Οι εικόνες με τα σπίτια να έχουν «βουλιάξει» μέσα στο ρέμα Νταού, στο Νέο Βουτζά, προκαλούν σοκ. Πρόκειται για μια κατολίσθηση που μοιάζει με καθίζηση, τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, που την Κυριακή (06.02.2022) βρέθηκε στην περιοχή μαζί με τον δήμαρχο Ραφήνας Πικερμίου, Βαγγέλη Μπουρνού.
Σε κίνδυνο βρίσκονται συνολικά επτά σπίτια, το οικόπεδο έχει πάρει κλίση και αυτό που έχει βυθιστεί περισσότερο παρασέρνει και το άλλο. Οι οικογένειες που έλαβαν τη σχετική ειδοποίηση, ήδη έχουν φύγει από τα σπίτια τους, ενώ έχει σταματήσει η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση.
Δυστυχώς, όπως ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας, το ένα από τα σπίτια δεν σώζεται. «Το ένα σπίτι είναι υπό κατάρρευση. Όχι μόνο δεν σώζεται αλλά είναι και επικίνδυνο» τόνισε και σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να σωθεί το δεύτερο, ενώ το τρίτο δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής προβλήματα.
Η κατολίσθηση σημειώθηκε, συνέχισε, γιατί υπάρχουν μεγάλες μορφολογικές κλίσεις στην περιοχή, η γεωλογική δομή δεν είναι ευνοϊκή για θεμελίωση και τα νερά από τις βροχοπτώσεις, εμποτίζουν το υπέδαφος. Έμμεσο ρόλο, είπε, έπαιξε και η φωτιά στο Μάτι, το 2018.
Πρέπει να δούμε όλη την περιοχή, πρόσθεσε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Πρώτη… υποχώρηση πριν από 25 μέρες
Η καθίζηση ξεκίνησε πριν από 25 μέρες. Αρχικά, υπήρξε μια μικρή υποχώρηση του εδάφους κατά 25 εκατοστά και μέσα σε τρεις εβδομάδες τα σπίτια είχαν υποχωρήσει κατά τρία μέτρα, είπε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος της περιοχής.
Όπως και ο Ευθύμιος Λέκκας έτσι και ο Ευάγγελος Μπουρνούς τόνισε πως το ένα από τα σπίτια, αυτό που έχει υποχωρήσει, πρέπει να γκρεμιστεί και μάλιστα άμεσα για να σωθεί το δεύτερο, αυτό που είναι δίπλα του!
Η πολεοδομία δεν έκανε τίποτα
Κάτοικοι της περιοχής δεν έκρυψαν πως από καιρό είχαν ενημερώσει την Πολεοδομία για παραβάσεις που είχαν γίνει και για προβλήματα που ενδεχομένως να προκαλούνταν αλλά, όπως είπαν, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
Σε ένα από τα σπίτια, μάλιστα, όπως είπε ο Μιλτιάδης Βράτσος, πολιτικός μηχανικός και 30 χρόνια φίλος των ιδιοκτητών του σπιτιού που υπέστη καθίζηση, είχαν γίνει κάποιες επισκευές, είχαν «ρίξει» αντιστηρίξεις γιατί είχε αρχίσει να εμφανίζεται το πρόβλημα πριν από τέσσερις μήνες.
Κι εκείνος είπε ότι η οικογένειες που έμεναν στα σπίτια είχαν ενημερώσει, αλλά δεν έγινε τίποτα.
Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Μπουρνούς, δήμος Ραφήνας-Πικερμίου και η Τεχνική Υπηρεσία του έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση μελετών και άμεσων επεμβάσεων για την αποσυμφόρηση του φαινομένου. Ειδικά η επιδιόρθωση της οδού Καρυωτάκη, έχει ενταχθεί το 2020 από τη δημοτική Αρχή, στο έργο αποκατάστασης υποδομών των πυρόπληκτων περιοχών της Δημοτικής Κοινότητας Ραφήνας.