Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Θρίλερ στο φλεγόμενο πλοίο! Τρεις Έλληνες μεταξύ των 12 αγνοουμένων - Επιχείρηση απεγκλωβισμού 2 ατόμων

Αυξάνεται ο αριθμός των αγνοούμενων στο πλοίο Euroferry Olympia, ανθρώπων που ταξίδευαν όταν τα ξημερώματα της Παρασκευής (18.02.2022) ξέσπασε φωτιά σε ένα από τα γκαράζ του. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, 14 άνθρωποι αγνοούνται, εκ των οποίων τρεις Έλληνες, ενώ στην Κέρκυρα, ανάμεσα στους διασωθέντες, έχουν βρεθεί και παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι δεν ήταν στη λίστα του πλοίου!

Μέσα στο φλεγόμενο πλοίο έχουν εγκλωβιστεί δυο άνθρωποι, ένας Βούλγαρος και ένας Τούρκος, οι οποίοι είναι σε επικοινωνία με τις αρχές, προκειμένου να τους καθοδηγήσουν στο κατάστρωμα του Euroferry Olympia, έτσι ώστε ελικόπτερο να τους διασώσει και να τους μεταφέρει στην Κέρκυρα, όπου ήδη βρίσκονται από το πρωί και οι άλλοι επιβάτες που κατάφεραν να γλιτώσουν από τη φωτιά. Η επιχείρηση, όμως, είναι δύσκολο να γίνει, αφού όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Γλυκοφρύδης, επικεφαλής της ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, το πλοίο καίγεται ολοσχερώς και οι καπνοί είναι πάρα πολύ πυκνοί

Σε εξέλιξη εκτός από την επιχείρηση κατάσβεσης είναι και οι έρευνες στη θάλασσα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν πέσει στο νερό κάποιοι από τους αγνοούμενους! 

Δύο άτομα φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, να βρίσκονται εγκλωβισμένα στο γκαράζ του πλοίου Euroferry Olympia, στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας, τα ξημερώματα ανοιχτά της νήσου Ερεικούσσας, βόρεια της Κέρκυρας, κατά την εκτέλεση του δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Πρίντεζι.

Στο πλοίο υπό σημαία Ιταλίας, στο οποίο μαίνεται η φωτιά, επέβαιναν σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις 290 άτομα (239 επιβάτες και το 51 άτομα πλήρωμα.), 25 Ι.Χ. οχήματα και 153 φορτηγά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περίπου 10 άτομα που -βάσει της επίσημης λίστας πληρώματος και επιβατών του Euroferry Olympia έπρεπε να βρίσκονται στο πλοίο- δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί ότι επιβιβάστηκαν στις σωστικές λέμβους.

Αναμένεται η επίσημη καταμέτρηση από τα στελέχη του λιμενικού σώματος, όταν όλοι οι διασωθέντες επιβαίνοντες του πλοίου αναμένεται να μεταφερθούν στην Κέρκυρα. Ήδη οι πρώτοι επιβαίνοντες του πλοίου κατέφτασαν στην Κέρκυρα.

Δύο άτομα εγκλωβισμένα

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού, βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο ατόμων που βρίσκονται στο γκαράζ του φλεγόμενου πλοίου.

Οι άνδρες του Λιμενικού προσπαθούν να τους καθοδηγήσουν σε ασφαλές σημείο και στη συνέχεια να τους παραλάβουν να σκάφη που βρίσκονται στο σημείο και να τους μεταφέρουν στη στεριά.

Όπως ανέφερε νωρίτερα διασώστης στην ΕΡΤ, από τους ασυρμάτους ακούγεται πως πιθανόν υπάρχουν άνθρωποι που αγνοούνται και συνεχίζονται οι έρευνες στη θάλασσα, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα για την ώρα καθώς δεν έχει γίνει η επίσημη καταμέτρηση ακόμα στο νησί της Κέρκυρας.

 

Με ανάρτηση στο twitter η Ιταλική Ακτοφυλακή γνωστοποιεί ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές Αρχές στην προσπάθεια για έρευνα και διάσωση των επιβαινόντων του φλεγόμενου πλοίου «Euroferry Olympia».

 

Στην ανάρτησή τους οι Ιταλοί αναφέρουν ότι έχουν διασωθεί οι άνθρωποι που επέβαιναν στο πλοίο το οποίο στη διάρκεια της νύχτας τυλίχθηκε στις φλόγες και εκκενώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής ανοιχτά της Κέρκυρας.

Στο σημείο, ανοιχτά της Ερεικούσας, βρίσκονται ήδη τέσσερα περιπολικά σκάφη του λιμενικού ένα σκάφος της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, δύο παραπλέοντα πλοία, δύο ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο του λιμενικού, δύο ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, ενώ αναμένεται να καταπλεύσει και η φρεγάτα «Ύδρα». Επίσης στο σημείο όπου φλέγεται το πλοίο σπεύδουν δύο ρυμουλκά σκάφη, ρυμουλκό/πυροσβεστικό καθώς και αντιρρυπαντικό σκάφος του λιμενικού.

Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων σε Επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης στο Ιόνιο Πέλαγος

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ενημερώθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ για την εξέλιξη της επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης, η οποία λαμβάνει χώρα από τις πρώτες πρωινές ώρες 11 ναυτικά μίλια βόρεια της Κέρκυρας, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Επιβατηγό – Οχηματαγωγό πλοίο (Ε/Γ-Ο/Γ) EUROFERRY OLYMPIA σημαίας Ιταλίας, κατά τον πλου του από Ηγουμενίτσα προς Brindisi Ιταλίας.

Στην επιχείρηση οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με την Φρεγάτα (Φ/Γ) ΥΔΡΑ η οποία μετέβη άμεσα στην περιοχή και έχει αναλάβει καθήκοντα «On Scene Commander» (OSC), καθώς και με τρία Ελικόπτερα (1 S-70, 1 Super Puma και 1 AB – 205).

Το ΕΘΚΕΠΙΧ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) για την άμεση παροχή επιπλέον συνδρομής στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών και του πληρώματος του EUROFERRY OLYMPIA, εφόσον απαιτηθεί.

 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ 

Η Φωτιά ξέσπασε σε επιβατικό πλοίο με 237 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα λίγη ώρα μετά την αναχώρησή του από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας τα ξημερώματα της Παρασκευής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πλοίο πλέει στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση δρομολογίου από Ηγουμενίτσα προς Μπρίντεζι με 237 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα.

Στο σημείο σπεύδουν τρία σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ρυμουλκά και παραπλέοντα πλοία.

Σημειώνεται ότι, η πυρκαγιά -από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία- εκδηλώθηκε στο κατάστρωμα 3 του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου.

 

Καλά στην υγεία τους οι επιβάτες

Ο πλοίαρχος του σκάφους αιτήθηκε εγκατάλειψη, και ήδη οι επιβάτες έχουν μπει σε σωστικές λέμβους. 

Όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους του πλοίου ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να παραλειφθούν από αυτές ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ  ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφαδος.

Ο ίδιος είπε στον ΣΚΑΪ πως οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι καλές.

Στη θαλάσσια περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 4 Μποφόρ.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το OPEN

Το ευχάριστο είναι ότι πνέουν άνεμοι 4 μποφόρ και οι συνθήκες στην περιοχή είναι καλές”, σημείωσε ο κ. Κατσαφάδος.

“Σύμφωνα με τον καπετάνιο έχει ολοκληρωθεί η εκκένωση του πλοίου από επιβάτες και πλήρωμα. Στην περιοχή βρίσκεται σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, σκάφη του Λιμενικού Σώματος, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ από αέρος στην περιοχή βρίσκονται δύο ελικόπτερα του Λιμενικού Σώματος”, τόνισε.

Υπάρχει άμεση εγρήγορση, ώστε με πολλά μέσα να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και να περισυλλέξουμε τους ανθρώπους”, κατέληξε.

Μιλώντας στο MEGA, επιβάτης του πλοίου υποστήριξε πως βγαίνουν από τη λέμβο κάποιοι επιβάτες και μεταφέρονται σε ιταλικό πλοίο που έσπευσε στο σημείο να τους παραλάβει.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του, καθώς κάποιοι κοιμούνταν στα αυτοκίνητα όταν ξέσπασε η φωτιά.

«Μας ξύπνησαν και είδαμε την πυρκαγιά, ξεκίνησε από το γκαράζ» αναφέρει επιβάτης

Οι μαρτυρίες των επιβατών δείχνουν τον τρόμο που έζησαν αλλά και την αγωνία τους να σωθούν από το πλοίο που «λαμπάδιασε» ανοιχτά της Κέρκυρας.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Νάσος, επιβάτης του πλοίου ανέφερε: «Μας ξύπνησαν 4.30 ώρα το βράδυ και είδαμε ότι η φωτιά ξεκίνησε από το γκαράζ και επεκτάθηκε γρήγορα. Είμαστε στις σωσίβιες λέμβους  συγκεκριμένα σε αυτή που βρίσκομαι είμαστε 140 άτομα».

Ο αυτόπτης μάρτυρας εξέφρασε φόβους πως δεν έχουν σωθεί όλοι, ωστόσο τόσο η περιφερειάρχης Ιονίων όσο και ο ίδιος ο πλοίαρχος διαβεβαίωσαν πως είναι όλοι καλά και επιβιβάστηκαν στις σωσίβιες λέμβους.  

 

Ορατός από το νησί ο καπνός

Πυκνός μαύρος καπνός υψώνεται στον ουρανό από το πλοίο Euroferry Olympia που έχει παραδοθεί στις φλόγες και καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη. Η φωτογραφία με τον καπνό από τη φωτιά τράβηξε κάτοικος από την Κέρκυρα

Η εικόνα συγκλονίζει και αποτυπώνει το μέγεθος της φωτιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής (18.02.2022) στο πλοίο Euroferry Olympia, που είχε φύγει από την Ηγουμενίτσα με προορισμό το Μπρίντεζι της Ιταλίας και τυλίχθηκε στις φλόγες έξω από την Κέρκυρα

Ο Δημήτρης Κοσκινάς, κάτοικος της Κέρκυρας, περιέγραψε πως ο μαύρος καπνός έχει σκεπάσει μια μεγάλη περιοχή της Αλβανίας και την Κέρκυρα, ωστόσο πλέον  δεν φαίνονται φλόγες και βγάζει το συμπέρασμα ότι η φωτιά έχει σβήσει

Τη φωτογραφία που δείχνει το πλοίο να καίγεται και να είναι ορατό από την Κέρκυρα τράβηξε κάτοικος του νησιού και μετέδωσε η πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, «Σήμερα».

«Πριν ακούγαμε καθαρά και κάποιες εκρήξεις» είπε ο κ. Κοσκινάς.

Όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους του πλοίου ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να μεταφερθούν στην Κέρκυρα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...