Κοινωνία

Χριστούγεννα υπό τον φόβο της Όμικρον: Έρχονται νέα μέτρα μετά τις γιορτές

Η κυβέρνηση αιφνιδίασε εχθές σε σχέση με τη διενέργεια rapid test, υπό τον φόβο, σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή, να σταλεί το λάθος μήνυμα προς τους ανεμβολίαστους που παραμένουν βασική στόχευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων υπό την σκιά της απειλής της μετάλλαξης Όμικρον. Έτσι, πέραν των 2 δωρεάν self tests που εξήγγειλε κάνοντας έκκληση στους πολίτες να τα πραγματοποιήσουν τα Χριστούγεννα και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς έκανε σαφές πως η πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως εφικτό προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία και να φρενάρει όσο είναι εφικτό την έλευση της μετάλλαξης Όμικρον.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «τραπέζι» βρίσκονται λύσεις όπως η επέκταση της τηλεργασίας, αλλά και η ρύθμιση του ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση. Όπως ανέφερε αυτά τα μέτρα εξετάζονται για τις πρώτες εβδομάδες του 2022, ενώ κριτήριο θα αποτελέσει η πορεία της πανδημίας. Επίσης, έκανε σαφές πως δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν τα σχολεία.

https://www.youtube.com/watch?v=-0R5p6V0bXE

Δωρεάν 2 self tests για τις γιορτές

Σε ό,τι αφορά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ότι η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self tests σε ολόκληρο τον πληθυσμό, είτε είναι πλήρως εμβολιασμένοι, είτε όχι. Θα δοθούν επίσης και σε όσους έχουν σπεύσει να κάνουν και την αναμνηστική δόση. Όπως ανέφερε κάνει έκκληση να προβούν στη διενέργειά τους όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες ειδικότερα όσων συναναστραφούν με κόσμο τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

 

Μητσοτάκης: «Δέχθηκα εισηγήσεις για rapid tests σε όλους τους πολίτες και τις απέρριψα»

«Νομίζω ότι πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητή η σημασία αυτής της πρωτοβουλίας. Γιατί θα επιτρέψει σε όλους μας να ελέγχουμε την υγεία μας σε πραγματικό χρόνο. Αλλά θα κάνει τελικά πιο άνετη, πιο ελεύθερη, πιο ασφαλή τη διασκέδαση, γνωρίζοντας ότι το περιβάλλον στο οποίο θα βρισκόμαστε θα είναι πιο ασφαλές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την απόφαση να μην υιοθετήσει την εισήγηση των συνεργατών του για rapid test από τους εμβολιασμένους και μάλιστα επί πληρωμή, για τρεις λόγους :

- Γιατί μια τέτοια απόφαση θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με όλη την πολιτική που έχει ασκήσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

- Γιατί το σύστημα δεν θα μπορούσε να προετοιμαστεί έγκαιρα και θα γινόταν το αδιαχώρητο στα φαρμακεία

- Και γιατί θα προκαλούσε νέα σύγχυση στους καταστηματάρχες και γενικότερα τις επιχειρήσεις της εστίασης και της νυκτερινής διασκέδασης. Ο κ. Μητσοτάκης άφησε χθες σαφώς να εννοηθεί ότι στο κυβερνητικό τραπέζι υπάρχει plan B, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων μερική επιστροφή στην τηλεργασία, τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας εστιατορίων, μπαρ και, το οποίο και θα ενεργοποιηθεί από τη νέα χρονιά, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Το ερώτημα, ωστόσο, το οποίο διατυπώνουν ακόμα και κυβερνητικά στελέχη είναι μήπως πρόκειται για μέτρα «κατόπιν εορτών», καθώς σε αντίθεση με το πρώτο κύμα, όπου η Ελλάδα εφάρμοσε πρώτη από όλες τις χώρες γενικευμένο lockdown, σήμερα, η χώρα μας εμφανίζεται διστακτική στη λήψη αυστηρών μέτρων, την ώρα που η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προχωρούν σε σκληρά μέτρα.

Άλλωστε, αρκετοί ειδικοί, μεταξύ των οποίων και μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέποντας ότι αν περιμένουμε το πρώτο δεκαήμερο του νέου χρόνου για να πάρουμε μέτρα, μπορεί να είναι πολύ αργά, με δεδομένη την ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον. Ορισμένοι, εξ αυτών, δε, προειδοποιούν ότι η όποια αργοπορία, μπορεί να αποδειχθεί πολύ οδυνηρή.

Μέχρι τώρα, πάντως, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν είναι στα σχέδιά της ένα γενικευμένο lockdown, ενώ και ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πρόθεση της πολιτείας είναι να μην υπάρξει αναστολή λειτουργίας των σχολείων σε αυτή τη συγκυρία. 

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες «να μην περιοριστούν μόνο στα δύο δωρεάν self test τα οποία χορηγεί η πολιτεία, αλλά όταν βρίσκονται σε χώρους μαζικής συνάθροισης να λειτουργούν οι ίδιοι με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην υγεία τους και στην υγεία των υπολοίπων.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην τρίτη δόση λέγοντας πως θα ανοίξει για όλες τις ηλικίες. Επίσης, ζήτησε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών και η θωράκιση των άνω των 60 με την τρίτη αναμνηστική δόση και τέλος να ελέγχονται οι εισερχόμενοι από το εξωτερικό και με μοριακά, αλλά και με rapid tests.

«Το μήνυμα λοιπόν και φέτος είναι ότι οι καλύτερες γιορτές είναι οι ασφαλείς γιορτές. Αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε νέα μέτρα».

Κλείσιμο της εστίασης νωρίς και επέκταση υποχρεωτικότητας

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, εξετάζονται σκληρότερα μέτρα για μετά τις γιορτές, προκειμένου να μπει φρένο στην εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, όπως η επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών.

Μελετάται επίσης το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης στις 12 μ.μ., ενώ όσον αφορά στην τηλεργασία, η κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται στη διεύρυνσή της σε ποσοστό έως 60% στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα.

Τα μέτρα αυτά εξετάζονται για τις πρώτες εβδομάδες του 2022, ενώ μέλει να φανεί το πόσο υπεύθυνοι θα είναι οι πολίτες προκειμένου να φρενάρει το κατά δυνατόν η πανδημία και η μετάλλαξη Όμικρον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...