Κοινωνία

Παπαευαγγέλου: "Γρηγορότερα η σταθεροποίηση της πανδημίας από ότι περιμέναμε"

Με τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά το «φρένο» στην αυξητική τάση της πανδημίας, ανοιχτή είναι η συζήτηση για τη λειτουργία των σχολείων και το ασφαλές άνοιγμά τους.

«Πέραν των παιδαγωγικών και ψυχοσυναισθηματικών λόγων υπάρχει και η υγειονομική ανάγκη της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων, την οποία η Επιτροπή επέτρεψε με τους όρους που εισηγήθηκε», δήλωσε, μιλώντας στο MEGA, η Ζέττα Μακρή, υφυπουργός Παιδείας.

«Είχαμε πάνω από 31.000 κρούσματα στα σχολεία μας. Τα κρούσματα της Δευτέρας και της Τρίτης δεν οφείλονται στην σχολική δραστηριότητα», επισήμανε η υφυπουργός, τονίζοντας ότι το πρωτόκολλο του 50% + 1 με το οποίο ένα τμήμα κλείνει, «ήταν απόφαση που βοηθάει στη λειτουργικότητα των σχολείων και επιδημιολογικά δεν εμποδίζει την Επιτροπή να βγάλει τα ανάλογα συμπεράσματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εφόσον η Επιτροπή δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις, η πολιτική απόφαση που βοηθάει στη λειτουργία των σχολείων ήταν επιβεβλημένη. Ποτέ στο υπουργείο δε θα πάρουμε απόφαση για την οποία η επιτροπή έχει αντίθετη άποψη. Σεβόμαστε τις αποφάσεις και τις ακολουθούμε, δεν έχουμε κανέναν δογματισμό».

Γύρω στις 200 οι καταλήψεις

Αναφερόμενη στις καταλήψεις που υπάρχουν στα σχολεία, η κ. Μακρή σημείωσε πως είναι γύρω στις 200.

«Όταν γίνονται καταλήψεις αρχίζει αμέσως η τηλεκπαίδευση στην οποία δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι μετέχουν στην κατάληψη και οι οποίοι παίρνουν απουσίες».

Σχετικά με τις άδειες ειδικού σκοπού των γονέων των οποίων τα παιδιά νοσούν, η υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι το υπουργείο είναι σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία και εξετάζονται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

«Βλέπουμε μια σταθεροποίηση της πανδημίας»

«Βλέπουμε μια σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση της πανδημίας πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε. Αυτό συνέβη γιατί η κοινωνία αισθάνθηκε τη διασπορά του ιού και ο καθένας από εμάς βοήθησε στον περιορισμό της έξαρσης», είπε από τη μεριά της η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια λοιμωξιολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει η διάγνωση των χιλιάδων παιδιών. Ήταν σε ασυμπτωματική φάση άρα οι γονείς έβλεπαν ένα υγιές παιδί που θα διέδιδε τη νόσο. Το αυξημένο testing συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα».

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η Επιτροπή εξετάζει βδομάδα με την βδομάδα τα μέτρα για την πανδημία.

«Την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν ώρα για μήνυμα χαλάρωσης. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε πολλές χιλιάδες ενεργά κρούσματα».

Σχετικά με το πρωτόκολλο του 50% + 1 για τα σχολεία, η καθηγήτρια σημείωσε ότι μέλημα της Επιτροπής ήταν το αυξημένο testing.

«Εμείς σαν υγειονομικοί δε μας ενδιέφερε το 50% + 1. Εμείς πήραμε απόφαση να θεσπίσουμε το εκτεταμένο testing», επισήμανε, τονίζοντας ότι «η επιστημονική κοινότητα είναι εμφατικά υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών».

«Υπάρχουν κενά»

Για κενά στα σχολεία και δυσανάλογο βάρος στους εκπαιδευτικούς, έκανε λόγο από τη μεριά του ο Θανάσης Κικίνης, πρόεδρος Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θέσαμε ένα ζήτημα που χαρακτήρισε τη λειτουργία των σχολείων αυτήν την εβδομάδα, τη νόσηση των εκπαιδευτικών».

Ο κ. Κικίνης σημείωσε ότι η συζήτηση για προσλήψεις εκπαιδευτικών έγινε με καθυστέρηση, κάνοντας λόγο για «δραματική εικόνα».

«Είμαστε υπέρ των ανοιχτών των σχολείων αλλά θα πρέπει να λειτουργούν με όρους που διασφαλίζουν την υγεία όλων».

«Έχουν αναλάβει πάνω από 2.000 αναπληρωτές και μένουν άλλοι 3.000 που εντός της εβδομάδας θα πάνε στις θέσεις τους», είπε από τη μεριά της η Ζέττα Μακρή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...