Μήνυση για ψευδή κατάθεση σε βάρος του πρώτου μάρτυρα κατηγορίας που εξετάστηκε στη δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη κατέθεσε ο συνήγορος υπεράσπισης τού προφυλακισμένου ηθοποιού, Αλέξης Κούγιας, ο οποίος επί ώρες εξέταζε τον καταγγέλλοντα αμφισβητώντας την αξιοπιστία των λεγομένων του.
Συνολικά ο δικηγόρος του κατηγορούμενου επισήμανε 19 σημεία, στα οποία κατά την κρίση του, ο μάρτυρας έπεσε σε αντιφάσεις.
«Η κατάθεση είναι απολύτως ψευδής. Η μήνυση υποβλήθηκε 10 ή 11 χρόνια μετά από το συμβάν, δεν υπάρχει ιατροδικαστική έκθεση, αλλά ούτε και μάρτυρες» σχολίασε ο Αλέξης Κούγιας υποστηρίζοντας ότι ο μάρτυρας «έπεσε σε αντιφάσεις σχετικά με το πότε αποφάσισε να υποβάλει μήνυση, μπέρδεψε τις ημερομηνίες, δεν είπε αλήθεια για την επαγγελματική του ταυτότητα, πρόκειται περί κοινού απατεώνα».
Και πρόσθεσε «Ζητούμε την εφαρμογή του άρθρου 38 και να διαβιβαστεί η μήνυση στην εισαγγελία για να ασκήσει δίωξη» με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του μάρτυρα, Γιάννη Βλάχο να επιφυλάσσεται να σχολιάσει στην επόμενη συνεδρίαση. Από την πλευρά του πάντως κ στο τέλος της συνεδρίασης και ο εισαγγελέας της έδρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν διευκρινίσεις από τον μάρτυρα.
Ξεκινώντας την εξέταση του μάρτυρα ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε από τον μάρτυρα να καταθέσει στο δικαστήριο την ακριβή διεύθυνση του στη Σουηδία σε περίπτωση που θελήσει να κοινοποιήσει αγωγή ή μήνυση, προκαλώντας την αντίδραση του συναδέλφου του Γιάννη Βλάχου, ο οποίος επισήμανε ότι τα στοιχεία του είναι γνωστά στο δικαστήριο και ο τρόπος που διατυπώνονται οι ερωτήσεις είναι έμμεσα εκφοβιστικές.
Αμέσως μετά, ζητήθηκε από την υπεράσπιση να δηλώσει την ακριβή διεύθυνση στο σπίτι που μένει στη Βούλα. Ο μάρτυρας είπε ότι δεν θέλει να πει τη διεύθυνση του σπιτιού που μένει γιατί φοβάται. «Σας παρακαλώ πολύ. Δεν θέλω να πω, νιώθω ανασφάλεια. Μεσα σε αυτό τον χρόνο έχω τις ανησυχίες μου. Δε θέλω να πω όσο είμαι στην Ελλάδα που μένω και που κοιμάμαι τα βράδια» ανέφερε με την Πρόεδρο της έδρας να σχολιάζει: «Έχετε δικαίωμα να μην απαντήσετε αλλά θα αξιολογηθεί από το δικαστήριο».
Ακολούθησε «βροχή» ερωτήσεων από το συνήγορο υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη σχετικά με το που ζει και εργάζεται.
Κούγιας: Στο βιογραφικό σας γράφετε ότι είσαστε μόνιμος κάτοικος στο Ντουμπάι, ότι έχετε τελειώσει το πανεπιστήμιο, ότι μόλις μετακομίσατε από τη Σουηδία για να κάνετε το πάθος σας και ζητάτε προσφορές. Αυτό κύριε εδώ στην Ελλάδα λέγεται απάτη.
Μάρτυρας: Στο Ντουμπάι η εκπαίδευση διαρκεί τρεις μέρες.
Πρόεδρος: Άρα έχετε τελειώσει την εκπαίδευση;
Μάρτυρας: Όχι. Έχω κάνει την εκπαίδευση αλλά δεν έχω δώσει τις εξετάσεις που κρατάνε τρεις μέρες. Η εκπαίδευση κρατάει μια ζωή.
Κούγιας: Εσείς εμφανίστηκε ως δημόσιος υπάλληλος ενώ δεν είσαστε. Πόσες δουλειές έχετε κάνει;
Μάρτυρας: Σε διάφορες βιομηχανίες, ως μεταφραστής, ως μεσίτης στη Σουηδία ,ως μεταφραστής και ως σωφρονιστικός υπάλληλος. Έχω δουλέψει και σε πρόγραμμα για ανηλίκους πρόσφυγες που έρχονταν από το εξωτερικό.
Κούγιας: Γιατί δεν στέκεστε σε μια δουλειά;
Μάρτυρας: Γιατί έτσι θέλω.
Το επόμενο κεφάλαιο των ερωτήσεων της υπεράσπισης αφορούσε τον τρόπο και το χρόνο που αποφάσισε ο μάρτυρας να υποβάλει τη μήνυση εναντίον του κατηγορούμενου, ο οποίος όλη αυτή την ώρα παρακολουθούσε σιωπηλός και με προσοχή την εξέλιξη της διαδικασίας που αφορά την περαιτέρω ποινική του μεταχείριση από την ελληνική δικαιοσύνη.
Μετά από μια σύντομη διακοπή του δικαστηρίου, η έδρα επανήλθε με την Πρόεδρο να ζητά διευκρινίσεις από το μάρτυρα σχετικά με τις αλλαγές στις ημερομηνίες των συμβάντων που κατήγγειλε.
Πρόεδρος : Γιατί δεν περιμένατε πρώτα να συνεννοηθείτε με τους φίλους σας για τις σωστές ημερομηνίες και μετά να κάνετε τη μήνυση; Ποιος ο λόγος της βιασύνης;
Μάρτυρας : Δεν ήθελα να μιλήσω στους φίλους και τους συγγενείς γιατί δεν ήθελα να με σταματήσει κανένας.
Πρόεδρος : Γιατί να σας σταματήσουν;
Μάρτυρας : Γιατί μετά που έμαθαν είχαν φοβηθεί. Αυτή είναι η νοοτροπία τους, μην μπλέξεις.
Πρόεδρος : Γιατί έπρεπε να γίνει τότε και όχι μετά από ένα μήνα η μήνυση; Θα έφευγε ο κατηγορούμενος; Θα παραγραφόταν η πράξη;
Μάρτυρας : Πίστευα ότι τότε ήταν η κατάλληλη στιγμή. Ένιωθα ότι έπρεπε να μπώ γρήγορα σε αυτό.
Πρόεδρος : Γιατί;
Μάρτυρας : Όταν πήρα τον δικηγόρο και μιλήσαμε μου είπε ότι τότε ήταν ο κατάλληλος χρόνος για να κάνουμε τη μήνυση.
Πρόεδρος : Γιατί δεν περιμένατε πρώτα να μιλήσετε με μάρτυρες ενώ είχαν περάσει και δέκα χρόνια; Τι θα κερδίζατε εσείς από αυτήν την κατάσταση;
Μάρτυρας : Εγώ εκείνη την περίοδο δεν ήμουν πολύ καλά, ήθελα να τη γράψω και να την στείλω.
Πρόεδρος : Λέτε δηλαδή ότι ήταν απόφαση της στιγμής;
Μάρτυρας : Ναι
Κατά την εξέταση του μάρτυρα, ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη επέμεινε στο γιατί ο 27χρονος σήμερα άνδρας επικοινώνησε με τον θύτη του μετά τον καταγγελλόμενο βιασμό του.
Κούγιας: Μετά το φερόμενο βιασμό επικοινωνήσατε με κατηγορούμενο;
Μάρτυρας: Τίποτα παραπάνω από μια επικοινωνία πως είσαι τι κάνεις και πως πας με την αρρώστια που έχεις. Λίγες μέρες μετά το βιασμό με πήρε τηλέφωνο. Τον απείλησα να μη με πάρει ξανά τηλέφωνο γιατί θα του κάνω μήνυση. Και μετά μου έστελνε μηνύματα στο Facebook.
Κούγιας: Στο βιαστή σας το έτος 2015 -2016 τον ρωτάτε αν θα κάνει κάτι; Αν θα σας γνώριζε ποτέ σε κανέναν;
Μάρτυρας: Το έκανα για να μου φύγει και εμένα η απορία. Από τότε τον διέγραψα…γιατί μου είπε ότι θα πρέπει να δώσεις σε έναν και σ’ αυτόν.
Κούγιας: Ο κατηγορούμενος είναι γκέι;
Μάρτυρας: Εγώ δεν ξέρω αν είναι γκέι. Ξέρω ότι είναι παιδόφιλος.
Βλάχος: Θα φέρουμε στην αίθουσα το σεξισμό και τα φασισμό; Ας ρωτήσει τον πελάτη του αν είναι γκέι. Αυτά πράγματα αντιβαίνουν το νόμο. Δεν έχουν καμία σχέση με το εξεταζόμενο έγκλημα. Μα γίνονται ερωτήσεις για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ανθρώπων που είναι προσωπικό δεδομένο;
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Μαρτίου 2022.