Κοινωνία

Α. Κανδαράκη: "Είναι πολύ πιο υγιές να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο από το να παραμένουν στο σπίτι"

Για το άνοιγμα των σχολείων και τις συνέπειες στην ψυχοσωματική υγεία των παιδιών μίλησε στην ΕΡΤ η Άννα Κανδαράκη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια αναφέροντας ότι «βασικό θύμα αυτής της πανδημίας είναι η παιδική ψυχή, με τις δυσκολίες που έχουν καταγραφεί να φαίνονται μετέπειτα».

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» η διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών υποστήριξε ότι έχει χρωματιστεί με μελανά χρώματα η κοινωνικοποίηση στα παιδιά τον καιρό της πανδημία του κορονοϊού.

«Βλέπουμε ότι τα παιδιά διστάζουν να πλησιάσουν συνομηλίκους τους κοιτάζοντας πρώτα τη μαμά ή τον μπαμπά. Το άνοιγμα των σχολείων είναι καθοριστικό για την ψυχική τους υγεία. Δυστυχώς, θα δούμε τις συνέπειες, σε διαφορετικά στάδια», είπε.

Τις συνέπειες από το κλείσιμο των σχολείων θα τις δούμε αργότερα

Σχολιάζοντας το άνοιγμα των σχολείων, με αυστηρά μέτρα προστασίας, η Κανδαράκη ανέφερε ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι ένα παιδί που δεν πηγαίνει τώρα σχολείο έρχεται αντιμέτωπο με πάρα πολλούς κινδύνους.

«Έρχεται αντιμέτωπο με τη δική του κοινωνικοψυχολογική εξέλιξη και έρχεται αντιμέτωπο και με πολλές δυσκολίες που υπάρχουν μέσα στα σπίτια. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία στέρηση βασικών αναγκών που θα διοχετευθεί, σε περιπτώσεις που υπάρχει παθολογία, με βία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και όπως αποκάλυψε η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, στην Αμερική καταγράφεται αύξηση των περιστατικών βίας και ταυτόχρονη μείωση των αιτημάτων για βοήθεια. «Γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει πολύς μεγάλος φόβος να ζητήσω βοήθεια επειδή είμαι εγκλωβισμένος μέσα σε ένα σπίτι».

Τα παιδιά προσαρμόζονται πιο γρήγορα

Απαντώντας στα ερωτήματα γονέων που προβληματίζονται για το αν πρέπει να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο, φορώντας μάσκα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ανέφερε ότι «τα παιδιά προσαρμόζονται πολύ πιο γρήγορα από τον ενήλικα. Είναι πολύ πιο υγιές να πηγαίνει στο σχολείο, από το να παραμένει στο σπίτι», δήλωσε επισημαίνοντας ότι στο σχολείο υπάρχει έλεγχος. Και όπως ανέφερε, «το πιο επικίνδυνο είναι να κλείσουμε τα παιδιά μέσα και να τους μεταφέρουμε μία πολύ έντονη φοβία και αβεβαιότητα που αυτή την στιγμή υπάρχει στο ελληνικό σπίτι».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ