Τι κοινό έχει η επιχείρηση στοχοποίησης των 10 πολιτικών προσώπων, ανάμεσά τους και δύο πρώην πρωθυπουργών, οι οποίοι μπήκαν στο κάδρο της υπόθεσης της Νοvartis με βάση μόνο τις καταθέσεις δύο προστατευόμενων μαρτύρων, με το πρόσφατο ηχητικό ντοκουμέντο και τους αποκαλυπτικούς διαλόγους, με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο να καταγγέλλει απόπειρα εκβιασμού του, βάζοντας – ακόμα και μετά θάνατον – φωτιά στο πολιτικό σκηνικό; Και πώς αυτές… συναντώνται με τις σοβαρές αξιόποινες πράξεις που έχει περιγράψει με μήνυσή του ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, ο οποίος αποκαλύπτει παρασκηνιακές ενέργειες και μεθοδεύσεις καταγγέλλοντας με τη σειρά του ότι υπήρξε και αυτός θύμα απόπειρας εκβιασμού;
Στους «παράδρομους»
Και οι τρεις αυτές υποθέσεις διαδραματίζονται όχι μόνο σε εισαγγελικά γραφεία, θεσμικά και όπως ο δικονομικός κανόνας επιτάσσει, αλλά, σύμφωνα με τις καταγγελίες των πρωταγωνιστών, και σε «παραδρόμους» της Δικαιοσύνης, δημιουργώντας βαριές σκιές για την εντιμότητα της «γυναίκας του Καίσαρα», η οποία δεν αρκεί μόνο να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια.
Από το 2018, επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που η δικογραφία για την υπόθεση της Νοvartis για τα 10 πολιτικά πρόσωπα (για εννέα εξ αυτών έχει ήδη αρχειοθετηθεί ο φάκελος) έφτασε στη Βουλή μέχρι τη δίωξη, επίσης με απόφαση της Βουλής, του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με φόντο τους χειρισμούς της δικαστικής εξουσίας στην ίδια υπόθεση, το πολιτικό και δικαστικό θερμόμετρο ανέβηκε πολλές φορές στα ύψη. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί μίλησαν τότε για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης, για παραβίαση της συνταγματικής αρχής της διάκρισης εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, καθώς και για έξωθεν παρεμβάσεις στο δικαιοδοτικό έργο των εισαγγελικών λειτουργών.
Οι πολιτικοί που στοχοποιήθηκαν μάλιστα, όπως πρώην και εν ενεργεία εισαγγελικοί λειτουργοί, επωνύμως, χωρίς να χρειάζεται να… ενδυθούν τον μανδύα της ανωνυμίας, κατέθεσαν ενόρκως για πράξεις, παραλείψεις και παρεμβάσεις συγκεκριμένων προσώπων που είχαν υπηρετήσει τη Δικαιοσύνη και είχαν φτάσει σε υψηλά αξιώματα στην ιεραρχία του δικαστικού σώματος.
Απόπειρα εκβιασμού
Και ενώ η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η οποία διεξάγεται από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, έχει μπει στην τελική ευθεία με την αποστολή κλήσεων σε απολογία όλων των ποινικά ελεγχόμενων προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των μη πολιτικών, που έχουν βρεθεί στη θέση του κατηγορουμένου, το ηχητικό ντοκουμέντο με τις καταγγελίες Βγενόπουλου, το οποίο αποκάλυψε το iefimerida, προκαλεί νέα πολιτική θύελλα, με τους ανέμους να πνέουν ισχυροί και εντός της Δικαιοσύνης. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ο εκλιπών επιχειρηματίας ακούγεται να περιγράφει απόπειρα εκβιασμού του μέσω μιας γυναίκας επιχειρηματία, η οποία εμφανίστηκε ως φίλη της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου.
Οι καταγγελίες αυτές είχαν συμπεριληφθεί σε μηνυτήρια αναφορά του Α. Βγενόπουλου, η οποία ύστερα από σχετική έρευνα κατέληξε στο αρχείο.
Η κυρία Θάνου με ανακοίνωσή της και τότε και τώρα όχι μόνο αρνείται το περιεχόμενο των καταγγελιών αλλά μιλάει για «κατασκευασμένη σκευωρία» και «άθλιες συκοφαντίες» που αξιολογήθηκαν αρμοδίως από τη Δικαιοσύνη και αρχειοθετήθηκαν.
Οι διάλογοι
Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι όμως εκτιμάται ότι ενδέχεται να δρομολογήσουν εξελίξεις και σε δικαστικό επίπεδο, καθώς πιθανολογείται πλέον ότι η δικογραφία θα ανασυρθεί από το αρχείο.
Και αυτή η ενέργεια, όπως λένε νομικές πηγές, είναι ένα ακόμα «στοίχημα» της Δικαιοσύνης, που συνίσταται στο να ερευνήσει σε βάθος μέχρι την τελευταία λέξη των καταγγελλομένων, καθώς όσα ακούγονται δεν αφορούν μόνο συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά ακουμπούν την ίδια τη λειτουργία του θεσμού της Δικαιοσύνης, η οποία και πρέπει και μπορεί να φτάσει την υπόθεση αυτή μέχρι το τέλος.