Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Στο «πόδι» η Φλώρινα από τον βραδινό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ - Λέκκας: Πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου

Ο ισχυρός σεισμός στη Φλώρινα μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

H περιοχή έχει ιστορικό σεισμών, αν και όχι πολλών.

«Είναι ένα ερώτημα το αν ήταν ο κύριος σεισμός. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ήταν αλλά πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν έχουμε κάποιο προηγούμενο πρόσφατο ιστορικό για να δούμε πώς συμπεριφέρεται η περιοχή. Έχει δώσει σεισμό το 1920 κάποιους μικρούς σεισμούς η περιοχή», είπε ο κ. Λέκκας.

«Αυτό το ρήγμα το ανιχνεύσαμε χτες το βράδυ, το νοτιοδυτικό κομμάτι του περνάει από την πόλη της Φλώρινας, για αυτό γίνονται αισθητοί και επειδή είναι επιφανειακοί.

Η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη, έχουμε 13 σεισμούς άνω των 3 βαθμών. Συγκλήθηκε το συντονιστικό όργανο, είμαστε σε επαφή με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας», συνέχισε ο ίδιος.

«Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για κάποιες ζημιές σε παλιά κτίρια. Στην πόλη και στα γύρω χωριά υπάρχουν παλιά κτίρια, άρα θα πρέπει αν προσέξουμε να μη μένουμε σε αυτά, και να μη διερχόμαστε από αυτά», τόνισε ο κ. Λέκκας.

«Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα. Έχει σεισμούς. Είναι 6-7 ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας. Η ακτίνα του σεισμού ήταν πολύ μεγάλη, και θα έγινε αισθητός και πέραν των συνόρων μας. Οι πολίτες πρέπει να δείξουν ψυχραιμία, οι συνθήκες είναι δύσκολες και λόγω του ψύχους. Πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών», συνέχισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στους δρόμους οι κάτοικοι

Λίγο μετά το σεισμό επικράτησε αναστάτωση στην πόλη της Φλώρινας με τους κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους, παραμένοντας σε επιφυλακή για τη σεισμική δραστηριότητα.

«Στην αρχή νιώσαμε τη βιβλιοθήκη που είναι πλάι στις σκάλες να κουνιέται ενώ στο δευτερόλεπτο έπεφταν τα βιβλία το ένα μετά το άλλο. Με το που το αντιλήφθηκαμε, βγήκαμε απευθείας έξω», σημειώνει στο Voria κάτοικος της Φλώρινα.

Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε ένα τόξο από τη Λάρισα έως και σε γειτονικές χώρες, ενώ η περιοχή «χόρεψε» στους ρυθμούς των μετασεισμών με το ισχυρότερο να φτάνει τα 4,2 Ρίχτερ.

Από τις συνεχείς δονήσεις έπεσαν αντικείμενα εντός σπιτιών ενώ αρκετοί σοβάδες αποκολλήθηκαν και έπεσαν σε αμάξια.

Η Αστυνομία, μάλιστα, έχει αποκλείσει κεντρικό σημείο της πόλης της Φλώρινας καθώς έπεσαν σοβάδες από το νεοκλασικό κτήριο όπου συστεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας μαζί με γνωστό καφενείο - ουζερί.

Δείτε εικόνες από το voria.gr:

Τσελέντης: Η ακολουθία θα συνεχιστεί ακόμα και για εβδομάδες

Για τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που καταγράφηκε το βράδυ της Κυριακής στην Φλώρινα, μίλησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης. Προειδοποίησε μάλιστα ότι επειδή το εστιακό βάθος ήταν μικρό η ακολουθία θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό «ακόμα για ημέρες, πιθανόν και εβδομάδες».

Η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα που υπάρχει μετά τα 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα δείχνει ότι βαίνει ομαλά η σεισμική ακολουθία «και αυτό μας κάνει όλο και πιο πολύ να πιστεύουμε ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός», τόνισε ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (10/1) στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε δε ότι η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρή και πως η αιτία που έγινε τόσο αισθητή η δόνηση είναι γιατί έγινε πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας. «Είναι ένα ρήγμα δυτικά της Φλώρινας το οποίο δεν ήταν γνωστό, ήταν ένα παρακλάδι του ρήγματος που είναι γνωστό», είπε ο καθηγητής. 

«Αλλά αυτό που με προβληματίζει εμένα είναι χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω είναι ότι είχαμε ένα βεβαρυμένο ιστορικό στην περιοχή αρκετά χρόνια πριν. Δηλαδή το 1994 είχαμε 5,9 κοντά στα 6 Ρίχτερ 40 χλμ από τη Φλώρινα από άλλο ρήγμα», τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Πρόσθεσε ότι η ευρύτερη περιοχή όπως φαίνεται δίνει ισχυρούς σεισμούς αναφέροντας ότι τον Νοέμβριο του 1967 έγινε σεισμός 6,6 Ρίχτερ αλλά στα 100 χλμ.

Κλειστά τα σχολεία σε Φλώρινα, Πρέσπες και Αμύνταιο

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία σε Φλώρινα, Πρέσπες και Αμύνταιο, για προληπτικούς λόγους μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ με επίκεντρο τη Φλώρινα και το μπαράζ μετασεισμών που ακολούθησε.

Σύμφωνα με απόφαση των οικείων δημάρχων οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 για προληπτικούς λόγους και λόγους ασφάλειας, εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ