Κοινωνία

Κορονοϊός: Τι θα γίνει με τις άδειες ειδικού σκοπού των γονέων με θετικά παιδιά

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, καθώς το πλαίσιο που ψηφίστηκε εκτάκτως στις πρώτες φάσεις της πανδημίας είχε «κενά» κι εν πάση περιπτώσει ανταποκρινόταν στις τότε συνθήκες. Είναι ενδεικτικό ότι προκειμένου να υπάρξει ευελιξία στην εφαρμογή των νέων αδειών ειδικού σκοπού, δεν θα ορίζεται ρητώς ο αριθμός των ημερών αδείας, αλλά θα συνδέονται με τα εκάστοτε ισχύοντα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Σήμερα, για παράδειγμα, οι νοσούντες θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 5 ημέρες.

Κοινή ρύθμιση για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα


Εν αναμονή της τελικής διάταξης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ρυθμίζει με κοινό τρόπο τις ανάγκες των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, ενώ έχει ενδιαφέρον το πώς θα κατανεμηθεί το «βάρος» αυτών των νέων αδειών. Στην πρώτη φάση της πανδημίας, από τις 4 ημέρες άδειας ειδικού σκοπού, οι 2 πρώτες επιβάρυναν τον εργοδότη, η 3η τον Κρατικό Προϋπολογισμό και η 4η χρεωνόταν στον εργαζόμενο ως κανονική άδεια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο που υπήρχε ως χθες το βράδυ στο τραπέζι, προέβλεπε ότι το «βάρος» αυτών των αδειών θα επιμερίζεται σε εργοδότες και Κράτος, χωρίς να «χρεώνονται» οι εργαζόμενοι γονείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι προέβλεπε η εγκύκλιος


Το ζήτημα των αδειών ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς με ανήλικα παιδιά, είχε τεθεί και στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Τότε είχε εκδοθεί εγκύκλιος από το υπουργείο Εσωτερικών που κάλυπτε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αλλά ΜΟΝΟ για τις περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας του σχολείου ή του τμήματος, καθώς και τις περιπτώσεις παιδιών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και έπρεπε να συμμετάσχουν με τηλεκπαίδευση. Και ιδού τι προέβλεπε:  

«Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού. Σε περίπτωση εξάντλησης των ημερών κανονικής άδειας που δικαιούται ο υπάλληλος, η τέταρτη ημέρα χρεώνεται, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια, με οποιαδήποτε άλλη άδεια δικαιούται ο υπάλληλος ανεξαρτήτως των τυχόν ειδικών προϋποθέσεων χορήγησής της (π.χ. ειδική άδεια 22 ημερών, άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης). Υπενθυμίζεται ότι η άδεια αυτή χορηγείται συνεχόμενα ή διακεκομμένα βάσει των αναγκών του γονέα - υπαλλήλου, αλλά και του τέκνου του οποίου έχει τη φροντίδα και ανάλογα με τον τρόπο και χρόνο έναρξης λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Οι τρεις πρώτες ημέρες είτε συνεχόμενες είτε διακεκομμένες, αποτυπώνονται στο οικείο σύστημα καταχώρισης των αδειών του υπαλλήλου ως άδεια ειδικού σκοπού και η τέταρτη ημέρα χρεώνεται ως κανονική άδεια κ.ο.κ. …»

Σύμφωνα με τον 4722/2020, οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης των παιδιών τους από COVID, δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν πρόκειται, όμως, για «αυτόματη» διαδικασία, όπως ισχύει στις άδειες ειδικού σκοπού, αλλά ΜΟΝΟ σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου, άρα όχι σε απλές περιπτώσεις νόσησης, με 5νθήμερη καραντίνα. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ