βοήθεια, με τους γονείς να αποτελούν την πρώτη τους επιλογή (σε ποσοστό 18%) και τους εκπαιδευτικούς τη δεύτερη (6%).

Μάλιστα, το 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύει ότι τα παιδιά που ασκούν συμπεριφορά εκφοβισμού (bullying) επιζητούν την προσοχή.

Ωστόσο, οι έφηβοι άνω των 16 ετών θεωρούν σε ποσοστό 85% ότι αυτό που κυρίως πυροδοτεί πράξεις εκφοβισμού είναι το αίσθημα κατωτερότητας και η μίμηση από οικείο περιβάλλον. Φόβος και απόγνωση είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που αποδίδουν οι ενήλικες στα παιδιά που βιώνουν καταστάσεις bullying, ενώ τα παιδιά αναφέρουν πρώτα τη ντροπή και την δυστυχία με τον φόβο να ακολουθεί…

«Μίλα Τώρα»: το μήνυμα της εκστρατείας για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού

Το «Χαμόγελο του Παιδιού», ως ευρωπαϊκά αναγνωρισμένο εθνικό κέντρο ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό, διαχειρίστηκε το προηγούμενο τετράμηνο κατά μέσο όρο δύο περιστατικά ανά σχολική ημέρα, ενώ η Εθνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056 δεχόταν τουλάχιστον μία κλήση την ημέρα για ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά που ανέφεραν ότι δέχθηκαν εκφοβισμό.

Η μέρα αποτελεί την αφετηρία μιας μεγάλης διαδρομής για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού, καθώς ξεκίνησε επίσημα η ετήσια πανελλαδική εκστρατεία του «Χαμόγελου του Παιδιού» με τίτλο «Μίλα Τώρα» σε συνεργασία με το You Smile, το Εθελοντικό Δίκτυο Μαθητών και Μαθητριών του Οργανισμού, το οποίο δημιούργησε ένα συγκλονιστικό σποτ με αφηγήσεις 4 πραγματικών ιστοριών Bullying.

«Στόχος αυτής της πανελλαδικής εκστρατείας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στη σχολική κοινότητα να διαχειριστεί μόνη της το πρόβλημα με θωράκιση και γνώση. Να κατανοήσουμε τους λόγους που το παιδί ασκεί βία, να υποστηρίξουμε το παιδί που δέχεται βία, να προτρέψουμε τον παρατηρητή να μιλήσει, και να καθοδηγήσουμε γονείς και εκπαιδευτικούς να αντιμετωπίσουν αυτό που συμβαίνει, προτείνοντάς τους λύσεις και σταματώντας τη φρίκη του bullying που οδηγεί τα παιδιά μας σε ακραίες καταστάσεις», τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος.

Τις διαφορές μεταξύ του συστηματικού εκφοβισμού από την απλή διένεξη και σύγκρουση μεταξύ συνομηλίκων ανέδειξε ο ψυχολόγος του Οργανισμού, κ. Στέφανος Αλεβίζος, ο οποίος προέτρεψε τα παιδιά να μιλάνε για το πρόβλημά τους. «Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν πως  ό,τι κι αν έχουν κάνει, όπως κι αν είναι η εξωτερική τους εμφάνιση, κανένα παιδί δεν έχει δικαίωμα να τα βρίσει, να τα χτυπήσει, να τα αγγίξει με τρόπο μυστικό. Εάν αυτό συμβεί, τότε το πιο ουσιαστικό μας μήνυμα προς αυτά είναι “Μίλα Τώρα”. Να καλέσουν στη Γραμμή SOS 1056, στέλνοντας μήνυμα στο Chat 1056, ή μιλώντας στους γονείς και εκπαιδευτικούς τους».

Την εκδήλωση τίμησαν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επισημαίνοντας ότι «η εκστρατεία και οι πρωτοβουλίες που δρομολογούνται με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι πάρα πολύ σημαντικές», καθώς επίσης η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή και η Γενική Γραμματέας της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ντόρα Πάλλη.

Κατά τη διάρκεια της Εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι δράσεις και δημιουργίες 17.400 μαθητών και μαθητριών από 505 σχολεία όλης της χώρας, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μίλα Τώρα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...