Κοινωνία

Κορονοϊός: Χαλάρωση μέτρων με τους σκληρούς δείκτες στα ύψη

Με τους θανάτους από τον κορονοϊό να παραμένουν σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα και καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα (31/01), αναμένεται η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, κρίσιμη είναι η επόμενη περίοδος για την πορεία της πανδημίας.

Χθες, (28/01), ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 107 νέους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από κορονοϊό στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 23.195, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 605.

Οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας προξενούν ανησυχίες στους ειδικούς, οι οποίοι αναμένουν σταδιακή αποκλιμάκωση.

Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), επεσήμανε ότι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παραμένουν περιστατικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ σε ό,τι αφορά την Όμικρον και την υποπαραλλαγή της, «Όμικρον 2», επεσήμανε ότι παρουσιάζουν την ίδια μεταδοτικότητα και τα ίδια συμπτώματα.

Η ίδια, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων θα μειωθεί σταδιακά, προειδοποιώντας πάντως ότι ίσως χρειαστούν ακόμα «και μία και δύο και τρεις εβδομάδες» για να αρχίσει να μειώνεται.

Οι θάνατοι, όπως τόνισε, είναι «πάρα πολλοί», προσθέτοντας ότι θα αρχίσουν να μειώνονται, αλλά σταδιακά και με πολύ αργούς ρυθμούς.

Όπως είπε, πάντως, το επόμενο πενθήμερο, αναμένεται μία μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, λόγω της περιορισμένης κινητικότητας που επέφερε η κακοκαιρία.

Υπογραμμίζοντας ότι η τρίτη δόση του εμβολίου είναι αναγκαία, συνέστησε την προσοχή σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μέτρων, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να «γυρίσουμε πίσω».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης σημείωσε ότι οι περισσότεροι θάνατοι, στην παρούσα φάση, είναι από τη μετάλλαξη Δέλτα, «παρ'ότι οι εισαγωγές με βάση τους δειγματοληπτικούς ελέγχους είναι κατά 90% Όμικρον», όπως είπε.

Επίσης, όπως είπε, «οι νοσηλείες πλέον έχουν μειώσει λίγο το εύρος των ηλικιών. Είναι κατά 90% άνω των 70 ετών και με πολλά υποκείμενα νοσήματα. Αυτό το παρατηρούμε το τελευταίο 20ήμερο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αλλαγή του σκηνικού σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες και τις εισαγωγές, θα δείξει, το επόμενο διάστημα, εάν θα επηρεάσει τη θνητότητα.

Ο ίδιος, μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε στη σταδιακή άρση των μέτρων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κορoνοϊό για αρκετό διάστημα. «Είναι πιο ήπια η νόσηση από τη μετάλλαξη Όμικρον, σίγουρα το 1/4 των περιστατικών είναι νέοι άνθρωποι, άρα έχουμε μικρότερη πιθανότητα να δούμε δυσμενείς προγνωστικές εξελίξεις» είπε.

Όσον αφορά στη χαλάρωση των μέτρων, από το πρωί της Δευτέρας προβλέπονται τα εξής:

Επιστρέφει η μουσική στην εστίαση και στη διασκέδαση.

Απελευθέρωση ωραρίου λειτουργίας των συγκεκριμένων μαγαζιών (σ.σ. μέχρι την Κυριακή 30/01, λειτουργούν έως τις 00:00).

Παραμένουν οι καθήμενοι πελάτες.

Αναφορικά με τα γήπεδα, η πληρότητα που έχει οριστεί στο 10% με ανώτατο όριο τους 1.000 θεατές θα παραμείνει και θα επαναξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα μετά από τη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...