Για «μίνι lockdown» κάνουν λόγο στο Sputnik στατιστικολόγοι και καθηγητές Πνευμονολογίας, αναφερόμενοι στις τρεις ημέρες ακραίων καιρικών φαινομένων, με τη χώρα στον «πάγο» και τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε υποχρεωτική αργία.
«Αυτό έπρεπε να έχει αποφασιστεί προληπτικώς όμως, ενόψει της θεομηνίας, προκειμένου να έχει προληφθεί και το κακό που συνέβη στην Αττικό Οδό και σε κεντρικές αρτηρίες» σχολιάζει στατιστικολόγος, ενώ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτιμά ότι «λειτουργώντας ακριβώς η κακοκαιρία ως μίνι lockdown πράγματι διευκολύνεται η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία» κι αυτό, παρόλο που «αυξάνονται οι ενδοοικογενειακές επαφές και υπάρχει το τεχνικό πρόβλημα ένας κόσμος με πρόβλημα υγείας να μην μπορεί να μεταβεί σε δομές υγείας».
Εντούτοις, «σίγουρα αποφορτίζεται το σύστημα υγείας. Και αυτό θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα» υπογραμμίζει ο κ. Τζανάκης.
Κάτι που επιβεβαιώνει στο Sputnik και ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, ο οποίος διαβλέπει στον ορίζοντα, λόγω του περιορισμού της κινητικότητας και κοινωνικότητας, που επέβαλε η κακοκαιρία «Ελπίδα» «σαφή υποχώρηση του ιού».
Κάτι που θα φανεί, όπως αναφέρει, «στην επόμενη καταγραφή. Σε μια βδομάδα. Γιατί πράγματι αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες το λες μίνι lockdown. Με κλειστή την εστίαση, κλειστά τα καταστήματα, κλειστά τα σχολεία θα υπάρξει σαφώς μείωση του ιικού φορτίου. Διότι όσοι νόσησαν την Κυριακή θα βγουν νοσούντες αυτή τη βδομάδα».
Την αποφόρτιση από το φορτίου του κορονοϊού τη στηρίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σε μεγάλο βαθμό και στα κλειστά σχολεία, καθώς « το ¼ των κρουσμάτων είναι παιδιά. Αυτό νομίζω τα λέει όλα! Θα πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων στα νούμερα της ερχόμενης Τρίτης» συμπληρώνει.